菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike

新手想問部機個反光鏡唔彈翻落黎
可以去邊到整
上網見到有個叫斌達相機維修中心有無ching去過
同埋整呢個大概幾錢

你有無設定咗預升反光板?

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機
部菲林機kick住咗,卷唔到出嚟,有冇邊間舖頭比較好?九龍區
第一卷菲林嚟都唔知影唔影到

過唔到片定回唔到片?
成訓拎去沖曬鋪度叫佢拎出黎吧

回唔到,有冇邊間好?前幾頁好似見到話showa唔好

呢啲事故間唔中就遇到,
showa、hkcamera呢兩間都會好落意幫,
邊間方便去邊

尖沙咀dot well
太子opp
深水埗megatoni
九龍我去過呢幾間沖
hkcamera還好
showa就算巴啦好無

唔該曬

知唔知 magatoni 用咩機 scan
部菲林機kick住咗,卷唔到出嚟,有冇邊間舖頭比較好?九龍區
第一卷菲林嚟都唔知影唔影到

過唔到片定回唔到片?
成訓拎去沖曬鋪度叫佢拎出黎吧

回唔到,有冇邊間好?前幾頁好似見到話showa唔好

呢啲事故間唔中就遇到,
showa、hkcamera呢兩間都會好落意幫,
邊間方便去邊

尖沙咀dot well
太子opp
深水埗megatoni
九龍我去過呢幾間沖
hkcamera還好
showa就算巴啦好無

唔該曬

知唔知 magatoni 用咩機 scan

應該係Konica 呢一類的Scanner 如果我無記錯

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

無啊 (應該,真係唔係好識
但係之前幾張都係咁影 跟住就唔彈翻落黎了

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

有無試過將右面較快門個轉盤轉翻去A 或 P,呢招有時得

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

翻屋企試試 thx ching
不過我係日本左搞右搞都搞唔返落黎
係日本果時都試過一兩次之前都會彈返落黎
最後一次點搞都無反應

我都好鍾意影貓

可唔可以分享下啲setting

菲林有咩setting?我都係a mode㗎咋

我都好鍾意影貓

光圈,快門

我都好鍾意影貓

光圈,快門

環境 光線都有唔同
自己試下咪仲好~~~

我都好鍾意影貓

光圈,快門

環境 光線都有唔同
自己試下咪仲好~~~

想問下用咩菲林?

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

最後一次點搞都無反應

可能係冇電
轉去B 或者M90

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

最後一次點搞都無反應

可能係冇電
轉去B 或者M90

我部MZ7都係
反光板上左落唔返

可以去邊到整
同埋整呢個大概幾錢

咩機

nikon fg

最後一次點搞都無反應

可能係冇電
轉去B 或者M90

我部MZ7都係
反光板上左落唔返

如果咁都唔得嘅話部機就真係夠鐘...
記得自己keep 住個電池蓋
呢樣野外面未必買到

我都好鍾意影貓

光圈,快門

環境 光線都有唔同
自己試下咪仲好~~~

想問下用咩菲林?

有provia100f,有superia premium 400
我張張光圈快門都唔同,自己睇當時環境加減ev
https://www.instagram.com/p/BUZXtOUAmv9/

我都好鍾意影貓

光圈,快門

環境 光線都有唔同
自己試下咪仲好~~~

想問下用咩菲林?

有provia100f,有superia premium 400
我張張光圈快門都唔同,自己睇當時環境加減ev
https://www.instagram.com/p/BUZXtOUAmv9/

好多貓

新手

新手

新手

屯門巴

新手

屯門巴

明珠是我家
係天皇到沖kodak隻500t沖壞左半筒 仲要係日本旅行相

咁點算,有無嘈?

天皇係邊度?
成日都覺得手沖嘅菲林好易比人唔小心沖衰
手沖黑白負片 手沖黑白正片 ECN2

反而C41, E6 / 機沖黑白負片 除左部沖機壞/停電 同整花少少之外
比例上好少見有問題

BTW D菲林係邊買? Fuji 定 Kodak ? 邊隻model ?
除左沖壞呢個可能之外, 仲有可能條片唔新鮮
你上網買到穿的電影菲林佢同你講幾時到期都係假
因為電影菲林只有生產日期無限期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞