我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
希望樓主回頭是岸唔好再挑戰難度

你一個死唔緊要,唔好累左雪巴人

你睇多次樓主講咩先

我爬山既成本好低,獨攀或者唔請嚮導。
唔係商業登山隊幾十萬個d

柒頭
好勁
孤高之人?
咩相機

Canon 5d mark 3 + 24-70 2.8
Respect巴打 你套價值觀同我諗嘅好相似, 不過你真係身體力行 好西利!
可唔可以講多d關於雪巴人嘅野?
同埋巴打向香港行狗牙嶺/蚺蛇尖果d係咪覺得好輕鬆?
樓主 爬唔爬低個人選擇,我無意見
但爬完又要喊辛酸生死邊緣搏取掌聲,硬冠以香港第一男、女等等等等就好反感
樓主繼續享受生活追求理想
樓主 爬唔爬山係 個人選擇,我無意見
但爬完又要喊辛酸生死邊沿搏取掌聲,硬冠以香港第一男、女等等等等就好反感
樓主繼續享受生活追求理想
Respect巴打 你套價值觀同我諗嘅好相似, 不過你真係身體力行 好西利!

關於雪巴人既野你想知d咩?我都唔知由邊到講起好。今日又有位雪巴人成功21次登頂珠峰 佢地每爬一座大山前都會搵lama去進行一個叫puja既儀式,佢地深信每一座山都有神明存在。做puja就係想通知神山,祈求一切順利平安。

有興趣既可以睇睇我係雪巴登山學校個故事。
https://www.facebook.com/pg/ericshorizons/photos/?tab=album&album_id=1845448802384234

香港個d山技術上對我黎講唔難,對我黎講最難既係天氣又濕又熱又曬。我自己係一個熱底人,好怕濕熱,只鍾意凍冰冰既感覺。

之前爬Matterhorn 既路況大約係咁。

Lm
同樓主有啲似,我目標正是珠峰,鐘意山,亦都好鐘意影相

我目標其實係Annapurna 同K2,珠峰興趣不大,不過如果有得爬都想爬。我以家主力爬technical peak多。巴打大家加油

K2 死亡率好似仲高,史上有幾多人真係爬到上頂

好多野都仲係 0 起步,想多啲跟你交流吓,巴打方便留tg?

樓主想唔想爬the ogre

唔係鬥難,而係呢類山上去既人寥若晨星,極致寧願,好符合樓主既登山哲學 (珠峰雖然一向難,但而家太多人了)

你講得好啱everest已經變左質了,因為佢係全世界最高最多人識,所以好多人都想登頂拎個榮譽。你問下the ogre有幾多人識?唔係爬開既真係唔會知,the ogre太神,神到我唔夠膽掂佢住。

雖然變咗公廁山,但普通人上到去都唔係易
當然其他山都想試吓爬

好想過樓主種生活,
多啲喺你身上攞意見

關於雪巴人既野你想知d咩?我都唔知由邊到講起好。今日又有位雪巴人成功21次登頂珠峰 佢地每爬一座大山前都會搵lama去進行一個叫puja既儀式,佢地深信每一座山都有神明存在。做puja就係想通知神山,祈求一切順利平安。

有興趣既可以睇睇我係雪巴登山學校個故事。
https://www.facebook.com/pg/ericshorizons/photos/?tab=album&album_id=1845448802384234

香港個d山技術上對我黎講唔難,對我黎講最難既係天氣又濕又熱又曬。我自己係一個熱底人,好怕濕熱,只鍾意凍冰冰既感覺。

之前爬Matterhorn 既路況大約係咁。

成日想問
爬山吊𠴱條救生繩係前人放落定係自己打落去?
自己打落去打𠴱陣咪都好危險?
巴打英文係咪好好
喪標哥

之前聽駿爺介紹你大名
學到好多野 巴打
個世界真係好大,人生大短,連hea 既時間都唔夠
學到好多野 巴打
個世界真係好大,人生短,連hea 既時間都唔夠
文太郎
真男人!
真心覺得勁

真心多謝你 世界總要有你呢d人墊底
樓主你好型
同w 小姐點 (你朋友就係你)
支持

睇唔過眼有啲啊豬啊狗冇經驗都去珠峰
留言屌就畀人話港豬冇夢想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞