我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
正post留名。
最尾果張
巴打
男人有夢想真係好緊要
想問下你月入幾多先cover到個興趣
lm
lm
樓主,我本身都係鐘意挑戰自我既人
一直都想試下爬山,前排睇完天與地更加想試下
想問點樣開始入門?
樓主,我本身都係鐘意挑戰自我既人
一直都想試下爬山,前排睇完天與地更加想試下
想問點樣開始入門?

爬大帽山先
同樓主有啲似,我目標正是珠峰,鐘意山,亦都好鐘意影相

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油

呢兩個最難ga wor
matterhorn我都去過 不過係搭纜車上
巴打識唔識滑雪? 係個雪山上面一個人都無個感覺真係好正
btw 拎埋部5d同腳架上山都幾係野

仲有部macbook pro,所以個backpack最重試過3x kg,拎到好燥
但咁樣真係堅操到體能。係登山學校,d雪巴人話真正既登山者要自己拎返自己d野。咁先係真climber

爸打有無睇上年同the Everest 差唔多同期上畫既Meru ?佢地都有講佢地登山都係無Sherpas,全部自己拎; 睇完Meru 我好想學mountain climbing

The Meru Jimmy chin同conrad 佢兩個係世界頂尖既登山家。佢地就係用阿爾卑斯式登山技巧去爬山,唔靠協作,快上快落去爬前人未爬過既缐。 將登山還原到最基本,最極致

Jon Krakauer講Meru 係Anti-Everest,全程都係靠自己; 睇完我更加有動力去學mountain climbing。
樓主好型
喪標
K2未開始登山行入去山腳條路都........
一直睇你ig睇到好爽
唔單止係爬山佬仲係影相佬
痴線 好靚
好欣賞樓主嘅價值觀,我地性格都幾似 你有勇氣做自己真正想做嘅事好難得,自己一個話上山就上山好瀟灑 好型
樓主介唔介意講下你工作職業係咩 有冇經濟負擔

爬文la
行文中feel到樓主個價值觀與眾不同
不過有樣野想講 就係香港遇到嘅挑戰基本上隨時都會難過爬雪山 始終人係最複雜

你講得啱。人類真係好複雜,特別係住係城市既香港人,所以我都係鐘意上山同雪巴人玩多d,純真純樸唔會假惺惺做人。

不過正面d睇,只要有心想做,堅持落去,就會做到。

香港好多人,會阻止人做自己唔敢做野
因為怕凸顯自己既失敗
樓主
你啲相好感人,你嘅諗法如是
望住咁靚嘅大自然,真係會覺得自己以至人類真係好渺小
雖則生死有命,但係都要小心為上,先可以爬更多嘅雪山

我都好明白,死左就冇得爬山影相。黎緊6月22號我買左平機票,會飛去歐洲攀14座技術型既山峰,如果去到中途我覺有任何懷疑或者冇100%既信心去過某d位,我就會落返山,唔強行得頂。
樓主係咪有睇孤高之人

有睇,但我鐘意另一本漫畫「岳」講高山救援。

重睇咗好多次
好想去北穗

三步
巴打我想求d你影既雪山相做wallpaper

你想要邊張相做wallpaper呀,成日都有人話要,但冇人真係問我拎
好靚啲相
Btw 樓主以前係咪係舊登出過幾篇短故?

係,寫過尼泊爾雪崩同格陵蘭獵人遊記

咦 認錯人 以為你出過鬼故 因為舊登有人同你同一個user name
不過你啲相真係好靚 follow你ig先

我係問人借account係連登出post,我舊登名叫戚家隻狗喪標。
同樓主有啲似,我目標正是珠峰,鐘意山,亦都好鐘意影相

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油

K2
好羨慕樓主
幾年前睇過 發夢王大冒險
都好想過下呢種生活

最難係放底香港嘅負擔
巴打有d似孤高之人個主角
好欣賞你同你影既相

呢本書堅好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞