菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
如果想入手平平地既機械機
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

而家既公廁FM2絕對唔平,
如果您自己budget係千幾兩千銀,
覺得去入一部菲林機既,就去啦。

不過其實兩千銀可以買到三四部好靚既機㗎啦
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

覺得去入一部菲林機係值既,就去啦。

以前玩機都係中意去東昇同有寄賣的曬相鋪睇,起碼人地真係識玩識Maint
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

巴打有無介紹
多謝指教
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

覺得去入一部菲林機既,就去啦。

千幾兩千想入FM2
前年就得
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

巴打有無介紹
多謝指教

轆返上前一兩頁啦,
我寫過架喇
不過啲人鳩reply 玩野
新手
手上有部canon a1 想開始接觸吓

首先想問吓一眾巴打平時喺邊買菲林?我淘寶咗2隻 fuji嘅(未到) 100同200 住要想試吓100會唔會太唔方便 成日要較到快門好慢 試完再揀定一隻

想買比較平嘅菲林又唔想淘就output pro啦

100都可以用快嘅快門影,你本身有影相底子?

Eh..有玩開DSLR囉..但都算係新手入門級咁.. 謝巴打

快門速度, 光圈, 感光度呢三個關係你應該知
跟住就呢三樣分別會對畫面有咩影響
跟住就住你想影嘅野去選擇一隻岩用嘅菲林

呢到唔識 所以依家鑽研呢到
無知問句 影景同影人有冇話用唔同菲林????

玩菲林更加要玩熟曝光而唔係玩熟發色同表現先。雖然菲林dynamic range大,但因為格數有限同後期可玩性高,唔熟曝光炒相得緊要係好難救。

好似你問100度,200度會唔會難影,老實講你有大光圈少少嘅鏡,又或者太陽猛又點會難影?好base on 你影咩同喺咩環境下影,再動下腦用咩曝光組合。如果未玩熟曝光,我極之唔同意就咁走去玩菲林。

至於用咩菲林影乜嘢,呢啲要自己去試,隻隻色唔同,唔係隻隻啱你口味同埋係你要嘅色調,要自己俾時間去試
新手
手上有部canon a1 想開始接觸吓

首先想問吓一眾巴打平時喺邊買菲林?我淘寶咗2隻 fuji嘅(未到) 100同200 住要想試吓100會唔會太唔方便 成日要較到快門好慢 試完再揀定一隻

想買比較平嘅菲林又唔想淘就output pro啦

100都可以用快嘅快門影,你本身有影相底子?

Eh..有玩開DSLR囉..但都算係新手入門級咁.. 謝巴打

快門速度, 光圈, 感光度呢三個關係你應該知
跟住就呢三樣分別會對畫面有咩影響
跟住就住你想影嘅野去選擇一隻岩用嘅菲林

呢到唔識 所以依家鑽研呢到
無知問句 影景同影人有冇話用唔同菲林????

玩菲林更加要玩熟曝光而唔係玩熟發色同表現先。雖然菲林dynamic range大,但因為格數有限同後期可玩性高,唔熟曝光炒相得緊要係好難救。

好似你問100度,200度會唔會難影,老實講你有大光圈少少嘅鏡,又或者太陽猛又點會難影?好base on 你影咩同喺咩環境下影,再動下腦用咩曝光組合。如果未玩熟曝光,我極之唔同意就咁走去玩菲林。

至於用咩菲林影乜嘢,呢啲要自己去試,隻隻色唔同,唔係隻隻啱你口味同埋係你要嘅色調,要自己俾時間去試

最快玩熟曝光組合嘅方法
可以用dslr set 哂所有野手動
即係Iso 長開100或者200
然後自己set 快門光圈
到影到野覺得無問題先轉菲林嘅話成功率會高啲
然後先再試咩菲林影咩發色先會好etc....
想問大家推薦去邊度抹機
我部f3快門有問題
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

巴打有無介紹
多謝指教

轆返上前一兩頁啦,
我寫過架喇

上肥花睇
靚conditions 要成3k
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

巴打有無介紹
多謝指教

轆返上前一兩頁啦,
我寫過架喇

上肥花睇

FT2 FT3 囉
FM2係咪個唔錯既選擇
同埋香港邊到買機好

巴打有無介紹
多謝指教

轆返上前一兩頁啦,
我寫過架喇

上肥花睇

FT2 FT3 囉

真係要機械機定要一部手動過片嘅機
放全新New russar+ 20mm 僅有零變型超廣角 
2年原廠保養
For L39 or M mount
肥花,天祥賣$5380
$4000
https://t.me/david167

巴打有無介紹
多謝指教

轆返上前一兩頁啦,
我寫過架喇

上肥花睇

FT2 FT3 囉

真係要機械機定要一部手動過片嘅機

BTW...其實EL 都好實淨
富賤又殺一款菲林
請問有冇tg group?

你留低ID好自然一陣會有人加你

你留低ID好自然一陣會有人加你

This: RAYAMURO
想學嘢 求入谷
因乜事而家d contax T2咁鬼貴

俾人炒

俾人炒

又俾人當潮流野炒?

俾人炒

又俾人當潮流野炒?

我估係因為gay dragon用t3
變相t2都炒貴左

俾人炒

又俾人當潮流野炒?

我估係因為gay dragon用t3
變相t2都炒貴左

我記得舊年睇都係好似3千蚊到金色t2
岩岩問一間
金色賣5千幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞