原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
前幾日見工,sec in黎,臨走個經理問我住邊,
我答地區名,佢跟住望望我張form,就話「我都係住xx garden喎!你個景望邊度?」
頓時當刻我心諗「自己屋苑友,快啲請我啦」
唔知會唔會因為咁加分
呢樣野係大公司請人特別係MT果陣肯定係存在。

你覺得無,只係你做間公司太細,亦無條件去請尖子。例如D普通文書工,請到人都偷笑,仲講家底。

上面有堆人,出黎做完野都仲未知呢個仆街社會點運作,認真失敗。
公屋仔先最有錢囉

班公屋同學買嘢好似唔洗睇價錢咁 我就食個飯都要諗下度下

利申 屋企香港兩層私樓 大陸三層
真心問,住唔住私樓既人既生活習慣真係差咁遠咩

佢係講緊圈子階層既分別,唔係淨係私唔私樓
姐係富豪俾幾球玩女明星,而你就俾500蚊一q俾隻141
你用緊sony相機,人地玩緊leica m同Hasselblad
你渣緊架錢七人地就渣緊架AMG Mercedes咁

所以咪話依家d HR係唔係真係咁低能?
富豪生活當然唔同,但大部份私樓人既生活真係差咁遠?
sony相機講緊都3皮一部,私樓都唔會捨得買

衰d講真係咁有家底既,唔鬼洗經你依個hr入公司啦
d人脈已經贏哂

呢個真
我上司屋企做生意
家住九龍塘 屋企2架法拉利, 自己一架tesla
唔想做老豆個行先出黎搵其他工
佢同老細同一個生活圈子好多common frd
入黎做都係係咁意in下老細
不過佢冇樓豬講到咁誇張
人地家教好唔會亂fing錢
佢覺得lunch $80以上都好貴
咁呢個determinant影響大唔大先? 好老實用住址黎postulate 個mindset,個correlation 係大ge就冇野好講啦;冇個實際data,我覺得似係有錢人玩埋堆多。不過請唔請你,又係個HR 話事
hr決定請唔請?唔係department head決定?

唔過HR點見department head ar

我見department head先

我係hr同department head一齊見
宜家間公司信唔過hr請過d伏人返黎,都係department head 睇cv同in
公屋仔先最有錢囉

住開私樓 屋企有樓收租 但洗錢仲少過公屋朋友

識玩一定係啲樓呀舖呀寫老豆老母名
再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
比啲自以爲住私樓好威嘅人租
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差
公屋仔先最有錢囉

再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差

你從間屋既角度出發實用率同抵住率都一定完爆私人樓架啦,質素黎講就公屋差,但私樓更差,問下d做工程既巴打就知
根本私樓係一項投資工具
公屋仔先最有錢囉

再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差

你從間屋既角度出發實用率同抵住率都一定完爆私人樓架啦,質素黎講就公屋差,但私樓更差,問下d做工程既巴打就知
根本私樓係一項投資工具

我就係做工程
政府嘢嚴格好多
身邊啲私樓fd個個出去食50都嫌貴。
垃圾hr 自己咪又係隻狗 做狗之餘仲要幫手渣壓埋一份
賤業岩晒呢類賤人做
公屋仔先最有錢囉

再自己申請公屋
公屋就自住
樓舖租比人
自從比個太子朋友分析完
覺得公屋都唔係咁差

根本私樓係一項投資工具

唔止睇間屋既
公屋好多奇怪人 好多又覺得唔關我事咁搞到環境好污糟
清潔又差

各有各好啦
好似有d道理
咁講係仆街D 但係事實係咁
基本上 好多hr係forward d cv畀line mgr簡人
基本上 好多hr係forward d cv畀line mgr簡人

正常啦 HR話鬼到事咩
再反問一句
做hr就冇人住公屋 住劏房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞