菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
仆親跌花左部CL想喊

戰鬥痕跡
好好珍惜
仆親跌花左部CL想喊

戰鬥痕跡
好好珍惜

好似押韻
邊度沖120靚

同135一樣

即係邊 我用正片多

個日個天空真係好好好好靚
但影出來竟然有小小黃 其實係咩問題

利申 新手
張相冇執過 pro400h
朋友比左筒HP5我,但係120黎

前幾日又見到部500CM

唔通係上天比我既SIGN

500CM買啦買啦

買啦買啦

邊到買?

中環樓上鋪

image playground ? 拿 唔好再去啦
係日本都買左2包未開 諗住玩住呢d過下癮先決定買唔買部菲林機

沖就咪撚搵佢洗喇

我去屋企樓下個間哂咋 啲相好黃綠

沖定曬,有冇圖

哂出黎 再自己用scanner scan出黎
邊度沖120靚

同135一樣

即係邊 我用正片多

正片Color Six淨沖
又或者去彩圖麗/megatoni 沖+ Scan
個人建議Color Six沖 自己Scan / 無Scan 就唔cut底比megatoni Scan

彩圖麗我唔肯定交比邊間沖 不過scan唔錯
Megatoni都係一樣

鰂魚涌個頭都有幾間lab沖e6唔錯 但唔記得左乜名

中環樓上鋪

係日本都買左2包未開 諗住玩住呢d過下癮先決定買唔買部菲林機

沖就咪撚搵佢洗喇

沖定曬,有冇圖

正字大行動
出相紙叫曬
沖菲林叫沖
新手
手上有部canon a1 想開始接觸吓

首先想問吓一眾巴打平時喺邊買菲林?我淘寶咗2隻 fuji嘅(未到) 100同200 住要想試吓100會唔會太唔方便 成日要較到快門好慢 試完再揀定一隻
新手

首先想問吓一眾巴打平時喺邊買菲林?我淘寶咗2隻 fuji嘅(未到) 100同200 要想試吓100會唔會太唔方便 成日要較到快門好慢 試完再揀定一隻

利申 新手

冇問題

反而張相右邊好似有黑影
🤔

利申 新手

冇問題

反而張相右邊好似有黑影
🤔

喔係啊 問左快門有問題啊 再嚴重啲都有

利申 新手

冇問題

反而張相右邊好似有黑影
🤔

部機新入手?sosad
咩機黎?
係唔係得最快既快門有問題?

500CM買啦買啦

買啦買啦

巴打想j死我咩

中環樓上鋪

沖就咪撚搵佢洗喇

沖定曬,有冇圖

正字大行動
出相紙叫曬
沖菲林叫沖

會唔會係曬完再scan?
唔排除scan 相紙

500CM買啦買啦

買啦買啦

J ed
清係邊到買?
有冇巴打有玩過呢部野 想入嚟玩下有冇咩忠告

買完試左次無用過

用呢部玩slide

幾錢入手 見hkcam要二千幾 冇平啲就打算去ebay

買完試左次無用過

用呢部玩slide

我呢部撞到個唔識貨嘅香港賣家賣嘅
新手

首先想問吓一眾巴打平時喺邊買菲林?我淘寶咗2隻 fuji嘅(未到) 100同200 住要想試吓100會唔會太唔方便 成日要較到快門好慢 試完再揀定一隻

想買比較平嘅菲林又唔想淘就output pro啦

100都可以用快嘅快門影,你本身有影相底子?
新手

Eh..有玩開DSLR囉..但都算係新手入門級咁.. 謝巴打

買完試左次無用過

用呢部玩slide

真好彩

買完試左次無用過

用呢部玩slide

真好彩

俄機少人玩
俄機再加奇怪機更加少人玩
新手

Eh..有玩開DSLR囉..但都算係新手入門級咁.. 謝巴打

快門速度, 光圈, 感光度呢三個關係你應該知
跟住就呢三樣分別會對畫面有咩影響
跟住就住你想影嘅野去選擇一隻岩用嘅菲林

利申 新手

冇問題

反而張相右邊好似有黑影
🤔

部機新入手?sosad
咩機黎?
係唔係得最快既快門有問題?

nikon f3 2000快門有問題 其他某部分有黑影
新手

快門速度, 光圈, 感光度呢三個關係你應該知
跟住就呢三樣分別會對畫面有咩影響
跟住就住你想影嘅野去選擇一隻岩用嘅菲林

呢到唔識 所以依家鑽研呢到
無知問句 影景同影人有冇話用唔同菲林?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞