我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
有d on9嘢想知
爬熱帶山同雪山,斜山同高山分別有咩難度
攻一次頂講緊幾日至幾個禮拜,係咪沿路一定唔會留低任何人類垃圾

你係咪爬神山?我冇爬過熱帶山,不過我估難度在於熱帶山既天氣同濕度。仲有裝備上既防水,如果係神山既唔洗太過擔心,可能需要注意高反呢d野。

其實真係講攀山(Mountaineering) 係要識好多唔同既攀山同繩索技巧。
如果唔請嚮導,我地首先要好了解自己既身體,知幾時上幾時退,上到山我地要知道點樣用工具,同製造anchor去保護自己,同埋去之前要做大量既資料搜集。

攻頂幾日至幾個禮拜,除左尿之外,其實真係可以做到唔留低任何人類垃圾。大部份珠峰d垃圾,係由雪巴人清。d客比咁多錢,佢地唔會自己帶走。正確黎確係佢地冇能力去帶走。

以家呢個世界提倡leave no trace,山野無痕。我地應該帶走自己所有既垃圾,留低既只有回憶同相片。就好似爬美國既denali咁,佢比埋個屎筒你,你d屎都一定要帶返走。

如果上山肚痛真係要痾既,我地會掘個叫cat hole既洞,放屎或者可以自然分解既野入去,再用泥土鋪返佢。咁樣可以加速自然分解,對成個環境都好d,美觀d。cat hole既作用超級大,你掉個蕉皮落地可能要10日分解,但cat hole可能2-3日就攪掂,而且唔會比其他動物食到,破壞生態。

我係唔鐘意郁動唔鐘意行山

點解你鐘情雪山唔爬熱帶山

因為我怕熱怕濕唔鐘意流汗
樓主根本係森文太郎+深町誠
有無第一幅相既wallpaper version

2048x1249

依張似iridium flares(衛星) 多過shooting star , shooting star 會有非對稱暗光暗,而iridium flares 會有相等光或暗先暗

2048x1249

依張似iridium flares(衛星) 多過shooting star , shooting star 會有非對稱暗光暗,而iridium flares 會有相等光或暗先暗

謝巴打講解,長知識了

2048x1249

謝巴打講解,長知識了

因為係我地頭頂有105粒iridium sats ,任意位置都會有一粒係頭頂飛過,只要時間同角度吟,就會見到,所以有好多人誤會以為自己見到shooting star
Wa 呢個post發現有唔少巴打對爬山都幾有認識,如果明白alpine既精神,再被毒下,一齊學習練習去衝,香港人alpine 8000不是夢!
係fb見人討論珠峰討論到悶,竟然咁都人識k2 Annapurna 好感動
Wa 呢個post發現有唔少巴打對爬山都幾有認識,如果明白alpine既精神,再被毒下,一齊學習練習去衝,香港人alpine 8000不是夢!
係fb見人討論珠峰討論到悶,竟然咁都人識k2 Annapurna 好感動

巴打
Alpine 8000不是夢,希望真係有香港人做到。Alpine 8000就好似非洲人參加奧運打乒乓嬴左中國隊咁。成件事好熱血
我見香港上珠峰果個男仔PLAN左成十年,其實係咪真係要咁多時間準備
本來因為生活各種原因唔開心 睇完你啲文同相好治癒
巴打啲相真係好靚好治癒
巴打繼續加油挑戰更多唔同嘅山再上嚟分享爬山記

多謝絲打,下個月就去法國爬山,到時會影多d相,拍多d片返黎

你啲相好正 我要拎嚟做wallpaper了 等你法國新相新片
我成日都ff企係一座高山上面
望住天空 望到好多星星
感受世界好大好多野未見識過 人類好渺小 你第一張雪山圖就係我想見到嘅畫面
巴打係用咩相機 打算買部go pro
巴打犀利
好強
一直都想遊覽北美洲d雪山
厲害
巴打可唔可不俾呢張原圖 好鍾意呢個風格既相
如果唔方便就由佢啦

另外你帶隊上EBC係咪定期有 今年已經放左長假 好想上EBC 但可能可下年
巴打, 有冇啲介紹世界唔同地方既紀錄片source分享下
舊登已經有睇巴打既POST

見你話14年先開始行雪山
咁之前本身係香港有無行開山? 已經有基本攀山底定係係雪巴登山學校先開始學?

想知如果由零技巧開始學起個流程係點
睇完更加覺得你地on9
為左乜撚野個人修為 尋己旅程
要d雪巴人同你一齊冒生命危險
有冇諗過出左事人地都要冒險嚟救你
極地根本就唔係人去 你班on9仔偏要死過去
你地同d十號風球出去滑浪果d on9仔有咩分別
仲話捐器官 捐你老母咩
你有事 要抬你條屍落黎都可能累死幾件喇
又話老母有共識 我真係唔信你老母咁撚豁達
你知唔知失去親人陰影係一世?你有冇諗過你老母餘生有幾痛苦?
你梗係冇喇 因為你地班爬山佬骨子裡就係自私

我去法國爬山冇雪巴人喎
家家有本難念的經,咁又唔係個個父母都真係好理個仔既 。可能你自細有父母錫有家庭溫暖我唔知啦。
我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡

呢點已經好過果條女教師多多聲

其實我覺得個老師冇做錯到,救人第一大原則係要保障自身安全先去救人,自己救唔到,就等第二個救。不過我唔係好認同追夢要借錢負債百萬 ,珠峰永遠都係到,點解唔自己賺左一筆先去爬?

根本要攀山in the first place已經錯左
如果你所講嘅野係真
連人性都要捨棄嘅運動
你地都可以咁撚著迷
其實你地係咪心理變態?
個曾老師
回想去條友瀕死眼碌碌望住佢
返到嚟香港個樣都仲可以咁撚驕傲
其實條友條命佢根本唔care
根本只係覺得條友廢 講出嚟只係想襯托自己有幾勁
我敢寫包單佢有能力都唔會救佢

究竟你有冇爬文,不如你了解下咩叫alpine 同啇業登山先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞