菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
喺瑞士D weekend market買左部rollei 35 led, 90瑞士法郎

約錢港紙?work 唔work? 有無圖?
我好之前去英國玩都買左部
不過壞led所以老闆賣左10鎊(120hkd左右)俾我做裝飾
喺瑞士D weekend market買左部rollei 35 led, 90瑞士法郎

錢港紙?work 唔work? 有無圖?
不過壞led所以老闆賣左10鎊(120hkd左右)俾我做裝飾

屌部機成日食我字

錢港紙?work 唔work? 有無圖?

屌部機成日食我字

應7舊幾800
係日本都買左2包未開 諗住玩住呢d過下癮先決定買唔買部菲林機

沖就咪撚搵佢洗喇

我去屋企樓下個間哂咋 啲相好黃綠

沖定曬,有冇圖

哂出黎 再自己用scanner scan出黎

正字大行動
出相紙叫曬
沖菲林叫沖

會唔會係曬完再scan?
唔排除scan 相紙

我係scan相紙

沖就咪撚搵佢洗喇

我去屋企樓下個間哂咋 啲相好黃綠

沖定曬,有冇圖

哂出黎 再自己用scanner scan出黎

正字大行動
出相紙叫曬
沖菲林叫沖

會唔會係曬完再scan?
唔排除scan 相紙

我係scan相紙

有無人用olympus d半格相機?

有 建議唔好買有蜂巢測光個啲model
EED, Pen-F 幾好用

有部pen f
但個人覺得pen fv好用d, fv有自拍器,過片拉一下就夠,又輕d

FV 冇F 個歌德字嘛...

trip35呢

見依排日本幾興
有無人用olympus d半格相機?

有 建議唔好買有蜂巢測光個啲model
EED, Pen-F 幾好用

有部pen f
但個人覺得pen fv好用d, fv有自拍器,過片拉一下就夠,又輕d

FV 冇F 個歌德字嘛...

trip35呢

見依排日本幾興

我以為係full frame 黎
另外蜂巢測光喎...
想入部Olympus 35 RC/RD,巴打們知唔知大概咩價?同埋去邊度買好?
想買canon A1粒電邊到有? 佢係細細粒咁

4LR44、4SR44呢兩隻

4lr44鴨記排檔有,好平

4lr44鴨記排檔有,好平

Thx bro
想問下菲林過關有無問題?係咪唔可以過嗰d機?
想問下菲林過關有無問題?係咪唔可以過嗰d機?

正常800度以下無問題
唔放心就幾多度都叫海關手check
屌我早排叫朋友買左幾筒1600佢唔記得手check過左機
[想問] 菲林拎去相鋪直接曬同scan入碟再拎去數碼曬出黎個分別大唔大?啱啱拎去相鋪乜都唔識淨係燒左碟 好似有啲曬
[想問] 菲林拎去相鋪直接曬同scan入碟再拎去數碼曬出黎個分別大唔大?啱啱拎去相鋪乜都唔識淨係燒左碟 好似有啲曬

出相分print out同放相
如果print out都係拎條底scan完再出相紙
放相就係黑房直接幾底片影像投射落相紙
白痴一問 菲林機唔用嗰陣唔插鏡怕唔怕入塵?
白痴一問 菲林機唔用嗰陣唔插鏡怕唔怕入塵?

唔插鏡都冇乜影響嘅,不過菲林同sensor 一樣,你部機多塵,過片上片嗰陣痴到嗰啲塵喺藥膜,影嗰陣都有塵影

掉轉咗入呀懵撚

冇啊

咁邊樣quality好啲?

掉轉咗入呀懵撚

冇啊

掉轉咗入呀懵撚

冇啊

咁邊樣quality好啲?

就係想知quality會唔會差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞