原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
公屋仔永遠用公屋富户同私樓窮撚比
但其實公屋富户個比例放係私樓到應該講緊過千萬身家

真on9
住公屋就知真實果班係點

比班私樓同事圍住仲話我住公屋先有錢
忍唔住屌出聲

成撚日拎呢啲case黎講,有幾多係咁心照啦

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母

識人有家底做big4
開頭搵萬幾蚊但唔洗俾家用
一年可以拎哂d錢去五六次旅行
佢唔洗儲錢,因為屋企有層樓俾佢結婚
根本無儲錢既壓力
樓豬印只係將窮富簡化成私樓/公屋
好心咪攞d最cheap私樓同公屋比咩差距唔大
是實上好多大公司/要見客講面子果d公司都傾向請家景比較好嘅人

不過係唔係為同事相處就唔知

另外好多公司都想d員工住近d
因為離心轉工機會會細好多
又少d要遲到早退

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

呢個真 返學都識好多公屋同學
雖然冇點做pt 但銀行至少都有五位數字
食飯平時都係30-40
唔好好似樓上啲人咁講有幾多洗幾多
老實講個人點洗錢 同公屋私樓冇關係
係睇個人金錢觀同家教
私樓同公屋一樣可以有敗家仔 呢啲多數都係比屋企人寵慣先係咁

呢位巴打就中肯啦
公屋仔專業人士又點睇?
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

話者我講得唔好,私樓我指中產

可以準確啲咁講,social circle係一個continuous spectrum 唔係分有錢無錢咁簡單。

但HR係真係會去分會有做match

有無大學讀HR 既分享下
究竟讀書同實際做野差幾遠
呢排好興講HR仆街野
公屋仔專業人士又點睇?

有能力向上游

講緊既唔係能力,係背景
但現實係公屋仔既購買力先係最勁喎

又係到打飛機
其實我係想帶出,社會自自然然就幫人分咗類,有錢嘅無錢嘅一早幫你隔開左,幼稚園,小學,中學已經filter過,大學係一個機會俾人向上爬嘅地方,俾d被filter out既人有覆桌機會,但你出去搵工又係另一個filter

所以到最好equilibrium 個位,有家景既都係群返有家景個班人,基層都係同返基層玩,總之自己附近既人同朋友家景都係同自己差唔多高低,成個過程係得幾高special case可以昇華上到進一層既圈子。真正進入圈子同接觸圈子係兩樣野,你就算入到去但原來feel uncomfortable 或者有壓力不論係精神上經濟上定心理上,既其實表示你根本仲係個基層底既人
呢樣野係大公司請人特別係MT果陣肯定係存在。

你覺得無,只係你做間公司太細,亦無條件去請尖子。例如D普通文書工,請到人都偷笑,仲講家底。

上面有堆人,出黎做完野都仲未知呢個仆街社會點運作,認真失敗。

咪就係
餐餐食員工can20蚊頹飯
無人埋身
啲錢用晒係ptgf一個月玩10個

真on9
住公屋就知真實果班係點

忍唔住屌出聲

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

唔係有錢既
但好多私樓窮撚都係賺一萬幾千一個月
扣曬供樓管理費就得番幾千用
公屋賺一萬幾千先交千幾二千租
但好多都無乜錢剩

下⋯原來你覺得我講既私樓人係要供屋?
講緊老豆老母一早供曬樓唔指一層個d,話大富唔係大富但生活真係無壓力,比如大家都係搵兩皮一個月,私樓仔女鍾意月月清用黎食野買野去旅行玩,人地時間多過你,做既人多過你,要煩既野少過你,變想思考時間多過你,見識多過你,機會有多個㐸,最後成就自然就好過你。

我當你公屋撚定租屋撚都好,你就算幾慳錢都好,又要交租又要俾家用,呢樣果樣,當你一個月儲到$5000,但你成個生活質素拉低晒,個腦完全都係煩惱,一年都係儲6皮野,儲10年都係買到幾格磚。

所以根本兩種人嘅生活模式,聽日所諗嘅嘢完全唔同,呢個就係分別
有HR朋友咁講

例如間公司請開私樓仔私樓女會睇下新同事mat唔match到現成同事既家景。

通常屋村仔女去返既工其實同事都係屋村仔女,
私樓仔女返既工會發覺身邊d同事都係私樓仔女

HR 要 Make sure 同事social circle相近容易溝通
因為家境唔同生活習慣興趣同mindset都好大出入

例如屋村仔女平日鍾意帶飯或者出去食飯都40-50左右。但私樓仔女餐餐出去食lunch日日80-120一餐,friday 食個lunch buff。有時早餐都幾十蚊買個三文治。

但講緊本身人工大家都係差唔多15-20k d位,但私樓仔女可以搵幾多洗幾多完全無壓力。

所以為咗公司同事可以融洽相處,話題接近容易溝通做到frd,HR會請人個陣match同事背景。

所以通常大公司中環甲級寫字樓大部份個d都請有錢仔女。屋村仔就逼下逼下去左觀塘嗰啲地方返工,野食價位又岩佢地。

所以最後都係造成物以類聚人以群分嘅局面,觀塘區返工公司細d老細又孤寒啲年年人工又加唔多,人哋中環大公司MNC福利又多啲,加人工又爽d,接觸嘅人又high class d。

物以類聚人以群分 原來就係咁

唔知可唔可以咁講
情況同讀書一樣
你會唔會將讀書差既或者唔讀書放係精英班到?
寧願保證精英班質素有一定水準
都唔要將一班唔讀書讀唔到既放係精英班去搏佢地成積會上升
咁大致地去睇
一班私樓仔女圍爐質素平均對公司點都好過你放幾個公屋仔女(對比私樓仔女質素較參差)係私樓仔女班人度分分鐘影響成班同事既合作(如果有team work呢樣既話)
咁呢樣唔知算唔算係一種風險
算既話你同我係hr都唔會咁樣搏啦
加上你都講左家景唔同 影響成長經歷唔同 影響眼光思想思維睇野角度觀點都唔同無限放闊唔同既層個分歧會愈大
咁你寧願請一班大部分係同一階層既人
定係冒險請唔同階層既人一齊工作(假設上面講個請唔同人既風險係成立)
利申唔係讀商科純粹討論
咁我真係廢同慘啦

係樓主口中 背景唔算非常非常差個堆
但而家好霉
公屋仔專業人士又點睇?

有能力向上游

講緊既唔係能力,係背景

公屋仔返緊中環大公司
真係同同事融入唔到
但現實係公屋仔既購買力先係最勁喎

應該唔關事
講緊係私樓仔女(或者家景比較好個班)
佢地個思想思維(內在)
談吐舉止俾人既感覺(外在)
呢啲問題影響請個個既決定
其實比負評既人係唔信定點?
無人埋身

可悲
無人埋身

可悲

唔同階層既人質素係唔同d
都話大家都一樣個個人20k人工,同一筆錢唔同階層洗既地方都唔同d

呢d人叫完雞就無曬錢屈返係屋企唔會有新見識
有HR朋友咁講

例如間公司請開私樓仔私樓女會睇下新同事mat唔match到現成同事既家景。

通常屋村仔女去返既工其實同事都係屋村仔女,
私樓仔女返既工會發覺身邊d同事都係私樓仔女

HR 要 Make sure 同事social circle相近容易溝通
因為家境唔同生活習慣興趣同mindset都好大出入

例如屋村仔女平日鍾意帶飯或者出去食飯都40-50左右。但私樓仔女餐餐出去食lunch日日80-120一餐,friday 食個lunch buff。有時早餐都幾十蚊買個三文治。

但講緊本身人工大家都係差唔多15-20k d位,但私樓仔女可以搵幾多洗幾多完全無壓力。

所以為咗公司同事可以融洽相處,話題接近容易溝通做到frd,HR會請人個陣match同事背景。

所以通常大公司中環甲級寫字樓大部份個d都請有錢仔女。屋村仔就逼下逼下去左觀塘嗰啲地方返工,野食價位又岩佢地。

所以最後都係造成物以類聚人以群分嘅局面,觀塘區返工公司細d老細又孤寒啲年年人工又加唔多,人哋中環大公司MNC福利又多啲,加人工又爽d,接觸嘅人又high class d。

物以類聚人以群分 原來就係咁

唔知可唔可以咁講
情況同讀書一樣
你會唔會將讀書差既或者唔讀書放係精英班到?
寧願保證精英班質素有一定水準
都唔要將一班唔讀書讀唔到既放係精英班去搏佢地成積會上升
咁大致地去睇
一班私樓仔女圍爐質素平均對公司點都好過你放幾個公屋仔女(對比私樓仔女質素較參差)係私樓仔女班人度分分鐘影響成班同事既合作(如果有team work呢樣既話)
咁呢樣唔知算唔算係一種風險
算既話你同我係hr都唔會咁樣搏啦
加上你都講左家景唔同 影響成長經歷唔同 影響眼光思想思維睇野角度觀點都唔同無限放闊唔同既層個分歧會愈大
咁你寧願請一班大部分係同一階層既人
定係冒險請唔同階層既人一齊工作(假設上面講個請唔同人既風險係成立)
利申唔係讀商科純粹討論

呢個講得好好
D愈基層愈少見識既人做野愈小心眼愈自私愈怕死,鍾意搞小圈子拎存在感,一係就好自卑好無自信個人好gloomy,勁負能量,呢d人比佢入公司好破壞team spirit,公司請個人返黎唔係睇佢individually做唔做到野咁簡單,能成固然必備條件但最重要睇佢可唔可以令成條team更加productive,所以match家景照顧成條team既氛圍更加緊要。

你interview得張CV係枱,又無見過你落手做野如何,緊係靠同你傾下計,睇同你好唔好相處,睇你同班同事似唔似架啦。HR睇你住邊,喺邊讀書,有冇去外國留學, 多唔多去旅行,問你平時鍾意做啲咩,都知你嘅個人見識有幾多個人夠唔夠成熟啦。

再有人話咩"請我我有能力做野就得啦,問我住邊做乜"個d, 一聽到知佢係做野靠自己一個死衝唔諗同事唔講team spirit既人,而且唔夠成熟諗野表面,自己唔明HR問個問題個背後動機就話人廢呢樣個樣,又顯得個人自負,通常呢啲人都係做one man job, machinery works, data entry呢類 jobs, 一係就好細間公司乜都要你一腳踢, 一係就個老細同一類人唔識build up team spirit, 都係廢。

再基本d咁講係唔願意認清呢個社會現象,唔肯學習唔肯去聽人分析。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞