原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
吹還吹唔好吹咁誇張
睇工種啦
其實好正常
成個社會都係咁架啦
有聽過hr話唔會請好肥既人,覺得佢地冇自制能力/毅力
上面d巴打用食飯食幾錢黎評估人地有無錢好on9 平日捨得洗幾錢去食飯根本係個人價值觀問題

打哂飛機話公屋正過私樓果d係咪未真正住過 整係講clubhouse同實Q已經屌打公屋仔

家住千萬私樓平時Lunch食工廠碟頭飯又得 幾百蚊一餐又得,只係因為我對食唔執著 但我轉個頭可以拎萬幾蚊買個袋
識人屋企住公共屋邨但有私樓放租
有人住私樓但就係租(佢同你講買既你撚知真相)
有人得一萬蚊左右人工但一個月食十幾次過100蚊晚餐
月月清
真係好難用住邊食開咩黎分
其實會唔會係有呢種想法既HR先局限左公司請到人材既機會
No hr ?
D hr 認屎認屁成日話自己專業
你係專業既就唔會錯漏百出啦
我in果陣都差啲俾冇腦hr foul
追左大半個post 覺得有班人focus錯

Topic既"hr請人會考慮你家景如何" 呢點係無錯

但唔係話呢個考慮佔成8成9成 最多都係1成到

仲有其他更重要既野 例如你有冇能力做好份工 呢點表顯更重要啦?

簡單d例子 我公司請個programmer 返黎寫c#既
就算我叫hr去請 佢都唔會知條友識唔識c#呢d programming language 啦? 所以到時我都係會搵dept head去見 去考佢c#既功力
好啦當見左啦 條友寫c#好撚勁 做呢個位實無問題 人工大家都覺ok既 就算你話家景同公司其他人好大差距 又點姐? 我都會叫hr出offer嫁

經驗 能力 品行 家景 人工 呢d都係考慮因素 但係個個位係做咩野 有咩要求 都會令呢d因素佔既比重有差別

所以樓主講既野係其中之一 唔係請人既全部 你地唔好無限放大樓主講既一點 就話係所有 請人考慮既野好多

呢啲唔駛講啦
能力資格係基本
但同樣能力一個窮撚同有家底
就係個分別

甚至爭少少能力都會揀咗有家底果個
追左大半個post 覺得有班人focus錯

Topic既"hr請人會考慮你家景如何" 呢點係無錯

但唔係話呢個考慮佔成8成9成 最多都係1成到

仲有其他更重要既野 例如你有冇能力做好份工 呢點表顯更重要啦?

簡單d例子 我公司請個programmer 返黎寫c#既
就算我叫hr去請 佢都唔會知條友識唔識c#呢d programming language 啦? 所以到時我都係會搵dept head去見 去考佢c#既功力
好啦當見左啦 條友寫c#好撚勁 做呢個位實無問題 人工大家都覺ok既 就算你話家景同公司其他人好大差距 又點姐? 我都會叫hr出offer嫁

經驗 能力 品行 家景 人工 呢d都係考慮因素 但係個個位係做咩野 有咩要求 都會令呢d因素佔既比重有差別

所以樓主講既野係其中之一 唔係請人既全部 你地唔好無限放大樓主講既一點 就話係所有 請人考慮既野好多

呢啲唔駛講啦
能力資格係基本
但同樣能力一個窮撚同有家底
就係個分別

甚至爭少少能力都會揀咗有家底果個

錯focus !
我唔係講同樣能力僱主要揀個有錢既
我係講緊同樣能力僱主會揀個家景層次比較接近同事既
我講HR 有 matching 家景,唔係HR有Preference 有錢人
你要明白點解香港通常一個小區都有齊公,私,居屋。
道理一樣 要大家共處。
聽完覺得幾有道理
我講HR 有 matching 家景,唔係HR有Preference 有錢人

咁你個assumption就係家景差不多既就會夾得埋, right?
咁做apt test黎托咩?

一樣米養百樣人
有家景既可以有好多type人
冇家景既一樣
咁計落有家景同冇家景都可以share到同一種相性架wor

有人住貝沙灣都鍾意食譚仔坐小巴
有人住上水村屋反而鍾意食好西揸audi

咁佢地俾hr做左matching的話
點同返個d matched group 夾呀?
最高食物鏈果D一定會睇
識好多私樓仔大部份都唔大洗
相反住公屋既反而勁大洗,月月清
真係個人價值觀問題
睇下個HR同Line manager邊個惡
有時係Line manager挖人要人,個HR係中間通常都係阻尻住哂
#0 講D野好似幾合理 邏輯都正確咁 好似事必然要發生咁
但就係建基於一列歪曲既價值觀/前設上
其實我覺得係好事
依加我情況就係全公司都係出國讀書返黎 中產以上
平時溝通都冇乜問題 一傾入D就露哂底
其實我覺得係好事
依加我情況就係全公司都係出國讀書返黎 中產以上
平時溝通都冇乜問題 一傾入D就露哂底

唔記得利申 自己係屋邨仔 香港讀書
入黎比負評因為

hr搵工睇家景我信係會有,

但樓主比既原因就太買無力太無謂同19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞