菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
Pentax K1000 留名

K1000 算係賓得之中最實淨
其他咩ME 個啲真係差幾條街
LX 都係

LX 都係

真係咁堅?
我部Mx 同 lx都覺得好扎實
有無巴打試過rollei vario chrome?
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到
同埋係佢scan得唔好定太低resolution?d相好矇咁
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到
同埋係佢scan得唔好定太低resolution?d相好矇咁

咩菲林 去邊沖Scan? 咩機影?
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

好似係fuji 業務用 iso100
去showa到沖scan
機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到

第一張個點有機會你水跡
第二張條痕有可能係花片
第三張有橫線有可能係佢scanner問題

唔fo有可能係佢scan 條片唔平唔岩focus
又或者有另一個可能係你影唔岩focus

不過點都好 唔好再去showa沖啦
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到

第一張個點有機會你水跡
第二張條痕有可能係花片

第二張條痕可以睇番條菲林有無
第三張條線都係睇下菲林有無
搵搵下櫃 發現老豆有支105mm , 有無人知PC版定P版靚?

LX 都係

真係咁堅?
我部Mx 同 lx都覺得好扎實

MX, LX 冇KX 同K1000 咁實淨
幾部機一齊撚下就感覺到
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到

第一張個點有機會你水跡
第二張條痕有可能係花片

後尾睇返有張好明顯係𠝹花左,第一次去showa沖
Btw thanks so much
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到

第一張個點有機會你水跡
第二張條痕有可能係花片

後尾睇返有張好明顯係𠝹花左,第一次去showa沖
Btw thanks so much

打橫整花就好多時都有 不論手沖定機沖
但好少事
但好似你第2張咁就算花得幾西利
同埋張相唔sharp都有可能係scan問題 例如dpi太低之類
有冇Ching評價下Olympus OM-1
最近從啲親戚手中收返嚟嘅 唔知有冇整嘅價值
最近從啲親戚手中收返嚟嘅 唔知有冇整嘅價值

如果部機有記念價值就值得整
如果無就無 買過部都係幾百
整又係幾百
同係nikon fe, fuji c200:

尋日同今日既開箱

Yashica 635連35mm kit、原裝皮箱

即刻餵筒provia 100f比佢食

到今日朝收到喺日本寄既

Kyocera Samurai X3.0

呢部真係好吸引我
因為佢係自動對焦半格單反傻瓜機
市面上好似好少呢個類型
尋日同今日既開箱

到今日朝收到喺日本寄既

呢部真係好吸引我
市面上好似好少呢個類型

Yashica 635入咗幾錢 都有1/500
諗住入mat 124但好似有啲貴咁

Yashica 635入咗幾錢 都有1/500
諗住入mat 124但好似有啲貴咁

983 bid from ebay
尋日去蘇記見佢有部壞快門
仲要甩皮,佢報我1000
尋日同今日既開箱

到今日朝收到喺日本寄既

呢部真係好吸引我
市面上好似好少呢個類型

呢部點睇
尋日同今日既開箱

另外果部個樣 好似攝錄機

到今日朝收到喺日本寄既

呢部真係好吸引我
市面上好似好少呢個類型
第一次出去沖菲林
點解d相有d跡係到

機係nikon FE
同埋其他相有橫痕係到

呢間野。算把啦同岩mk開分店個間一樣差..先睇下低片有無橫痕同污漬,如果無就叫佢地scan多次,有就無計了,應該污漬應該係藥水問題,橫痕有機會係scan時或沖片時整花左條片,同埋自己摸下部機菲林倉有冇起角物體,機會不大
尋日同今日既開箱

到今日朝收到喺日本寄既

呢部真係好吸引我
市面上好似好少呢個類型

呢部點睇

Autocord D 散景我覺好過Yashica
想問下巴打們如果我部機個菲林窗淨係顯示到24張菲林, 如果我入卷36張入去影既話,過左24之後會係影唔到定係會照影到,但count 唔到到第幾張菲林?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞