我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡

呢點已經好過果條女教師多多聲

其實我覺得個老師冇做錯到,救人第一大原則係要保障自身安全先去救人,自己救唔到,就等第二個救。不過我唔係好認同追夢要借錢負債百萬 ,珠峰永遠都係到,點解唔自己賺左一筆先去爬?

根本要攀山in the first place已經錯左
如果你所講嘅野係真
連人性都要捨棄嘅運動
你地都可以咁撚著迷
其實你地係咪心理變態?
個曾老師
回想去條友瀕死眼碌碌望住佢
返到嚟香港個樣都仲可以咁撚驕傲
其實條友條命佢根本唔care
根本只係覺得條友廢 講出嚟只係想襯托自己有幾勁
我敢寫包單佢有能力都唔會救佢

究竟你有冇爬文,不如你了解下咩叫alpine 同啇業登山先。

唔需要了解 因為根本你就係on9 自私
冇諗過人地要救你
話捐器官但冇諗過人地都要冒險抬你落嚟
冇諗過身邊關心你嘅人
唔好寫咁大段野嚟justify自己

師兄,你不如落黃泉問下馬洛禮點解要爬山,唔知既wiki一下,每個人都有自己人生。唔係個個都同你一膠模樣,香港就係多你呢啲膠,攪到死城咁q樣。一有運動員成功就打曬飛機咁咩春野香港驕傲,你又唔問候下佢練到周身傷老母心痛。
難得有高質post又喺度拗啲無聊野

咁你個世界係咪除左你老母就冇其他野

我就當佢老母係仆街
咁身邊總有人關心佢掛?
不過呢個都係次要
其實攀山呢樣野就係教你滅絕人性
要見死不救
但係攀完山仲可以面不改容
正常人見到咁恐怖嘅畫面都應該會好唔安樂
其實你地係咪心理變態

你要代入佢個攀山者角度就唔該你代入埋佢人物性格特徵背景成長到一齊睇,而呢十幾頁,甚至以前喪標以前嘅post,我都唔覺得透露咗太多資料
因為呢小小文字就批評佢呢個人太唔公平

我係批評所有攀山嘅人

照你咁講,應該車都唔可以揸,因為揸車仲自私,因為慳左幾個人既時間分分鐘車死其他人,仲可能撞死埋自己,真係好on9,應該抵制

揸車你會唔會特登揸車去撞死人?
攀山同嗰啲街頭非法賽車就差唔多
兩者都係自己快樂建築喺人地痛苦身上
攀山要見到人求救要當睇唔到 挑夫為你賣命根本唔care 總之一定要登頂
街頭賽車又係撞死人都唔撚緊要 最緊要自己開心
何況 唔好話揸車撞死人
就算你親眼睇到有人比車撞死
我諗你都會唔安樂
但係你睇下個老師 一d惻隱之心都冇
根本人命喺你地眼中一d都唔重要

繼續活係你自己既安全世界啦偽善撚

呢班on9都on99,佢地世界細到得自己。
咪理佢地,繼續支持巴打為自己夢想努力
d相好靚
你講香港好壓迫果到好有共嗚

其實我覺得個老師冇做錯到,救人第一大原則係要保障自身安全先去救人,自己救唔到,就等第二個救。不過我唔係好認同追夢要借錢負債百萬 ,珠峰永遠都係到,點解唔自己賺左一筆先去爬?

根本要攀山in the first place已經錯左
如果你所講嘅野係真
連人性都要捨棄嘅運動
你地都可以咁撚著迷
其實你地係咪心理變態?
個曾老師
回想去條友瀕死眼碌碌望住佢
返到嚟香港個樣都仲可以咁撚驕傲
其實條友條命佢根本唔care
根本只係覺得條友廢 講出嚟只係想襯托自己有幾勁
我敢寫包單佢有能力都唔會救佢

究竟你有冇爬文,不如你了解下咩叫alpine 同啇業登山先。

支氧氣樽淨夠一個人用嘅話,
係咪命都唔要救佢落去之後大家都缺氧攬炒?
自己行步路都辛苦,
你估仲有力氣救佢落去?
人哋仲要唔係專業救人嗰班
呢啲有少少智慧都知有冇可能救到啦
唔係點解成座山咁多屍做路標呀

唔知頭唔知路亂咁插,
淨係識用自己把道德尺度人,
香港人民智可以有幾低?

第一
我唔係專家
聽講老師個雪巴人孭左4支後備氧氣落嚟,無用過
而另外個物理治療師就話雪巴人比左額外比左一支氧氣佢而得以活命
咁老師肯定有預留足夠氧氣落山
如果老師肯放棄攻頂 比上山剩餘氧氣個求救者 買個希望
然後自己落山
理論上係咪可行?

第二
唔救佢都唔係最大問題
但點解睇住人死咁disturbing嘅畫面
事後佢地都可以面不改容
完全係渺視生命
我真係覺得好變態

第三
既然有心理準備要睇住人死
但樓主依然想上K2
其實有冇諗過你係走火入魔 心理變態?

第一點你講完就咪撚再講野啦

唔係專家乜都唔知就插人呢樣嗰樣,
看透世事,個中細節、人哋咩心態點諗,
乜都理解咁樣樣

巴打又要屌 又要戴頭盔話乜都唔識
你講第二點 話人睇住人死都面不改容係渺視生命
首先人地有咩感受係咪要話哂俾你知?係咪每次提起有人死亡就一定個個要喊到北韓人咁?

咁急症室啲醫生係咪每次見到人死都要行開喊返兩個鐘先以視對生命既尊重?
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本
裝又貴又要花時間練好個身

始終都係覺得入到山都係靠自己
當你要死只可以怪自己點解咁癈,由其是大山
純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯
而家操緊體能同準備緊學冰攀

倒不如學攀石同山藝
雖然好似唔太相關而且hkmu又on99
但遇到d願意教野既教練就畢生受用
勵志
喪標??
高質
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯

倒不如學攀石同山藝

攀冰前置條件係攀岩同山藝
攀石本身玩開,但想學傳統攀登,即係攀岩
我準備緊學攀冰其實係學緊呢兩樣
另外我覺得繩索都好有用,來緊都會去學埋

繩索唔好學,身邊個個都話伏
繩不離開幾樣野,從山藝果幾套系統開始,睇多少少做多少少就知千編一律

你要代入佢個攀山者角度就唔該你代入埋佢人物性格特徵背景成長到一齊睇,而呢十幾頁,甚至以前喪標以前嘅post,我都唔覺得透露咗太多資料
因為呢小小文字就批評佢呢個人太唔公平

我係批評所有攀山嘅人

照你咁講,應該車都唔可以揸,因為揸車仲自私,因為慳左幾個人既時間分分鐘車死其他人,仲可能撞死埋自己,真係好on9,應該抵制

揸車你會唔會特登揸車去撞死人?
攀山同嗰啲街頭非法賽車就差唔多
兩者都係自己快樂建築喺人地痛苦身上
攀山要見到人求救要當睇唔到 挑夫為你賣命根本唔care 總之一定要登頂
街頭賽車又係撞死人都唔撚緊要 最緊要自己開心
何況 唔好話揸車撞死人
就算你親眼睇到有人比車撞死
我諗你都會唔安樂
但係你睇下個老師 一d惻隱之心都冇
根本人命喺你地眼中一d都唔重要

繼續活係你自己既安全世界啦偽善撚

呢班on9都on99,佢地世界細到得自己。
咪理佢地,繼續支持巴打為自己夢想努力

你地班攀山者就真係世界細到得自己
為左一己私慾可以渺視其他人生命

有冇諗過點解個個淨係圍你一個
你肯定呢度插你嘅全部都鐘意攀山
留名
我住係飛鵝山附近
細細會諗咁斜咁高,唔明白點解上面可以有個發射站
有次同朋友行飛鵝山(山路)
因為我係新手,驚到腳震
但當上到頂會覺得好有成功感
望住山下面自己住既樓有種好特別既感覺
依家有煩惱都會望住飛鵝山頂
諗返自己係點行上去而鼓勵自己
1999同純粹想分享下
樓主見笑
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯

倒不如學攀石同山藝

攀冰前置條件係攀岩同山藝
攀石本身玩開,但想學傳統攀登,即係攀岩
我準備緊學攀冰其實係學緊呢兩樣
另外我覺得繩索都好有用,來緊都會去學埋

繩索唔好學,身邊個個都話伏
繩不離開幾樣野,從山藝果幾套系統開始,睇多少少做多少少就知千編一律

居然
山藝個人覺得係有用既,仲以為繩索會有額外多啲有用既技巧
其實我覺得操體能同練背負先係用最多時間,又辛苦

RU商業公司,要做野既話山藝果套不了
自己plan路線玩走營負重,天氣應對,圖針,營藝自然有(記緊結伴同行)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞