菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
tg oswinz

咩機 應該背漏光
玩緊即棄
想問下即棄菲林都係咪可以做到雙重曝光?

巴打係一幅定每張都係咁?
同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法
玩緊即棄

唔得
香港邊度買HC110 Developer 最平?
玩緊即棄

Fujifilm simple ace
喺日本沖埋,就即棄嚟講都幾滿意啲色水啦
點知返到香港沖埋第二部機就頹鳩咗,未知係沖定scan嘅問題,contrast大無咗個藍天暗位好黑啲色好死,希望就只係scan嘅問題,菲林無事。日本NNN 0直出,香港有較過嘢

Output pro lab 好似220
九龍生活都差唔多
見到香檳中心樓下斜路個間有不過唔知幾錢
淨係行過呢幾度睇...

利申:而家用緊支個朋友淘寶買,佢無收我錢因為我買罐佢買藥水....

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

利申:而家用緊支個朋友淘寶買,佢無收我錢因為我買罐佢買藥水....

opp加左價依加240
唔係好想去opp 價又貴左 做野D人又無以前老闆咁識野
做野又差左慢左

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

btw, 淘寶HC110好似貴過香港?

另外知唔知除左黑點之外邊度有Foma R09
早兩日上黑點無哂貨

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

早兩日上黑點無哂貨

R09好似改哂名做rodinal?
雖然好似係同一樣野
Output lab 都好似有,而且唔貴好似100之內有?

利申上個星期去唔記得啲數字

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

Primoflex 75mm F3.5

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

早兩日上黑點無哂貨

雖然好似係同一樣野

um...其實好似係同一樣野 但係又好似有D唔同 我都唔肯定
不過呢排影fomapan多所以想試下Foma R09
岩岩諗住沖筒Foma 200 120
點知我倒左上次開左未倒D藥出黎 仆街 得500ml 唔夠沖120

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

好大可能係圈住個位漏光

你一筒有幾多張有呢個情況? 如果多就好大機會係漏光
都有另一個可能係筒菲林本身有問題 但當然呢個機會少D
可以試下用膠紙/3M縐紋膠紙/電線膠布 關藍之後封一封同拉緊少少個蓋
又或者zip D野落去個機身去補番個空位 (135菲林筒條布都ok)

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

好大可能係圈住個位漏光

可以試下用膠紙/3M縐紋膠紙/電線膠布 關藍之後封一封同拉緊少少個蓋
又或者zip D野落去個機身去補番個空位 (135菲林筒條布都ok)

一張嚴重漏 一張小小漏 其他十張無事
我估係個紅色玻璃個蓋唔小心推開過

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

早兩日上黑點無哂貨

雖然好似係同一樣野

Rodinal至喺原名
Agfa破產後幾間廠都有做
但因法律問題叫晒R09
喺呢幾年至有公司reg返個名

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

好大可能係圈住個位漏光

其實應該好似無事 阿....彩色我唔知wo 我都係影黑白多
你講起我上次影唯一一次彩色負片都有漏光問題, 明明部機之前影幾次黑白都無事 , 但係我用Lomography 所以有可能係菲林品質問題

九龍生活都差唔多
淨係行過呢幾度睇...

早兩日上黑點無哂貨

雖然好似係同一樣野

Rodinal至喺原名
Agfa破產後幾間廠都有做
但因法律問題叫晒R09
喺呢幾年至有公司reg返個名

但係Rollei 有分開兩隻developer 一隻寫R09 一隻寫Rodinal
其實係同一樣野? 因為outputpro lab 都係咁寫
Rollei R09 One Shot B/W Developer ( Rodinal Film Developer ) 菲林顯影 ( for film )

同埋咩機?
同意樓上巴打話漏光
不過都想估下點漏法

可能我機底個蓋鬆
雙鏡機黎

咩牌子咩model ?

好大可能係圈住個位漏光

我原本諗緊係咪機背壓片塊野鬆左?
因為見架機入面有啲銀色部件
如果壓片舊野唔實就會引至內反射
呢個亦係我諗到
唯一可以解釋點解一張有事另一張無事
因為每次過片都會郁到舊野令佢位置唔同?
Sor for 1999

Olympus mju 1+ cinestill film 800
有幾張咁樣 係咩事?

Olympus mju 1+ cinestill film 800
有幾張咁樣 係咩事?

好似係cinestill 嗰個批次有事,我都試過係咁
收咗支鏡先 等咗超耐

唔係好覺係油銀色上去喎

部ET到埋
收咗支鏡先 等咗超耐

唔係好覺係油銀色上去喎

部ET到埋

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞