我係一個連登爬山佬。

382 回覆
1836 Like 11 Dislike
想問多個問題

你行完咁多山對個人思維有冇極大改變
想知你點睇人在世上嘅影響力同埋應如何自處(長遠及短暫)
睇完更加覺得你地on9
為左乜撚野個人修為 尋己旅程
要d雪巴人同你一齊冒生命危險
有冇諗過出左事人地都要冒險嚟救你
極地根本就唔係人去 你班on9仔偏要死過去
你地同d十號風球出去滑浪果d on9仔有咩分別
仲話捐器官 捐你老母咩
你有事 要抬你條屍落黎都可能累死幾件喇
又話老母有共識 我真係唔信你老母咁撚豁達
你知唔知失去親人陰影係一世?你有冇諗過你老母餘生有幾痛苦?
你梗係冇喇 因為你地班爬山佬骨子裡就係自私

我去法國爬山冇雪巴人喎
家家有本難念的經,咁又唔係個個父母都真係好理個仔既 。可能你自細有父母錫有家庭溫暖我唔知啦。

你未爬姐 你自己都話準備爬K2喇
我就真係唔信你老母唔care你
我相信99%老母都會擔心自己個仔
掉返轉你唔care你老母我就信

Alpine係冇雪巴人幫,冇支援冇協作
睇完更加覺得你地on9
為左乜撚野個人修為 尋己旅程
要d雪巴人同你一齊冒生命危險
有冇諗過出左事人地都要冒險嚟救你
極地根本就唔係人去 你班on9仔偏要死過去
你地同d十號風球出去滑浪果d on9仔有咩分別
仲話捐器官 捐你老母咩
你有事 要抬你條屍落黎都可能累死幾件喇
又話老母有共識 我真係唔信你老母咁撚豁達
你知唔知失去親人陰影係一世?你有冇諗過你老母餘生有幾痛苦?
你梗係冇喇 因為你地班爬山佬骨子裡就係自私

我去法國爬山冇雪巴人喎
家家有本難念的經,咁又唔係個個父母都真係好理個仔既 。可能你自細有父母錫有家庭溫暖我唔知啦。

咁你個世界係咪除左你老母就冇其他野

我就當佢老母係仆街
咁身邊總有人關心佢掛?
不過呢個都係次要
其實攀山呢樣野就係教你滅絕人性
要見死不救
但係攀完山仲可以面不改容
正常人見到咁恐怖嘅畫面都應該會好唔安樂
其實你地係咪心理變態

你要代入佢個攀山者角度就唔該你代入埋佢人物性格特徵背景成長到一齊睇,而呢十幾頁,甚至以前喪標以前嘅post,我都唔覺得透露咗太多資料
因為呢小小文字就批評佢呢個人太唔公平
我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡

呢點已經好過果條女教師多多聲

其實我覺得個老師冇做錯到,救人第一大原則係要保障自身安全先去救人,自己救唔到,就等第二個救。不過我唔係好認同追夢要借錢負債百萬 ,珠峰永遠都係到,點解唔自己賺左一筆先去爬?

根本要攀山in the first place已經錯左
如果你所講嘅野係真
連人性都要捨棄嘅運動
你地都可以咁撚著迷
其實你地係咪心理變態?
個曾老師
回想去條友瀕死眼碌碌望住佢
返到嚟香港個樣都仲可以咁撚驕傲
其實條友條命佢根本唔care
根本只係覺得條友廢 講出嚟只係想襯托自己有幾勁
我敢寫包單佢有能力都唔會救佢

究竟你有冇爬文,不如你了解下咩叫alpine 同啇業登山先。

支氧氣樽淨夠一個人用嘅話,
係咪命都唔要救佢落去之後大家都缺氧攬炒?
自己行步路都辛苦,
你估仲有力氣救佢落去?
人哋仲要唔係專業救人嗰班
呢啲有少少智慧都知有冇可能救到啦
唔係點解成座山咁多屍做路標呀

唔知頭唔知路亂咁插,
淨係識用自己把道德尺度人,
香港人民智可以有幾低?
高汁 支持
無視上面條友啦
影響討論

我去法國爬山冇雪巴人喎

咁你個世界係咪除左你老母就冇其他野

我就當佢老母係仆街
咁身邊總有人關心佢掛?
不過呢個都係次要
其實攀山呢樣野就係教你滅絕人性
要見死不救
但係攀完山仲可以面不改容
正常人見到咁恐怖嘅畫面都應該會好唔安樂
其實你地係咪心理變態

你要代入佢個攀山者角度就唔該你代入埋佢人物性格特徵背景成長到一齊睇,而呢十幾頁,甚至以前喪標以前嘅post,我都唔覺得透露咗太多資料
因為呢小小文字就批評佢呢個人太唔公平

我係批評所有攀山嘅人

照你咁講,應該車都唔可以揸,因為揸車仲自私,因為慳左幾個人既時間分分鐘車死其他人,仲可能撞死埋自己,真係好on9,應該抵制

以己度人,拉低民智就係佢呢啲咁嘅思維
第8,9張相極靚 nat geo級
我都啱啱開始上雪山
定左目標玩北阿爾卑斯
玩雪山好重本
裝又貴又要花時間練好個身

始終都係覺得入到山都係靠自己
當你要死只可以怪自己點解咁癈,由其是大山
純粹個人意見
好羨慕巴打可以去到啲咁靚嘅地方
人一世物一世 見到呢啲景真係好無憾
我亦都唔想任何人因為我既興趣而受傷或者死亡

呢點已經好過果條女教師多多聲

其實我覺得個老師冇做錯到,救人第一大原則係要保障自身安全先去救人,自己救唔到,就等第二個救。不過我唔係好認同追夢要借錢負債百萬 ,珠峰永遠都係到,點解唔自己賺左一筆先去爬?

根本要攀山in the first place已經錯左
如果你所講嘅野係真
連人性都要捨棄嘅運動
你地都可以咁撚著迷
其實你地係咪心理變態?
個曾老師
回想去條友瀕死眼碌碌望住佢
返到嚟香港個樣都仲可以咁撚驕傲
其實條友條命佢根本唔care
根本只係覺得條友廢 講出嚟只係想襯托自己有幾勁
我敢寫包單佢有能力都唔會救佢

究竟你有冇爬文,不如你了解下咩叫alpine 同啇業登山先。

支氧氣樽淨夠一個人用嘅話,
係咪命都唔要救佢落去之後大家都缺氧攬炒?
自己行步路都辛苦,
你估仲有力氣救佢落去?
人哋仲要唔係專業救人嗰班
呢啲有少少智慧都知有冇可能救到啦
唔係點解成座山咁多屍做路標呀

唔知頭唔知路亂咁插,
淨係識用自己把道德尺度人,
香港人民智可以有幾低?

第一
我唔係專家
聽講老師個雪巴人孭左4支後備氧氣落嚟,無用過
而另外個物理治療師就話雪巴人比左額外比左一支氧氣佢而得以活命
咁老師肯定有預留足夠氧氣落山
如果老師肯放棄攻頂 比上山剩餘氧氣個求救者 買個希望
然後自己落山
理論上係咪可行?

第二
唔救佢都唔係最大問題
但點解睇住人死咁disturbing嘅畫面
事後佢地都可以面不改容
完全係渺視生命
我真係覺得好變態

第三
既然有心理準備要睇住人死
但樓主依然想上K2
其實有冇諗過你係走火入魔 心理變態?

第一點你講完就咪撚再講野啦

唔係專家乜都唔知就插人呢樣嗰樣,
看透世事,個中細節、人哋咩心態點諗,
乜都理解咁樣樣
啲相好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞