原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
你群埋啲咩人你就係咩人,想轉堆係有好大阻力,屋村仔想向上爬除咗一定要讀書好有入場券之外,仲要改變自己個mindset, 改變自己個窮人氣場。
觀塘食飯平?

笑而不語
有啲公司會驚你容入唔到間公司
所以會睇背景

以前做嗰間公司,一半公屋一半私樓
私樓多數帶飯
公屋就出去食,一個禮拜一兩日食百幾二百一餐
有啲公司會驚你容入唔到間公司
所以會睇背景

以前做嗰間公司,一半公屋一半私樓
私樓多數帶飯
公屋就出去食,一個禮拜一兩日食百幾二百一餐

有冇咁誇張
食飯點其實都係睇個人
公屋仔開口埋口食飯都要食平啲,慳錢etc,帶飯,食大家樂大快活,食市政局街市

私樓仔女食野要食環境,帶飯都有既朝早有工人煮
有冇咁誇張
食飯點其實都係睇個人

比個例子去解釋唔同social circle minset有咩唔同姐

另兩個唔同就係平時講開做運動私樓仔女會交流club house設施,屋村仔仔7點鐘起身book市政局場,去康文署做gym, 你"購買力"強既最多咪join下P記,但人地講會所設施屋村仔就搭唔到嘴仲會覺得班人喺度炫耀,心入面個自卑感出晒嚟,之後就好憎班同事覺得人哋扮嘢
見你住得遠驚你遲到所以唔請都有啦
其實聽過有啲公司真係咁
其實我係想帶出,社會自自然然就幫人分咗類,有錢嘅無錢嘅一早幫你隔開左,幼稚園,小學,中學已經filter過,大學係一個機會俾人向上爬嘅地方,俾d被filter out既人有覆桌機會,但你出去搵工又係另一個filter
上面有d人仲死雞撐飯蓋 我覺得樓主講得好中肯
中國有好人
我要澄清一下,我係講一個現象,唔係要踩人
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?
呢樣野係大公司請人特別係MT果陣肯定係存在。

你覺得無,只係你做間公司太細,亦無條件去請尖子。例如D普通文書工,請到人都偷笑,仲講家底。

上面有堆人,出黎做完野都仲未知呢個仆街社會點運作,認真失敗。
In過ICC啲admin工
佢除左問住邊 仲有問埋層樓係咪買

所以住牛屎區啲人真係社會上比較劣勢的群係無講錯
只係啲人因為要政治正確而不願面對
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

當然啦,你話係住差不多近千萬既私樓當然生活係有唔同
但講緊一層3,4,500萬既私樓,生活同公屋真係差不多

資產總值嘛 佢賣一賣樓隨時你打十年工都唔夠比,最基本衣,食,住,行,最貴果樣佢地都唔駛休,咁當然多左餘錢

話者我講得唔好,私樓我指中產
公屋仔先最有錢囉
睇完我都幾認同,有啲同事次次食飯都一定要食員工餐廳20蚊飯,久而久之已經無人想同佢食

可以準確啲咁講,social circle係一個continuous spectrum 唔係分有錢無錢咁簡單。

但HR係真係會去分會有做match

老實講香港而家無樓果一班以前真係搵幾多食幾多,完全無諗過買實在既野,更加唔打算投資,當大家都係當年搵2-30k一個月,中產果班就個個月儲8k買當年100-200萬樓,而而家無樓果班住公屋租又平,就日日大吃大食去邊到邊到玩,咁岩d樓升到仆街,咪變左無咩資產留比下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞