原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
連登仔果然有中國人DNA
階級分明
D愈基層愈少見識既人做野愈小心眼愈自私愈怕死,鍾意搞小圈子拎存在感,一係就好自卑好無自信個人好gloomy,勁負能量,呢d人比佢入公司好破壞team spirit,公司請個人返黎唔係睇佢individually做唔做到野咁簡單,能成固然必備條件但最重要睇佢可唔可以令成條team更加productive,所以match家景照顧成條team既氛圍更加緊要。

你interview得張CV係枱,又無見過你落手做野如何,緊係靠同你傾下計,睇同你好唔好相處,睇你同班同事似唔似架啦。HR睇你住邊,喺邊讀書,有冇去外國留學, 多唔多去旅行,問你平時鍾意做啲咩,都知你嘅個人見識有幾多個人夠唔夠成熟啦。

再有人話咩"請我我有能力做野就得啦,問我住邊做乜"個d, 一聽到知佢係做野靠自己一個死衝唔諗同事唔講team spirit既人,而且唔夠成熟諗野表面,自己唔明HR問個問題個背後動機就話人廢呢樣個樣,又顯得個人自負,通常呢啲人都係做one man job, machinery works, data entry呢類 jobs, 一係就好細間公司乜都要你一腳踢, 一係就個老細同一類人唔識build up team spirit, 都係廢。

再基本d咁講係唔願意認清呢個社會現象,唔肯學習唔肯去聽人分析。
公屋仔永遠用公屋富户同私樓窮撚比
但其實公屋富户個比例放係私樓到應該講緊過千萬身家

真on9
住公屋就知真實果班係點

比班私樓同事圍住仲話我住公屋先有錢
忍唔住屌出聲

成撚日拎呢啲case黎講,有幾多係咁心照啦

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母

識人有家底做big4
開頭搵萬幾蚊但唔洗俾家用
一年可以拎哂d錢去五六次旅行
佢唔洗儲錢,因為屋企有層樓俾佢結婚
根本無儲錢既壓力

班未撚住過嘅戇鳩仔成日吹奏公屋
叫佢地黎住一頭半個月先好講嘢啦

剩係環境差鄰居差已經

又多痴線佬 管理處洗樓又hea
污糟到仆街 尤其打風日子

你哋邊到公屋咁慘?
其實問家景係睇下有無負擔
有負擔咪無咁容易話quit就quit
無負擔唔鐘意容乜易走人

朋友做HR 話最怕請啲中產獨生廢青打風流工
平時揸流灘
少少頭暈身興唔返
成日想放假旅行
仲會問可唔可以 no pay leave 去

人生贏家
賺兩皮洗兩皮

其實香港好多
我都識幾個
一隻手數唔哂 兩忡隻都未必
住屋企 屋企有樓收租 可能供已斷獨生
佢哋真係賺零用咋
我就唔信HR請人唔考慮呢d, 我講緊practical唔係咩擋弓希能者居之個d theory, 都過見工你我自己有能力有實力邊個知?考慮你配唔配合到公司文化仲更加實際,呢啲嘢可以由同你傾計傾到出黎,而呢個社會係有social perception, 唔係絕對但一定有參考價值,例如你住邊度家境好唔好等等都好有參考價值。

跟住者赤近墨者黑,生活係較基層既人確實傾向能力較差,有古怪性格,比較難相處
上面有位巴打講咗,我就係想帶出People tend to bond with people similar to them
D愈基層愈少見識既人做野愈小心眼愈自私愈怕死,鍾意搞小圈子拎存在感,一係就好自卑好無自信個人好gloomy,勁負能量,呢d人比佢入公司好破壞team spirit,公司請個人返黎唔係睇佢individually做唔做到野咁簡單,能成固然必備條件但最重要睇佢可唔可以令成條team更加productive,所以match家景照顧成條team既氛圍更加緊要。

你interview得張CV係枱,又無見過你落手做野如何,緊係靠同你傾下計,睇同你好唔好相處,睇你同班同事似唔似架啦。HR睇你住邊,喺邊讀書,有冇去外國留學, 多唔多去旅行,問你平時鍾意做啲咩,都知你嘅個人見識有幾多個人夠唔夠成熟啦。

再有人話咩"請我我有能力做野就得啦,問我住邊做乜"個d, 一聽到知佢係做野靠自己一個死衝唔諗同事唔講team spirit既人,而且唔夠成熟諗野表面,自己唔明HR問個問題個背後動機就話人廢呢樣個樣,又顯得個人自負,通常呢啲人都係做one man job, machinery works, data entry呢類 jobs, 一係就好細間公司乜都要你一腳踢, 一係就個老細同一類人唔識build up team spirit, 都係廢。

再基本d咁講係唔願意認清呢個社會現象,唔肯學習唔肯去聽人分析。

你對team spirit既definition太舊, 太outdated.

你幻想下新既startup好似deliveroo, snapchat, even facebook, google, 入面會唔會係睇你個身世而影響個team, 個個都睇mindset睇creativity睇execution
大家都share一樣mindset有一樣goal時就自然有team spirit啦 背景好唔可係書蟲? 唔可以唔識social? 唔可以0執行力? 相反背景差就真係乜都差? 咁呢個世界冇人向上流啦

HR要睇住邊先覺得自己唔會請錯人
只可以話係個HR廢
冇方法去interview人試睇到佢地既能力

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母

識人有家底做big4
開頭搵萬幾蚊但唔洗俾家用
一年可以拎哂d錢去五六次旅行
佢唔洗儲錢,因為屋企有層樓俾佢結婚
根本無儲錢既壓力

班未撚住過嘅戇鳩仔成日吹奏公屋
叫佢地黎住一頭半個月先好講嘢啦

剩係環境差鄰居差已經

又多痴線佬 管理處洗樓又hea
污糟到仆街 尤其打風日子

你哋邊到公屋咁慘?

唔係我
有幾個frd住公屋都係咁
污糟就一定
公屋走廊好少關窗 一打風就仆街 又多蟲多飛蟻

佢哋住邊種先?
[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/05/27/212315_d9aa72a44e8453c756b54855cc5a408c.jpg[/img]
咁係好事定壞事
有冇H R入來講?
上面有位巴打講咗,我就係想帶出People tend to bond with people similar to them

呢句冇錯
但high level 少少既應該係similar mindset
great minds think alike.

識人背景差但好有頭腦好creative
如果自己唔自卑的話佢肯定可以上位
有冇H R入來講?

我覺得係好事,同返自己雷類近嘅人一齊係舒服啲開心d
樓主我冇否認過你話HR會考慮家底呢句概念
我亦都唔見得出上面有幾多人反對緊

但你字裏行間睇得出你個討論重心根本唔係度
係你從自己對唔同階級嘅認知去分析成件事
有呢個階級嘅就一定有呢個characteristic 有嗰個階級就一定有呢個characteristic
完全係一概而論同埋stereotypes引伸出黎嘅結論黎
呢一下我質疑緊你係咪真係有心討論HR會唔會考慮家景
其實重點係工種
見客對外多既工包括律師 搵啲海龜有家底既見識多既自然有優勢 HR見到呢班人有優勢自自然然搵番相同條件既人

至於IT, Engine,醫生呢類技術要求高少少既工 唔駛太靠把閪口搵食既工 我諗都係睇能力多

所以樓主俾我感覺似針對ibank, 大公司MT呢類對客多,吹水層面廣既工作
係真嘅
但唔係100%
餐餐食員工can20蚊頹飯
無人埋身
啲錢用晒係ptgf一個月玩10個

可悲

唔同階層既人質素係唔同d
都話大家都一樣個個人20k人工,同一筆錢唔同階層洗既地方都唔同d

呢d人叫完雞就無曬錢屈返係屋企唔會有新見識

係既 有錢仔叫雞叫到厭都仲好有錢
普通人要睇住銀包叫既分別
唔係洗既地方唔同 係洗完個銀包厚度有無唔同呀天才
其實重點係工種
見客對外多既工包括律師 搵啲海龜有家底既見識多既自然有優勢 HR見到呢班人有優勢自自然然搵番相同條件既人

至於IT, Engine,醫生呢類技術要求高少少既工 唔駛太靠把閪口搵食既工 我諗都係睇能力多

所以樓主俾我感覺似針對ibank, 大公司MT呢類對客多,吹水層面廣既工作

又唔係,我講緊generally都係咁,細公司唔會想請有錢仔女一來知自己hold唔住呢班人,二來請左入黎都怕融入唔到班同事,所以先做成相近背景既人會聚埋同一個工作地方既效果。
樓主我冇否認過你話HR會考慮家底呢句概念
我亦都唔見得出上面有幾多人反對緊

但你字裏行間睇得出你個討論重心根本唔係度
係你從自己對唔同階級嘅認知去分析成件事
有呢個階級嘅就一定有呢個characteristic 有嗰個階級就一定有呢個characteristic
完全係一概而論同埋stereotypes引伸出黎嘅結論黎
呢一下我質疑緊你係咪真係有心討論HR會唔會考慮家景

唔帶咁多頭盔姐,唔通句句都要加"most likely but not absolutely"咩,我絕對無一概而論講到所有野100%, 我只係討論緊個tendency有待真係有HR出黎講講
其實重點係工種

又唔係,我講緊generally都係咁,細公司唔會想請有錢仔女一來知自己hold唔住呢班人,二來請左入黎都怕融入唔到班同事,所以先做成相近背景既人會聚埋同一個工作地方既效果。

我講緊工種呀 你同我講公司規模
即係工種係技術需求愈多自然會同睇家底請人成反比
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

以前啲工18蚊個鐘tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞