我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
巴打係用咩相機 打算買部go pro

如果真係要上雪山影相,gopro係唔夠穩定的,d電太廢。我冬攀island peak 6100m 唔夠幾分鐘就熄左機開唔返。
巴打可唔可不俾呢張原圖 好鍾意呢個風格既相
如果唔方便就由佢啦

另外你帶隊上EBC係咪定期有 今年已經放左長假 好想上EBC 但可能可下年

2048x1355

應該就定期帶的,如果有客既話
想問多個問題

你行完咁多山對個人思維有冇極大改變
想知你點睇人在世上嘅影響力同埋應如何自處(長遠及短暫)

做野冇咁易放棄囉,真正影響我最大既係2015年尼泊爾地震雪崩。我係因為肚痛行得慢,頂唔順就決定去痾屎。痾完屎行快左 ,所以啱啱好避開左個雪崩,我既痾屎決定救左我一命。

由個一刻開始,我就相信死神來了,生死有命,人類真係好易死。就係因為我差d死,我知道大山係一個好容易死既地方,所以我就決定去學登山,學技術同雪地知識,去增加我既生存機會。

我登山真係純粹係為興趣,enjoy係高山個感覺同影相,冇咁偉大叫人去追夢。咁如果我既故事,好令你鼓舞同令你學識左某d野,咁我都開心既。
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本
裝又貴又要花時間練好個身

始終都係覺得入到山都係靠自己
當你要死只可以怪自己點解咁癈,由其是大山
純粹個人意見

真係啱,死既時候只可以怪自己做錯決定,唔夠強。
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯
而家操緊體能同準備緊學冰攀

倒不如學攀石同山藝
雖然好似唔太相關而且hkmu又on99
但遇到d願意教野既教練就畢生受用

如果要增強自己既實力,其實係一定要學trad climb。不斷去爬trad climb會令你係山到變得更安全,爬到更難既山。之後就去冰攀mixed climbing。

好老實講,我自己其實好唔鐘意攀岩,但為左上大山就逼住去train。好彩我係香港遇到個好肯教野既師父 ,我係登山學校返黎冇玩攀岩唔記得哂d野,佢都好有耐性幫我慢慢pick up返。
如果全人類都唔願意嘗試,唔願意冒險,成日企係自己覺得安全既地方,我諗社會唔會好似而家咁進步

死撚左 上去珠峰打卡10分鐘柯督尿會點樣幫到社會進步?

其實喜馬拉亞山有個好強大既data base 收集登山者既身體數據去研究醫學,例如腦水腫同肺水腫,而呢一咋數據對現今既運動員有好大幫助。好多長跑選手同拳手都會直接係高山到訓練,令自己心肺更加強。如果唔係點會出現high attitude training mask呢樣野。(雖然到以家都唔知training mask有冇用)
我住係飛鵝山附近
細細會諗咁斜咁高,唔明白點解上面可以有個發射站
有次同朋友行飛鵝山(山路)
因為我係新手,驚到腳震
但當上到頂會覺得好有成功感
望住山下面自己住既樓有種好特別既感覺
依家有煩惱都會望住飛鵝山頂
諗返自己係點行上去而鼓勵自己
1999同純粹想分享下
樓主見笑

行得多就唔會驚架啦
就正如我自己好驚昆蟲,但上山見得多就開始冇咩野。(佢彈出黎嚇我另計)
巴打你D相好有Feel !
我一鏡一機一腳架已經覺得好重,
行一陣就要休息一陣

操多d core exercise 令你身體可以支撐backpack既重量
得閒負多d重,我都係咁樣操返黎。
喪標大哥,你幾時會去操山同爬石?我有d興趣丫

你係fb page或者ig問我啦。
樓主有冇諗過屌雪巴妹
爬山爬咁多日點都要解決性慾掛

呢個問題真係問得好。行山呢d多用大腿肌肉既運動係會令你睾丸素同男性荷爾蒙增加,除左維持肌肉強度同質量之外,亦都會提升體能同性慾,所以有好多人去gym做深蹲就係咁解。

以登高山最有趣既地方係,有d人會食偉哥令自己血管擴張去防高山肺水腫。
不過上得高山就唔好攪咁多野啦,留返d力自己係個營到打飛機好過啦。

照你咁講,應該車都唔可以揸,因為揸車仲自私,因為慳左幾個人既時間分分鐘車死其他人,仲可能撞死埋自己,真係好on9,應該抵制

揸車你會唔會特登揸車去撞死人?
攀山同嗰啲街頭非法賽車就差唔多
兩者都係自己快樂建築喺人地痛苦身上
攀山要見到人求救要當睇唔到 挑夫為你賣命根本唔care 總之一定要登頂
街頭賽車又係撞死人都唔撚緊要 最緊要自己開心
何況 唔好話揸車撞死人
就算你親眼睇到有人比車撞死
我諗你都會唔安樂
但係你睇下個老師 一d惻隱之心都冇
根本人命喺你地眼中一d都唔重要

繼續活係你自己既安全世界啦偽善撚

呢班on9都on99,佢地世界細到得自己。
咪理佢地,繼續支持巴打為自己夢想努力

你地班攀山者就真係世界細到得自己
為左一己私慾可以渺視其他人生命

巴打係我錯,我係一個見死不救既自私撚黎。
呢單新聞爬雪山個攝影師,一d惻隱之心都冇
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150620/19191729

好有型好感動
巴打好波
樓主有冇諗過屌雪巴妹

呢個問題真係問得好。行山呢d多用大腿肌肉既運動係會令你睾丸素同男性荷爾蒙增加,除左維持肌肉強度同質量之外,亦都會提升體能同性慾,所以有好多人去gym做深蹲就係咁解。

以登高山最有趣既地方係,有d人會食偉哥令自己血管擴張去防高山肺水腫。
不過上得高山就唔好攪咁多野啦,留返d力自己係個營到打飛機好過啦。

咁你係個營度有冇打飛機
樓主有冇諗過屌雪巴妹

咁你係個營度有冇打飛機

冇,登山期間,練到寡慾清心,用意志力戒J
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯

倒不如學攀石同山藝

如果要增強自己既實力,其實係一定要學trad climb。不斷去爬trad climb會令你係山到變得更安全,爬到更難既山。之後就去冰攀mixed climbing。

好老實講,我自己其實好唔鐘意攀岩,但為左上大山就逼住去train。好彩我係香港遇到個好肯教野既師父 ,我係登山學校返黎冇玩攀岩唔記得哂d野,佢都好有耐性幫我慢慢pick up返。

我反而係一路學一路自己發展
係咁搵d野學,好好彩遇到d好師父,師兄願意帶我出去玩
反而因爲攀石,一黎佢地教我玩mixed
Anchor果d離離去去都係咁
D相
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯

倒不如學攀石同山藝

D繩唔練真係會唔記得
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本

純粹個人意見

我都想試北阿爾卑斯

倒不如學攀石同山藝

D繩唔練真係會唔記得

平時係屋企都拎住條繩撚

如果真係要上雪山影相,gopro係唔夠穩定的,d電太廢。我冬攀island peak 6100m 唔夠幾分鐘就熄左機開唔返。

巴打講真 上到雪山你要換電已經係一件好麻煩既事
又會拖慢左隊友 仲想問咁你唔用gopro 淨係用5d mark 2? 如果咁高除手套換電 唔驚凍壞手指咩?無知一問 之前有聽講sherpa除左5秒記要切手指

我係二千幾米gopro5都頂唔到幾耐
巴打我有follow你ig,真係好正
我本身有玩運動攀登,好想好似你咁用alpinist方式征服唔同既山,有幾個問題想問你

其實平常登雪山係負重幾多?係香港可以點練?點樣行山or行咩徑可以有效練到自己一個trekking 時既山藝技巧?

係咪真係要考晒攀總攀岩山藝既牌?

有咩攀山書籍你會推薦?
同樓主有啲似,我目標正是珠峰,鐘意山,亦都好鐘意影相

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油

K2 死亡率好似仲高,史上有幾多人真係爬到上頂

好多野都仲係 0 起步,想多啲跟你交流吓,巴打方便留tg?

其實K2都有大約300個人登頂,係14座8000m入面難度排頭一二位。好多真正對攀山有認識既人對珠峰唔會係終極目標黎。衰d講句珠峰已經變到有錢人打飛機既遊樂場。

我冇tg呀,你可以add我fb或者ig傾傾

最難爬嘅頭幾座係邊幾座? 本身有行開山,但冇去過雪山,對地理同山脈都有少少研究 所以想了 解下邊幾座係最難
佩服
好正
留名
蘋果介紹你喎! 勁啊樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞