我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
見呢排咁多人係到講珠峰,有讚成有反對。最近兩位登峰者既事同作風,我就唔評論咁多了。作為一個爬山佬,我都想講下我自己既感受,雖然我冇爬過珠峰

如果想知道登山係咩一回事,可以睇返我之前寫既登山遊記。
https://lihkg.com/thread/201148/page/1

簡單講下自己既background先
我係一個影相佬,自細就睇紀錄片大,對呢個世界一直[/url]都充滿住好奇,夢想係做nat geo攝影師。
2014年去左尼泊爾既珠峰大本營後,自始之後就愛上左雪山。

2015年我同朋友去多次尼泊爾珠峰大本營,結果遇上7.8級大地震,我朋友一早落左山冇事,而我自己就差d食中雪崩。之後我誤打誤撞入左一間專門訓練雪巴嚮導既登山學校,認識好多唔同既雪巴人,然後成為左第一個海外畢業生。 我有幾個同學仔今年都上左珠峰幫手

2016年我去左歐洲爬阿爾卑斯山,學左Alpine阿爾卑斯式既登山技巧。

2017年我再係香港深造攀岩同其他登山技巧。

可能你會問我,既然你上次雪崩差d死,爬雪山咁危險,點解你仲要去爬?

我自己本身係一個小毒撚,好怕嘈又多人既地方,如果唔洗開工既時候,我會盡可能留係屋企打下機唔出街。一直以黎,我覺得係香港生活好有壓迫感,屋企唔大,行出街d人西口西面,做野d人又假,周圍又係嘈音,望上天又全部都係高樓大廈,我覺得好侷促好辛苦。

但第一次去到雪山既時候,我就愛上左呢一到既寧靜同壯麗。登山對我黎講係一種修為,當處身於稀薄空氣,踏住自己既步伐,同人率真的交流,生活回歸簡樸純淨,你會發現自己既思緒係前所未有般清晰,個一刻好似我可以同自己對話一樣,係一個尋己既旅程。留係山上面我覺得自己既心靈就好似得到解放咁。以我就用自己既攝影做媒介呈現呢個旅程既感覺,好想比其他人知原來呢個世界仲有d咁靚咁純樸既地方。

登山係一件好難好辛苦既事,而我每一次登山都會有唔同既得著。有時返到香港遇到挫折既時候,我都會同自己講既然爬山咁難你都做到,再難既事你都可以完成。

我真係好鐘意爬雪山,好想知頂峰既風景係點,所以我好想爬上去拍低上面既風景。我知爬雪山會死人,我自己都差d食雪崩死,好明白接近死亡既感覺係點,但經歷過呢件事後,我覺得生死有命,好多野個天都一早註定。個天要我死既,我係香港行出街都可能會比車車死,又或者比大樹壓死。如果時間到既,我寧願死係我鐘意既野手上,好過臨老鬱鬱不志咁死係病床到。對我黎講,我只在乎生命係咪活得精彩,而我同老母一早有共識,如果萬一有咩事既,請將我用得既器官都全數捐出比有需要既人。

可能你會話爬山會對大自然做成污染同損害,但我覺得人類一直都可以同大自然共存同互動,問題係你點樣通過教育去好好咁保護佢。你問我會唔會爬珠峰呢?我會想爬,但唔會join任何商業登山隊。一來貴,二來商業登山長時間既攀登會對座山有好大既損害。我會想嘗試用阿爾卑斯呢種極致既登山方式唔靠協作,以自己既實力去爬。一來快上快落可以減低對山既損害,二來其實以家既科技同訓練可以做到,問題係你肯願意用幾多既時間去訓練。我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡。登唔登到頂對我黎講只係一個bonus,我只在乎登山既過程,靠自己去發掘探索,然後從大自然中得到樂趣。

登山從來都係好個人既事,可以有偉大既原因,亦都可以好簡單。我唔會係到鼓勵大家去登山,因為每個人鐘意既野都唔同。你鐘意覺得適合你既就去爬,做足充分既準備,唔好周圍掉垃圾好好愛護大自然就可以了。
要戒食雪芭
lm
第七張相

好想可以去一次
一次就夠
好有同感 lm
戚家隻狗
留名

Btw有無覺得雪山嚮導係賣條命俾人?
感動到
戚家隻狗

好一條硬狗
同樓主有啲似,我目標正是珠峰,鐘意山,亦都好鐘意影相
行文中feel到樓主個價值觀與眾不同
不過有樣野想講 就係香港遇到嘅挑戰基本上隨時都會難過爬雪山 始終人係最複雜

Btw有無覺得雪山嚮導係賣條命俾人?

8000m商業登山隊既其實我覺得係。
我係學校聽唔少故事,有個雪巴人係2014年幫客人舖路既時候發生冰崩死左。佢啱啱結婚,而個女得半歲大

所以我識得有d雪巴人佢只帶trekking同爬6千米既山。當然有d雪巴人鐘意爬山又另一回事,不過新一代後生個班好勝心強好想跟老豆爬珠峰,但佢老豆唔比父子檔上,因為如果大家一齊出意外就冇人照顧老母。

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油
隱世美景! 多個人生必到山頂唔去就後悔!
行文中feel到樓主個價值觀與眾不同
不過有樣野想講 就係香港遇到嘅挑戰基本上隨時都會難過爬雪山 始終人係最複雜

你講得啱。人類真係好複雜,特別係住係城市既香港人,所以我都係鐘意上山同雪巴人玩多d,純真純樸唔會假惺惺做人。

不過正面d睇,只要有心想做,堅持落去,就會做到。
好勁

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油

K2 死亡率好似仲高,史上有幾多人真係爬到上頂

好多野都仲係 0 起步,想多啲跟你交流吓,巴打方便留tg?
巴打有d似孤高之人個主角
好欣賞你同你影既相
好欣賞樓主既價值觀
見到樓主真係一步一步咁實踐緊自己既夢想
呢種人生真係無悔

Btw 有冇多d 雪巴人既故事分享 對佢地既故事好有興趣
接觸住夢想 好熱血
巴打平均爬一次雪山要洗幾錢左右?
新手想試爬 有咩渠道
戚狗
IG啲風景相張張都like架我
睇完你啲post就同自己講呢幾年內要去行
不過怕自己太弱雞,訂咗目標最少都要去行ABC
話說一直好想同你拎啲相做wallpapers
你唔介意架可?
可唔可以放原圖俾我
發掘同探索比結果更有啟發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞