原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
我覺得真有其事
我去見工問我住邊,又問層樓係租定買

痴撚線
關佢鳩事咩
我有能力你就請我
冇能力就唔好請
我有錢又好窮又好關你撚事
一定唔答

屌,痴撚線
其實問得呢條問題既心態係點
私樓仔,但係好鏗,都係食4-50蚊一餐,亦唔多洗錢,點算,係咪會失業
公屋仔慢慢打飛機啦
多錢洗好威威
睇你洗到30歲有d乜

利申 屋企新界500萬私樓,大陸6-7間屋做哂劏房租俾大陸狗

我覺得真有其事
我去見工問我住邊,又問層樓係租定買

痴撚線
關佢鳩事咩
我有能力你就請我
冇能力就唔好請
我有錢又好窮又好關你撚事
一定唔答

屌,痴撚線
其實問得呢條問題既心態係點

問我呢條問題係個中年女人, 八婆一名
通常聽到呢啲問題, 都可以唔駛做
因為間公司好極有限

查家宅咩 洗撚答佢
公屋仔先最有錢囉

班公屋同學買嘢好似唔洗睇價錢咁 我就食個飯都要諗下度下

利申 屋企香港兩層私樓 大陸三層

住開私樓 屋企有樓收租 但洗錢仲少過公屋朋友

識玩一定係啲樓呀舖呀寫老豆老母名
再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
比啲自以爲住私樓好威嘅人租
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差

你從間屋既角度出發實用率同抵住率都一定完爆私人樓架啦,質素黎講就公屋差,但私樓更差,問下d做工程既巴打就知
根本私樓係一項投資工具

我就係做工程
政府嘢嚴格好多

嚴格但都係差,但最反智既係出黎質素比私樓仲要好
公屋仔永遠用公屋富户同私樓窮撚比
但其實公屋富户個比例放係私樓到應該講緊過千萬身家
私樓仔,但係好鏗,都係食4-50蚊一餐,亦唔多洗錢,點算,係咪會失業

啱啱hr阿姐話公司決定同你解約
CV無寫過自己住邊
做緊大機構 interview只見直屬上司 同埋佢關心既只係我返工方唔方便 驚如果我返工唔方便會好快quit

我係屯門出港島返工
公屋仔先最有錢囉

班公屋同學買嘢好似唔洗睇價錢咁 我就食個飯都要諗下度下

利申 屋企香港兩層私樓 大陸三層

住開私樓 屋企有樓收租 但洗錢仲少過公屋朋友

識玩一定係啲樓呀舖呀寫老豆老母名
再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
比啲自以爲住私樓好威嘅人租
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差

你從間屋既角度出發實用率同抵住率都一定完爆私人樓架啦,質素黎講就公屋差,但私樓更差,問下d做工程既巴打就知
根本私樓係一項投資工具

我就係做工程
政府嘢嚴格好多

嚴格但都係差,但最反智既係出黎質素比私樓仲要好

淨係維修保養全包
又冇管理費
啲則又四正
呢幾樣已經完勝私樓

利申住私樓
我記得好多年前, 係香土有篇文
內容係有個女仔去銅鑼灣某公司見工,
間公司個 HR 見佢以為返開工廠區, 就即場 reject 佢
原因係公司好注重形象, 同事返過工廠區會影響公司影像
大家有興趣可以 google 返篇文, 應該仲係度

香港人真係咁 on9, 見工唔睇學歷工作能力
反而睇家境, 住邊區, 身上行頭有幾多, 有無名牌係身

ibank/基金既front office應該會著重既
你sell果班客係上流圈子,講緊紅酒打golf,你公屋仔根本無話題
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

話者我講得唔好,私樓我指中產

可以準確啲咁講,social circle係一個continuous spectrum 唔係分有錢無錢咁簡單。

但HR係真係會去分會有做match

講得好啱
好多工連見都無得見
之後就唔寫地址算
我記得好多年前, 係香土有篇文
內容係有個女仔去銅鑼灣某公司見工,
間公司個 HR 見佢以為返開工廠區, 就即場 reject 佢
原因係公司好注重形象, 同事返過工廠區會影響公司影像
大家有興趣可以 google 返篇文, 應該仲係度

香港人真係咁 on9, 見工唔睇學歷工作能力
反而睇家境, 住邊區, 身上行頭有幾多, 有無名牌係身

ibank/基金既front office應該會著重既
你sell果班客係上流圈子,講緊紅酒打golf,你公屋仔根本無話題

咁當然 iBank 呢啲工就一定
而加係普通寫字樓工都睇咁問

普通寫字樓就真係好誇張
基本上同一間銀行做commerical bank/wealth management 既家底同做back office既家底都係兩回事

真on9
住公屋就知真實果班係點

比班私樓同事圍住仲話我住公屋先有錢
忍唔住屌出聲

成撚日拎呢啲case黎講,有幾多係咁心照啦
做HR既連登仔唔出黎講幾句?

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢
高質討論post
真係唔想再出返去睇啲假膠小學雞post

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

上一代供樓未有依家咁貴,剩錢多少好大程式取決於收入
窮到拎公屋既通常都係做緊低技術工種,人工一世都無乜加幅,可以有幾多錢剩

利申:公屋仔

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

呢個真 返學都識好多公屋同學
雖然冇點做pt 但銀行至少都有五位數字
食飯平時都係30-40
唔好好似樓上啲人咁講有幾多洗幾多
老實講個人點洗錢 同公屋私樓冇關係
係睇個人金錢觀同家教
私樓同公屋一樣可以有敗家仔 呢啲多數都係比屋企人寵慣先係咁

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母
講極端左
公司有返咁上下規模就唔睇呢d
因為太多唔同level position

又講起
做過間公司請唔少回流後生仔
from英國美國澳洲
不過佢地本身互不理睬
會群返local d小圈子
相處過真心覺得陀地個social能力強好多

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

上一代供樓未有依家咁貴,剩錢多少好大程式取決於收入
窮到拎公屋既通常都係做緊低技術工種,人工一世都無乜加幅,可以有幾多錢剩

利申:公屋仔

呢位巴打就中肯喇

利申公屋仔,誤闖私樓同事堆,完全感受到樓主講嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞