原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
有HR朋友咁講

例如間公司請開私樓仔私樓女會睇下新同事mat唔match到現成同事既家景。

通常屋村仔女去返既工其實同事都係屋村仔女,
私樓仔女返既工會發覺身邊d同事都係私樓仔女

HR 要 Make sure 同事social circle相近容易溝通
因為家境唔同生活習慣興趣同mindset都好大出入

例如屋村仔女平日鍾意帶飯或者出去食飯都40-50左右。但私樓仔女餐餐出去食lunch日日80-120一餐,friday 食個lunch buff。有時早餐都幾十蚊買個三文治。

但講緊本身人工大家都係差唔多15-20k d位,但私樓仔女可以搵幾多洗幾多完全無壓力。

所以為咗公司同事可以融洽相處,話題接近容易溝通做到frd,HR會請人個陣match同事背景。

所以通常大公司中環甲級寫字樓大部份個d都請有錢仔女。屋村仔就逼下逼下去左觀塘嗰啲地方返工,野食價位又岩佢地。

所以最後都係造成物以類聚人以群分嘅局面,觀塘區返工公司細d老細又孤寒啲年年人工又加唔多,人哋中環大公司MNC福利又多啲,加人工又爽d,接觸嘅人又high class d。

物以類聚人以群分 原來就係咁

唔知可唔可以咁講
情況同讀書一樣
你會唔會將讀書差既或者唔讀書放係精英班到?
寧願保證精英班質素有一定水準
都唔要將一班唔讀書讀唔到既放係精英班去搏佢地成積會上升
咁大致地去睇
一班私樓仔女圍爐質素平均對公司點都好過你放幾個公屋仔女(對比私樓仔女質素較參差)係私樓仔女班人度分分鐘影響成班同事既合作(如果有team work呢樣既話)
咁呢樣唔知算唔算係一種風險
算既話你同我係hr都唔會咁樣搏啦
加上你都講左家景唔同 影響成長經歷唔同 影響眼光思想思維睇野角度觀點都唔同無限放闊唔同既層個分歧會愈大
咁你寧願請一班大部分係同一階層既人
定係冒險請唔同階層既人一齊工作(假設上面講個請唔同人既風險係成立)
利申唔係讀商科純粹討論

呢個講得好好

多謝
夾心階層先慘。
公屋冇我份 私樓太貴 居屋又抽唔中
利申:村屋L單親 全家月入4皮
入黎比負評因為

hr搵工睇家景我信係會有,

但樓主比既原因就太買無力太無謂同19

我就覺得樓主講啲唔講啲有誤導
明明個現象點睇都係形容緊sales/MT
但佢就generalize黎講
2皮既工作有幾專丫 所謂team spirit根本圍爐 阿某阿壽都team到啦
搵工月份到係咪又出口術
痴撚線 鬼有HR care你同唔同到同事相處咩
做得嘢既人咩人都match到 反之垃圾。
上面咁大段字有人信
係有錢洗撚求職咩
求其同老豆開句聲
己經有老豆FD開個30k位比你做啦

望下觀塘寫字樓幾錢一個月先啦係度廢UP
D野食都唔平
公屋仔開口埋口食飯都要食平啲,慳錢etc,帶飯,食大家樂大快活,食市政局街市

私樓仔女食野要食環境,帶飯都有既朝早有工人煮

Haha 很有趣的假設
所以我可以笑個friend 係咪無睇你個post
佢供樓應該係要再食貴d
唔好再迫大家樂/大快活

Btw, 返過金鐘/觀塘
觀塘有好多有格調既餐廳 cafe
金鐘得海富樓下果幾間chain restaurant

如果你識多幾個HR 再出Po 應該無咁搞笑好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞