原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
有HR朋友咁講

例如間公司請開私樓仔私樓女會睇下新同事mat唔match到現成同事既家景。

通常屋村仔女去返既工其實同事都係屋村仔女,
私樓仔女返既工會發覺身邊d同事都係私樓仔女

HR 要 Make sure 同事social circle相近容易溝通
因為家境唔同生活習慣興趣同mindset都好大出入

例如屋村仔女平日鍾意帶飯或者出去食飯都40-50左右。但私樓仔女餐餐出去食lunch日日80-120一餐,friday 食個lunch buff。有時早餐都幾十蚊買個三文治。

但講緊本身人工大家都係差唔多15-20k d位,但私樓仔女可以搵幾多洗幾多完全無壓力。

所以為咗公司同事可以融洽相處,話題接近容易溝通做到frd,HR會請人個陣match同事背景。

所以通常大公司中環甲級寫字樓大部份個d都請有錢仔女。屋村仔就逼下逼下去左觀塘嗰啲地方返工,野食價位又岩佢地。

所以最後都係造成物以類聚人以群分嘅局面,觀塘區返工公司細d老細又孤寒啲年年人工又加唔多,人哋中環大公司MNC福利又多啲,加人工又爽d,接觸嘅人又high class d。

物以類聚人以群分 原來就係咁
負平都無用,個情況就係咁,你睇吓自己身邊啲同事咪知
有無HR入黎講下?
咁又點,實際有幾多hr 做到呢點?
所以話,呢D 就係 hr 值錢既地方
但係香港既 hr , 會認真考慮呢樣野請人既,唔過一半,所以香港既hr 成日比人話垃圾唔係冇原因
其實你樣嘢就答到你點解HR成日問你:

1. 平時鍾意做開啲咩
2. 搭車過嚟方唔方便
3. 工餘時間有咩活動

就黎連你屋企有冇請工人都想知
原來係咁架....
想做大公司除咗有唔錯嘅學歷同工作經驗,仲要有唔錯嘅家景。

HR會問你以前係咩地方返工,公司幾多人,以前老細咩人等等。

其實佢除咗評估緊你工作exposure外佢仲評估緊你social class,你呢個人合唔合公司文化
你唔講我都唔多覺 前排返香港intern同team全部都係外國回流,平時吹水都會講下英美澳加生活
公屋

照樣搵幾多洗幾多

點算
你唔講我都唔多覺 前排返香港intern同team全部都係外國回流,平時吹水都會講下英美澳加生活

呢個真

試過比人問住邊
係唔係同屋企人住

聽到屯門即刻扣撚曬分

呢個真

其實唔係巧合,呢個係請人個時得登既
但現實係公屋仔既購買力先係最勁喎
HR prefer 人resume寫地址,無寫都會問你住邊,你話知黎做乜呢?

如果唔係有考慮咁簽約時再confirm地址都得啦

哦係
好淒慘,不過係事實。
咁天水圍係唔係連觀塘都入唔到
外國撚 Sydney呢邊請人都會咁
叫postcode discrimination
有Professor話如果有兩個人見工
能力資歷一樣
都會請住喺好啲嘅區嗰個
咩行業嘅HR 咁?

呢個真

其實唔係巧合,呢個係請人個時得登既

而家諗返都覺係,team head係我而家呢個城市住咗幾十年,又有個同事住我隔離 而家咩都講得通
HR份工就係應該做呢d
但香港班HR狗識撚咁諗咩
垃圾
大公司冇呢啲嘢
外國撚 Sydney呢邊請人都會咁
叫postcode discrimination
有Professor話如果有兩個人見工
能力資歷一樣
都會請住喺好啲嘅區嗰個

我postcode 2000都無intern返吖

點洗都好,mindset一定唔同,佢唔會肯餐餐洗100-200同同事食lunch。

有錢人家仔女直頭唔會諗要洗就洗,洗咗都唔覺自己洗左。

始終大家所受嘅壓力係唔同

哦係

井底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞