我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
新手想試爬 有咩渠道

可以請嚮導爬中國既哈巴雪山,四姑娘2,3峰,或者俄羅斯既mont Elbrus
呢d都係適合新手爬既山,嚮導價錢又唔貴,最緊要係安全,冇咩雪崩。

打算8月去,之前爬過3千5高既山,準備係咪要再多d? 同埋有咩要留意?

之前爬過3千5高既山唔代表d咩,因為每一座山既特性同你每次狀態都唔同。
要睇下你弱點係咩,你準備得越好,成功登頂機會當然越高。
爬山主要講心肺系統、大腿肌肉、同核心肌肉。
想體能好d,可以跑多d,同負重行山操下。
巴打你係songbill?

冇追post 不過一睇啲相就估緊係咪你
follow 左你好耐

多謝巴打支持
lm
雪巴登山學校係咪唔係個個人都有得報

間學校本身係慈善機構黎,主要教雪巴人點樣安全爬山,所以唔收外人。
我係用記攝身分同某d原因先入到去讀。如果佢收外人會被尼泊爾政府告。
好感動睇到
留名
我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡

呢點已經好過果條女教師多多聲
巴打勁過好多香港行下山都開過facebook 山野乜乜既人

Suppott
matterhorn我都去過 不過係搭纜車上
巴打識唔識滑雪? 係個雪山上面一個人都無個感覺真係好正
btw 拎埋部5d同腳架上山都幾係野
LM
樓主ig係咩
好欣賞你
好感動睇到

其實唔洗咁感動
只係一門興趣,好純粹咁鐘意登山影相,我只係好想知靠自己力量可以走到幾遠。
巴打好勁
做到自己鐘意做嘅嘢真係死而無憾
lm
好感動睇到

其實唔洗咁感動
只係一門興趣,好純粹咁鐘意登山影相,我只係好想知靠自己力量可以走到幾遠。

一直都想去尼泊爾行雪山同做暝想 我終有一日會做到你咁

登山冇英雄,不過我唔係好明點解媒體咁鍾意稱商業登山隊既登頂者為英雄。
係登山學校負責教我冰攀既雪巴老師係第一次攀登珠峰,佢登頂之後,再係8600m進行救援救起兩人。返到base camp後佢話見到被救起既兩人係醫院沒事比登上珠峰頂更加開心,我覺得我老師先係真英雄。不過我記得我畢業個陣,我個雪巴老師話膝頭痛,叫我地自己落山先,佢自己慢慢行落去。真係估佢唔到

嘩屌
巴打你影相都好撚勁
matterhorn我都去過 不過係搭纜車上
巴打識唔識滑雪? 係個雪山上面一個人都無個感覺真係好正
btw 拎埋部5d同腳架上山都幾係野

仲有部macbook pro,所以個backpack最重試過3x kg,拎到好燥
但咁樣真係堅操到體能。係登山學校,d雪巴人話真正既登山者要自己拎返自己d野。咁先係真climber

登山冇英雄,不過我唔係好明點解媒體咁鍾意稱商業登山隊既登頂者為英雄。
係登山學校負責教我冰攀既雪巴老師係第一次攀登珠峰,佢登頂之後,再係8600m進行救援救起兩人。返到base camp後佢話見到被救起既兩人係醫院沒事比登上珠峰頂更加開心,我覺得我老師先係真英雄。不過我記得我畢業個陣,我個雪巴老師話膝頭痛,叫我地自己落山先,佢自己慢慢行落去。真係估佢唔到

我想問其實上到咁高,又講到珠峰成個公廁咁多人上上落落,但如果有難係咪你死你事,跟本無乜人有閒力救到其他人?有人救係好彩?
你用咗幾耐成功爬第一座雪山
好感動睇到

其實唔洗咁感動

一直都想去尼泊爾行雪山同做暝想 我終有一日會做到你咁

尼泊爾EBC 3860m 既tenboche有間lama廟,可以隨時入去聽lama頌經,入去修心真係一流
https://www.google.com.hk/search?q=tengboche+monastery&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjo6emJ65LUAhXMoJQKHRhLBGYQ_AUICigB&biw=1220&bih=632

我想問其實上到咁高,又講到珠峰成個公廁咁多人上上落落,但如果有難係咪你死你事,跟本無乜人有閒力救到其他人?有人救係好彩?

係,正常人都係你死你事,係雪巴人先會救人,因為佢地強大到有能力咁做。
唔正評唔得欣賞你唔希望有其他人因為你興趣而犧牲嘅諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞