菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
請問有冇手足知道呢部係咩
我記得好似係旁軸,底部有大隻字刻咗類似"Colorprint"咁嘅詞語
由於當下趕住走,又search唔到咩嚟,唯有走人
而家好想搵返係咩嚟
我都知好困難, 盡人事求下大家知唔知, 唔該晒

有冇多啲hints
連牌子都唔記得?

部相機就係唔見有牌子名,所以我先Search唔到
我記得好似係旁軸,底部有大隻字刻咗類似"Colorprint"咁嘅詞語
而家好想搵返係咩嚟

有冇多啲hints
連牌子都唔記得?

kodak six-20嗰類

佢當年好多隻款,我就咁望就似係
而家好想搵返係咩嚟

有冇多啲hints
連牌子都唔記得?

oh...我仲諗住係135機
無人玩放相?
相紙都係訂Kentmere算

Kentmere 相紙感想係唔夠contrast
唔知邊度有得賣

利申鍾意用ilford multigrade RC+filter

見佢好似幾平 同埋間野好似係Ilford OEM所以想試下
想拎黎練放相

係呀, 其實都係ilford
不用分得這麼細
練放相就緊係平d好啦
巴打平時邊度玩放相?

朋友屋企有黑房有放機
而家好想搵返係咩嚟

有冇多啲hints
連牌子都唔記得?

似喎, 係咁開架, 我再搵下先, 萬分感謝
有無巴打有玩cosina cx2? 好鬼死似lomo lca
啱啱入左部widelux F7

無人玩放相?

唔知邊度有得賣

利申鍾意用ilford multigrade RC+filter

想拎黎練放相

不用分得這麼細
練放相就緊係平d好啦
巴打平時邊度玩放相?

朋友屋企有黑房有放機

有朋友真好
無人玩放相?

唔知邊度有得賣

想拎黎練放相

不用分得這麼細
練放相就緊係平d好啦
巴打平時邊度玩放相?

朋友屋企有黑房有放機

有朋友真好

放大底咪去黑點
好似3舊4燈鐘包foma藥 放到4x5 8x10
而家好想搵返係咩嚟

有冇多啲hints
連牌子都唔記得?

似喎, 係咁開架, 我再搵下先, 萬分感謝

以前摺機基本上都係咁開...
我開始睇左幾個我識既大路既牌子
zeiss ikonta同kodak 620

zeiss 設計好少有圓邊
所以唔似樓主圖入面個啲
個人覺得kodak 620 junior 好似
不過牌子名應該易睇到
所以搵左voigtlander bessa
不過bessa一出就係135 rangefinder
所以加左folding camera

個樣真係有少少似bessa
因為鏡頭可能寫住color-skopar
同“colorprint“ 有關係?

如果寫"colorprint"
可以搵下美國相機廠?

樓主有無多啲提示?
好似支鏡幾遠呀?光圈幾大呀等等?
對唔住,我暫時做到嘅只係咁多
無人玩放相?

唔知邊度有得賣

想拎黎練放相

不用分得這麼細
練放相就緊係平d好啦
巴打平時邊度玩放相?

朋友屋企有黑房有放機

有朋友真好

放大底咪去黑點
好似3舊4燈鐘包foma藥 放到4x5 8x10

黑點好似唔錯喎
唉...影到啲真係好睇嘅相到時再放
而家影到咁核突
真係睇多眼都唔想
有無巴打有玩cosina cx2? 好鬼死似lomo lca

LCA 就係根據CX2 設計嘅

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
中製最明顯嘅特點係屋頂冇logo
同冇"ASAHI"

想問下係咪有齊logo同asahi就係香港?
新手想買呢部入門
同埋你哋試機個陣點判斷部機用唔用到?

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
同冇"ASAHI"

新手想買呢部入門

有logo 同asahi
serial number 刻係機底嘅
就係香港製造

serialbnumber 刻係機頂嘅
就係日本製造

機黎講check 啲快門走得順唔順
機身鏡頭連動work 自拍work
咁就得架喇
仔細啲嘅 check 埋測光

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
同冇"ASAHI"

新手想買呢部入門

就係香港製造

就係日本製造

咁就得架喇

呀...K1000 冇自拍

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
同冇"ASAHI"

新手想買呢部入門

就係香港製造

就係日本製造

咁就得架喇

唔該巴打
另外想問下ebay的話有咩注意?
例如點運

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
同冇"ASAHI"

新手想買呢部入門

就係香港製造

就係日本製造

咁就得架喇

唔該巴打
例如點運

賣家直接送
如果計埋運費唔抵屌就唔好買
有無巴打有玩rollei?黎緊8月去東京,果邊買會唔會有平
有無巴打有玩rollei 35?黎緊8月去東京,果邊買會唔會有平

繼續買垃圾

se 係咪全部支那製?

香港呀
同冇"ASAHI"

新手想買呢部入門

就係香港製造

就係日本製造

咁就得架喇

唔該巴打
例如點運

賣家直接送
如果計埋運費唔抵屌就唔好買

唔該巴打,今晚睇下先
新手路過分享
rollei出左隻新菲林?

名?圖?

名?圖?

lin
https://www.instagram.com/p/BV1zH40F3KM/

名?圖?

lin
https://www.instagram.com/p/BV1zH40F3KM/

macodirect講應該就係真
不過佢自己話唔講咁多detail 住 等下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞