原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
追左大半個post 覺得有班人focus錯

Topic既"hr請人會考慮你家景如何" 呢點係無錯

但唔係話呢個考慮佔成8成9成 最多都係1成到

仲有其他更重要既野 例如你有冇能力做好份工 呢點表顯更重要啦?

簡單d例子 我公司請個programmer 返黎寫c#既
就算我叫hr去請 佢都唔會知條友識唔識c#呢d programming language 啦? 所以到時我都係會搵dept head去見 去考佢c#既功力
好啦當見左啦 條友寫c#好撚勁 做呢個位實無問題 人工大家都覺ok既 就算你話家景同公司其他人好大差距 又點姐? 我都會叫hr出offer嫁

經驗 能力 品行 家景 人工 呢d都係考慮因素 但係個個位係做咩野 有咩要求 都會令呢d因素佔既比重有差別

所以樓主講既野係其中之一 唔係請人既全部 你地唔好無限放大樓主講既一點 就話係所有 請人考慮既野好多
聽講某d銀行post都係咁,知你公屋就bye,因為要請有錢仔,識返d有錢既就帶到客入黎
D愈基層愈少見識既人做野愈小心眼愈自私愈怕死,鍾意搞小圈子拎存在感,一係就好自卑好無自信個人好gloomy,勁負能量,呢d人比佢入公司好破壞team spirit,公司請個人返黎唔係睇佢individually做唔做到野咁簡單,能成固然必備條件但最重要睇佢可唔可以令成條team更加productive,所以match家景照顧成條team既氛圍更加緊要。

你interview得張CV係枱,又無見過你落手做野如何,緊係靠同你傾下計,睇同你好唔好相處,睇你同班同事似唔似架啦。HR睇你住邊,喺邊讀書,有冇去外國留學, 多唔多去旅行,問你平時鍾意做啲咩,都知你嘅個人見識有幾多個人夠唔夠成熟啦。

再有人話咩"請我我有能力做野就得啦,問我住邊做乜"個d, 一聽到知佢係做野靠自己一個死衝唔諗同事唔講team spirit既人,而且唔夠成熟諗野表面,自己唔明HR問個問題個背後動機就話人廢呢樣個樣,又顯得個人自負,通常呢啲人都係做one man job, machinery works, data entry呢類 jobs, 一係就好細間公司乜都要你一腳踢, 一係就個老細同一類人唔識build up team spirit, 都係廢。

再基本d咁講係唔願意認清呢個社會現象,唔肯學習唔肯去聽人分析。

你對team spirit既definition太舊, 太outdated.

你幻想下新既startup好似deliveroo, snapchat, even facebook, google, 入面會唔會係睇你個身世而影響個team, 個個都睇mindset睇creativity睇execution
大家都share一樣mindset有一樣goal時就自然有team spirit啦 背景好唔可係書蟲? 唔可以唔識social? 唔可以0執行力? 相反背景差就真係乜都差? 咁呢個世界冇人向上流啦

HR要睇住邊先覺得自己唔會請錯人
只可以話係個HR廢
冇方法去interview人試睇到佢地既能力

又見才子巴打,記得你係讀書人

講得好好,樓主講果d係唔大唔細19公司
講緊ge請人都只係同佢差唔多level
個sampling得好細
我相信香港係有咁ge HR, 但真係好19果d
做生意講緊要了解唔同階層人
大公司會gather唔同背景人去一齊俾意見一件事

又,講到香港走後門case
其實HR係獨立部門,想請fd入自己部門都唔可咁明目張膽
首先肯定唔會俾HR知,唔係之後大把是非
當然有大把方法做到.... 係呢度HR個作用唔大
講到HR咁隻手遮天,俾人感覺應該係學生黎
聽講某d銀行post都係咁,知你公屋就bye,因為要請有錢仔,識返d有錢既就帶到客入黎

傻啦 家景唔好果d先好洗好用
請有錢仔果d係基金佬 叫自僱人士.... 收佣唔係收人工
Rll
D愈基層愈少見識既人做野愈小心眼愈自私愈怕死,鍾意搞小圈子拎存在感,一係就好自卑好無自信個人好gloomy,勁負能量,呢d人比佢入公司好破壞team spirit,公司請個人返黎唔係睇佢individually做唔做到野咁簡單,能成固然必備條件但最重要睇佢可唔可以令成條team更加productive,所以match家景照顧成條team既氛圍更加緊要。

你interview得張CV係枱,又無見過你落手做野如何,緊係靠同你傾下計,睇同你好唔好相處,睇你同班同事似唔似架啦。HR睇你住邊,喺邊讀書,有冇去外國留學, 多唔多去旅行,問你平時鍾意做啲咩,都知你嘅個人見識有幾多個人夠唔夠成熟啦。

再有人話咩"請我我有能力做野就得啦,問我住邊做乜"個d, 一聽到知佢係做野靠自己一個死衝唔諗同事唔講team spirit既人,而且唔夠成熟諗野表面,自己唔明HR問個問題個背後動機就話人廢呢樣個樣,又顯得個人自負,通常呢啲人都係做one man job, machinery works, data entry呢類 jobs, 一係就好細間公司乜都要你一腳踢, 一係就個老細同一類人唔識build up team spirit, 都係廢。

再基本d咁講係唔願意認清呢個社會現象,唔肯學習唔肯去聽人分析。

你對team spirit既definition太舊, 太outdated.

你幻想下新既startup好似deliveroo, snapchat, even facebook, google, 入面會唔會係睇你個身世而影響個team, 個個都睇mindset睇creativity睇execution
大家都share一樣mindset有一樣goal時就自然有team spirit啦 背景好唔可係書蟲? 唔可以唔識social? 唔可以0執行力? 相反背景差就真係乜都差? 咁呢個世界冇人向上流啦

只可以話係個HR廢

我硬係覺得樓主個focus係sales/MT 呢類既工 班sales要social多自然搵番同類 MT又係要成日social 搵到frd底梗係搵班細過有錢玩開既人啦 好合理
所以team spirit係sales同其他工個定義都有啲唔同
sales 既team spirit 係識搵人脈搵路數去蒲去傾deal
IT既team spirit應該係毒撚既浪漫
關咩事,我餐餐食40蚊lunch 我已經好肉痛,同事私樓公屋乜人都有,咁又點解釋

利申 有自住出租私樓 渣車

你=大部份

只可以話係個HR廢

我硬係覺得樓主個focus係sales/MT 呢類既工 班sales要social多自然搵番同類 MT又係要成日social 搵到frd底梗係搵班細過有錢玩開既人啦 好合理
所以team spirit係sales同其他工個定義都有啲唔同
sales 既team spirit 係識搵人脈搵路數去蒲去傾deal
IT既team spirit應該係毒撚既浪漫

fresh grad會係ge
有返三幾年經驗完全唔同玩法

只可以話係個HR廢

startup起碼一半外國讀完u回流呀大佬...
有d離題,見講開cultural capital social capital又想插嘴up下

我覺得其實講生活文化習慣既,普通私樓果d同公屋都差唔多,中學同學9成私樓,感覺分唔到私樓公屋人,生活習性都差唔多,但豪宅級既人就真係差幾遠 ,本來都覺得有無咁誇,但識落真係

中學有個豪宅同學,唔係熟d都完全唔知原來佢住果度,超低調(反而一般私樓/居屋果d就有貴野買左就鐘意狂曬 ),玩開既野係超特別講唔到名既樂器,識n國語言…雪櫃成堆你去citysuper先見到既野食…鐘意文學野…中學已經會撚下d生活品味廚具野 唔係你廚房有果d,係d鬼佬係花園bbq用果d野,我果時見到都唔知乜黎,佢就已經話呢個正喎 心諗

大學私補,有兩個豪宅學生,一中學 一小學,中學果個勁有禮貌 ,好似係十幾個學生入面最有禮貌,同埋一睇就覺得唔係showoff果種,又係低調果種有錢人,禮貌客氣得好少有

另一個就小學生,但個人對生保人果時處理得好成熟,直頭覺得佢識做過好多高中生 會自己識黎接你,第一次見會自我介紹,r水吹,走果時又識送你出去,笑得好友善,行到咁上下又識教你行之後話:咁我送到呢度?(友善笑)你小心啦 我直頭以為我出黎做野見緊客 其他學生…不論中小學9成都可能要呀媽叫先識開門送你走講byebye,有d呀媽無叫既直頭一補完衝入房自己玩,byebye都唔知識唔識講 有時食緊零食或者講起去旅行,你表現得好鐘意一樣野食,佢就會介紹邊度買,個口吻又係同事share好野好餐廳既口吻,係度開埋ig出黎介紹邊間好味 但佢只係小學三年級 唔知係家教定耳濡目染既
再講多次:
其實係發覺好多人返黎講,自己既d同事們同自己背景都差唔多,又有HR講原因係HR請人會match背景。 所以上黎搵HR巴絲confirm下。係有人confirm之前都有想試搵呢兩樣野既correlation, 合推論解釋合唔合理大家可以討論。

至於有人side track討論咩叫屋村仔私樓仔,有錢人無錢人有咩行為,呢個又另一個討論話題,我係有發表過意見,但同1樓想討論既野未必造成直接關係
補多句,中學lunch私樓鐘意食70蚊一餐,公屋20蚊又真,但入到大學/出黎做野後覺得大家習性唔同左 開始同住邊無關係 (而係搵左幾多錢
再講多次:
其實係發覺好多人返黎講,自己既d同事們同自己背景都差唔多,又有HR講原因係HR請人會match背景。 所以上黎搵HR巴絲confirm下。係有人confirm之前都有想試搵呢兩樣野既correlation, 合推論解釋合唔合理大家可以討論。

至於有人side track討論咩叫屋村仔私樓仔,有錢人無錢人有咩行為,呢個又另一個討論話題,我係有發表過意見,但同1樓想討論既野未必造成直接關係

所有呢類post最後都會變成公屋vs私樓
大家開始互舉啲極端離地例子
其實重點係工種
見客對外多既工包括律師 搵啲海龜有家底既見識多既自然有優勢 HR見到呢班人有優勢自自然然搵番相同條件既人

至於IT, Engine,醫生呢類技術要求高少少既工 唔駛太靠把閪口搵食既工 我諗都係睇能力多

所以樓主俾我感覺似針對ibank, 大公司MT呢類對客多,吹水層面廣既工作

我都覺 呢個原因我覺得合理,起碼講緊對公司所起到既利益既差別,但佢講到原因係類似為左d人可以一齊食飯可以啱嘴型d夾d果d我又覺得太牽強
咁但係每個人生活習慣都唔同
就算私樓都可以好慳家日日食30蚊譚仔
住公屋都可以好大洗個個月買新衫又去旅行
呢d hr真係蠢到
其實重點係工種
見客對外多既工包括律師 搵啲海龜有家底既見識多既自然有優勢 HR見到呢班人有優勢自自然然搵番相同條件既人

至於IT, Engine,醫生呢類技術要求高少少既工 唔駛太靠把閪口搵食既工 我諗都係睇能力多

所以樓主俾我感覺似針對ibank, 大公司MT呢類對客多,吹水層面廣既工作

我都覺 呢個原因我覺得合理,起碼講緊對公司所起到既利益既差別,但佢講到原因係類似為左d人可以一齊食飯可以啱嘴型d夾d果d我又覺得太牽強

係 所謂岩咀型 扮出黎 大家家景近咪易扮啲 互派高帽 但其實一樣想拮人一刀 不過中產傷人同窮撚傷人既方法明顯唔同
有時可能係笑騎騎放毒蛇同明刀明槍開火既分別
所以愈係食飯食得開心有team spirit其實平靜既背後隱藏住不可想像既殺機 死左都無人知
唔好講私樓同屋村仔
住港島同新界已經差好遠

咁如果港島住利東邨同新界住康樂園
發現左點唔知關唔關事,通常公屋同事都比較迷韓同傾計話題都係食野買衫。
而私樓就多數傾向abc多d,人比較outgoing,比較鐘意做gym同玩冷門運動。
所以居住環境對人嘅生活方式唔多唔少有d影響。
學歷都係 全team人三大圍威喂 完全搭唔上嘴咁

只可以話係個HR廢

HR簡單講係大公司只係一個系統
用黎做請人既QC
做岩既match making
去maximize一份人工既功能

as a system 理應係愈mechanical愈好
咁就有最少既human input 最少error
所以先要做好多apt test
家景/background如何呢樣野
某一啲info係有value
好似政府vet 工查三代
呢啲好factual 而又correlate到去一個人既quality
咁先可以放入去個system
講家景or生活習性
真係好難作為個determinant
如果有公司係咁
只可以話係個HR 做得19
唔代表呢件事係岩

又講
話啲人覺得自己同事好相近自己
其實有好大可能係其他既factor 一樣
e,g. 學歷, 年齡, 個性
呢啲就係一般HR會睇既element 喇

P.S.巴打我最鍾意用19呢個term
點會無
擺酒都會啦
知道你住君臨天下即刻當VIP做
做過四份工都冇你依種情況
其實都係睇公司
唔覺,同事乜人都有,有錢到住屋仔,窮到住屋邨都有
負皮
點會無
擺酒都會啦
知道你住君臨天下即刻當VIP做

咁擺酒擺明係炸彈,係要人地俾錢
你呢個例子又差左dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞