原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
hr決定請唔請?唔係department head決定?

唔過HR點見department head ar
試過話住元朗
hr 第一個反應: 嘩 好遠喎
department head 望一望hr 跟住話: 其實我地都有唔少同事住屯元天

有時未必使見hr 先
我係死窮撚

返IFC

我見department head先
試過話住元朗
hr 第一個反應: 嘩 好遠喎
department head 望一望hr 跟住話: 其實我地都有唔少同事住屯元天

元朗狗

大西北係咁
諗落都係
而家返工果到感覺冇窮人
雖然自己都係住私樓 但都feel到其他人係明顯地好有錢
啲senior講話搶平機票 係講緊搶business class幾千蚊張果種
但如果窮人家庭果種平機票就肯定係講緊uo果啲零蚊機票
Hr狗也不屌
之前讀完full time master見工
HR查完家宅再問埋我full time master嗰時啲part time工嘅experience
之後再直接問咁 : 咁你屋企冇經濟負擔咖喇喎
嗰下超無奈,答佢香港人邊會冇負擔
佢再補一句你master嗰時你屋企人俾錢你咖?
大佬我undergraduate之後都有返工幾年,都有儲錢咖。而且我有做part time咖大佬。
即係家景唔好就唔可以入大公司做?
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

私樓都有分兩種

1. 由公/居屋爬上去 呢類人會知米貴 會覺得應使則使

2. 一出世就私樓 冇乜慳d使嘅概念

1既個類父母都會教岀1既個類仔女
識人屋企有4層樓 但佢都係好慳個d人黎
所以最後都係睇屋企教養姐
之前讀完full time master見工
HR查完家宅再問埋我full time master嗰時啲part time工嘅experience
之後再直接問咁 : 咁你屋企冇經濟負擔咖喇喎
嗰下超無奈,答佢香港人邊會冇負擔
佢再補一句你master嗰時你屋企人俾錢你咖?
大佬我undergraduate之後都有返工幾年,都有儲錢咖。而且我有做part time咖大佬。

無負擔咪答無負擔,無負擔人地仲鐘意,因為比較陽光唔會成日死氣沉沉
認同, 不過HR先會諗呢d , 之後team manager都係睇能力請人
原來住私樓既一定係有幾多洗幾多
食飯唔洗慳住慳住
到底你地身邊有無人住私樓架
住私樓既人多數都係有教養 識用錢唔會亂洗錢

呢個岩聽

有時未必使見hr 先

見過工見department head先,然後先見hr傾人工福利
人講你又信
仲要用人地講嘅嘢下結論
我覺得真有其事
我去見工問我住邊,又問層樓係租定買

痴撚線
關佢鳩事咩
我有能力你就請我
冇能力就唔好請
我有錢又好窮又好關你撚事
一定唔答
垃圾HR
即係家景唔好就唔可以入大公司做?

大公司請人多,有時先唔理得咁多家庭背景

利申大公司做緊,同事乜撚野人都有
食完個lunch buff會唔會工作有加乘㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞