我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
支持

睇唔過眼有啲啊豬啊狗冇經驗都去珠峰
留言屌就畀人話港豬冇夢想

其實有d參加商登山隊既人,攀爬技巧好差,咩都唔識,攪到意外不斷發生。有d連對boot都要人幫佢著。好多雪巴人都係到投訴,有辱登山,我個雪巴fd就係fb好嬲咁diu。

你出個post屌啦
啲年輕人畀人教壞哂

香港好多人都係咁,但無奈佢地唔肯將目光放遠,見識出面真正既登山世界。
我之前係ig都屌過,之後得罪左好多香港山界既人 。我以家盡可能都不問世事,總之唔好攪我,我專心操技術操體能去爬我鐘意既山就算。
喪標
K2未開始登山行入去山腳條路都........
一直睇你ig睇到好爽

youtube有d 3D動畫
有好多行14座8000m山果條trail
K2果條真係
d相靚到好似假咁 巴打好嘢
原來係喪標巴
係舊登有追開你d post
支持

其實有d參加商登山隊既人,攀爬技巧好差,咩都唔識,攪到意外不斷發生。有d連對boot都要人幫佢著。好多雪巴人都係到投訴,有辱登山,我個雪巴fd就係fb好嬲咁diu。

你出個post屌啦
啲年輕人畀人教壞哂

香港好多人都係咁,但無奈佢地唔肯將目光放遠,見識出面真正既登山世界。
我之前係ig都屌過,之後得罪左好多香港山界既人 。我以家盡可能都不問世事,總之唔好攪我,我專心操技術操體能去爬我鐘意既山就算。

支那同香港無論邊個範疇
最叻都係圍埋打飛機 有少少意見唔岩聽就去圍人
睇開d啦
巴打可唔可以講下nat geo條路
初中開始有同一個夢想
但面對香港社會現實跪低左
可以點起步追哩個夢 or 退而求其次有咩選擇
有無見過雪人 認真問

yeti 相傳雪人好鐘意偷雪巴人d蕃薯食。

我只見過雪豹腳印,仲要新鮮個隻。個陣時多見到已經好興奮。有好多雪巴人住係山一世都未見過腳印。

終於追哂2個posts
巴打好勁
巴打話中意睇記錄片
有無咩介紹?最好係YouTube 有得睇。

爬山可以睇Jimmy chin拍既the meru 或者the sherpa
唔知youtube有冇,但要搵唔難。
其實山系救援哩揾唔揾到食(三餐生活費)?
職業登山家點揾到資金?
留名

雖然我同你係唔同範疇嘅「登山」,但每次睇你post都好大衝擊

我自己就set左下個目標係美國嘅CDT,全長約4500公里,被稱為打橫嘅珠峰
本來因為生活各種原因唔開心 睇完你啲文同相好治癒
巴打啲相真係好靚好治癒
巴打繼續加油挑戰更多唔同嘅山再上嚟分享爬山記

多謝絲打,下個月就去法國爬山,到時會影多d相,拍多d片返黎
有無第一幅相既wallpaper version

2048x1249
正評支持樓主
好羨慕樓主
幾年前睇過 發夢王大冒險
都好想過下呢種生活

最難係放底香港嘅負擔

其實係我好彩唔洗養家,老豆老母又唔理我,所以我先可以兩袖清風做我鍾意既事,追夢都要有個代價,所以我唔會特別叫人去追夢,因為我知道香港呢個地方太痴線,好多人都有好大既負擔。
支持

你出個post屌啦
啲年輕人畀人教壞哂

支那同香港無論邊個範疇
最叻都係圍埋打飛機 有少少意見唔岩聽就去圍人
睇開d啦

可能我以前太過執著。
或者向好d既方面去諗,每個人既價值觀都唔同,我都冇理由逼人接受我個套,可能大家追求既野都唔同。不過我只係覺得你爬山爬得專業d,唔好爬到甩哂碌犯下垃圾錯誤,咁山上既意外就可以大大減少。始終登山係一種極限運動,你專業d係對你同你嚮導負責任。
巴打可唔可以講下nat geo條路
初中開始有同一個夢想
但面對香港社會現實跪低左
可以點起步追哩個夢 or 退而求其次有咩選擇

巴打可以睇下Cory Richard既故事,好勵志。
Cory Richard係我其中一位我好鐘意既登山家攝影師。2010年聯同Simone Moro, Dennis Urubko等人係冬天成功攀上8035m的Gasherbrum II ,而成為左National Geographic攝影師。2016年佢唔靠氧氣輔助登上珠峰。不過呢d都唔係我鐘意佢既原因,Cory風光過後,曾經都渡過一d墜落同迷失既日子。
吸毒、男童院、酗酒、離婚、ptsd創傷後壓力症候群。呢d負面既野一一出現係佢身上,但佢勇於面對自己問題所在,願意踏出第一步去改,改變從來都唔會太遲。

http://www.nationalgeographic.com/adventure/features/athletes/cory-richards-explorer-photographer-everest-personal-challenges/

要做Nat Geo 攝影師既路大概要係咁,做d驚人創舉,等佢識你,知你存在先。係香港退而求其次,我諗可以好似will cho咁做kol 幫旅遊局拍野,接下廣告咁。
孤高的人
好想跟你學野
啲相影得好靚
職業登山家點揾到資金?

香港情況我唔知,但外國既山系救援係好有錢,唔止搵食咁簡單
職業登山家係不斷做創舉搵sponsor比錢你去爬,係似Ueli Steck咁佢有投資銀行支持佢。如果係香港,你可以好似鐘sir或者John Tsang咁,自己開鋪賣野,開商業登山公司帶人去爬山,之前tvb都係搵John Tsang幫手安排拍天與地。
Bosco單野你有無份?
孤高之人
職業登山家點揾到資金?

香港情況我唔知,但外國既山系救援係好有錢,唔止搵食咁簡單
職業登山家係不斷做創舉搵sponsor比錢你去爬,係似Ueli Steck咁佢有投資銀行支持佢。如果係香港,你可以好似鐘sir或者John Tsang咁,自己開鋪賣野,開商業登山公司帶人去爬山,之前tvb都係搵John Tsang幫手安排拍天與地。

有志投身山野救援
唔該巴打
樓主介唔介意講下你工作職業係咩 有冇經濟負擔

先生介紹返,本人提供專業人像、商業、Event、極地攝影服務。
如果影相唔啱你,我都可以接唔同既design工作。如果design唔啱你,我都有幫時尚雜誌寫旅遊專欄,如果巴打做雜誌media要搵人寫野,我都可以提供服務。
如果以上都唔啱,我黎緊10月會帶團去尼泊爾EBC行山影相。
http://www.happywaytravelhk.com/2017/03/19/%E3%80%90%E5%B0%BC%E6%B3%8A%E7%88%BE%E3%80%91%E4%B8%96%E7%95%8C%E5%B1%8B%E8%84%8Aebc%E7%B8%B1%E8%B5%B0%E5%8D%81%E5%9B%9B%E5%A4%A9-9%E6%9C%88/

呢個價錢全包,仲有我講解雪巴文化同幫你影相,影靚仔fb相。
屌你 講呢番話型到核裂
請受小弟一拜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞