菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
之前影落,自己幾鍾意既color impolsion

[想問] 菲林拎去相鋪直接曬同scan入碟再拎去數碼曬出黎個分別大唔大?啱啱拎去相鋪乜都唔識淨係燒左碟 好似有啲曬

出相分print out同放相
如果print out都係拎條底scan完再出相紙
放相就係黑房直接幾底片影像投射落相紙

咁邊樣quality好啲?

就係想知quality會唔會差好遠

你指的quality係乜先
um....你問我quality 我又好難同你講quality上的分別 因為我無揾同一格菲林兩樣都做過去對比

um....不如google 睇下人地講有咩分別吧
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1068065
[想問] 菲林拎去相鋪直接曬同scan入碟再拎去數碼曬出黎個分別大唔大?啱啱拎去相鋪乜都唔識淨係燒左碟 好似有啲曬

等我簡單地講下
scan印同黑房放相係兩回事
quality亦有好多因素影響
如相片大小同菲林大小等等,陣間會講下。

其實彩色無論菲林同數碼印之前都會作出調整
只係數碼你識電腦執相,菲林你無得執除非你有黑房
注意,菲林沖左唔郁得,但係相係可以執,呢個concept好重要
因為顏色因人而異,以下我會假設同一張135菲林
單純用相片銳利度同細節去討論"quality"

首先,要理解下"放"相同"印"相既分別
"放"相係用放大器(enlarger) 投射落相紙
然後相紙會浸過幾次藥水去成像
無論黑白定彩色,放相張相紙一定會浸過藥水
影響成像既因素有放大器上面支鏡夠唔夠Sharp
張菲林夠唔夠大印你所需要既相紙大細
同埋用enlarger 對唔對到焦(人為因素)等等

一般放黑白相既對比會好低,光暗位會有較多細節
因此要用唔同既黑房技術增強對比 (亦即係執相)
135菲林放大張,銳度同細節一般都會下降
但係唔同菲林又有唔同表現,想知再吹下

雖然唔想講放彩色,不過都輕輕介紹下
放彩色係用RA-4 process
enlarger 都要有CYM調整功能
當然,黑房手印彩色係一件好煩既事
因為RA4要調水溫,而且調色係調相反...
調色就係執相個部份,亦都係黑房技術既一種
所以我一開始講相有得執,菲林無得執就係咁解
機放就唔使咁煩,因為架機入面會自己set 好哂所有野再放,有興趣可以睇下
https://www.youtube.com/watch?v=YnPYVqaY3Kw

"印"就唔使講太多,擺張紙入printer 印出黎
視乎printer有幾執著品質,有d printer會用成十幾種墨盒
而印既size 都要睇架printer 印到幾大,同埋紙既品質
講返正題,quality視乎首先睇scan菲林部scanner既表現
(前設係同一張菲林唔同印法)
一般scan 相,低清可以到5MP至12MP左右
其實印a2照計都無問題,可以參考下ken rockwell篇文
http://www.kenrockwell.com/tech/mpmyth.htm
scan菲林既像數同菲林大小有直接關係,解像度會有上限
所以大d既菲林呢個moment有著數...

scan 菲林只係控制你電腦張相有幾多光暗位細節
呢個時候就係photoshop/lightroom發揮,即係執相
你要用sony印到死黑就係呢個時候教,隨便你
(雖然sony無菲林野,好似係 )
但係數碼既野,你懂的
然後相既銳利度就係睇printer 同相紙既解析度, 即係dpi
又係另一個坑咁多既野可以學

總括而言:
我覺得兩者銳利度無太大分別
光學放相光暗位會多少少detail,印相對比度會大d
一般都唔會理太多,因為好少會咁樣比較
我個人就會鍾意光學放,張相感覺有質感d
畢竟每張都浸過唔同藥水既歷煉

有錯勿插,我已盡答

利申:路過, 認真左, sorry for 1999
有部mju ii 壞撚左去邊整好
有冇邊間鋪頭沖scan 黑白係高質架

聽marketplace 講
mju2 壞左冇得整...
跪求淘寶菲林link
跪求淘寶菲林link

跪求淘寶菲林link

自己search 都得啦
跪求淘寶菲林link

殘廢就唔好搞咁多野啦
洗唔洗幫你買埋送去你屋企?
跪求淘寶菲林link

殘廢就唔好搞咁多野啦
洗唔洗幫你買埋送去你屋企?

幫佢入埋菲林 影埋 沖埋添呀

好有feel

等我簡單地講下
scan印同黑房放相係兩回事
quality亦有好多因素影響
如相片大小同菲林大小等等,陣間會講下。

其實彩色無論菲林同數碼印之前都會作出調整
只係數碼你識電腦執相,菲林你無得執除非你有黑房
注意,菲林沖左唔郁得,但係相係可以執,呢個concept好重要
因為顏色因人而異,以下我會假設同一張135菲林
單純用相片銳利度同細節去討論"quality"

首先,要理解下"放"相同"印"相既分別
"放"相係用放大器(enlarger) 投射落相紙
然後相紙會浸過幾次藥水去成像
無論黑白定彩色,放相張相紙一定會浸過藥水
影響成像既因素有放大器上面支鏡夠唔夠Sharp
張菲林夠唔夠大印你所需要既相紙大細
同埋用enlarger 對唔對到焦(人為因素)等等

一般放黑白相既對比會好低,光暗位會有較多細節
因此要用唔同既黑房技術增強對比 (亦即係執相)
135菲林放大張,銳度同細節一般都會下降
但係唔同菲林又有唔同表現,想知再吹下

雖然唔想講放彩色,不過都輕輕介紹下
放彩色係用RA-4 process
enlarger 都要有CYM調整功能
當然,黑房手印彩色係一件好煩既事
因為RA4要調水溫,而且調色係調相反...
調色就係執相個部份,亦都係黑房技術既一種
所以我一開始講相有得執,菲林無得執就係咁解
機放就唔使咁煩,因為架機入面會自己set 好哂所有野再放,有興趣可以睇下
https://www.youtube.com/watch?v=YnPYVqaY3Kw

"印"就唔使講太多,擺張紙入printer 印出黎
視乎printer有幾執著品質,有d printer會用成十幾種墨盒
而印既size 都要睇架printer 印到幾大,同埋紙既品質
講返正題,quality視乎首先睇scan菲林部scanner既表現
(前設係同一張菲林唔同印法)
一般scan 相,低清可以到5MP至12MP左右
其實印a2照計都無問題,可以參考下ken rockwell篇文
http://www.kenrockwell.com/tech/mpmyth.htm
scan菲林既像數同菲林大小有直接關係,解像度會有上限
所以大d既菲林呢個moment有著數...

scan 菲林只係控制你電腦張相有幾多光暗位細節
呢個時候就係photoshop/lightroom發揮,即係執相
你要用sony印到死黑就係呢個時候教,隨便你
(雖然sony無菲林野,好似係 )
但係數碼既野,你懂的
然後相既銳利度就係睇printer 同相紙既解析度, 即係dpi
又係另一個坑咁多既野可以學

總括而言:
我覺得兩者銳利度無太大分別
光學放相光暗位會多少少detail,印相對比度會大d
一般都唔會理太多,因為好少會咁樣比較
我個人就會鍾意光學放,張相感覺有質感d
畢竟每張都浸過唔同藥水既歷煉

有錯勿插,我已盡答

利申:路過, 認真左, sorry for 1999

好詳細 感謝
有冇邊間鋪頭沖scan 黑白係高質架

彩圖麗 /Digital force

達叔唔整電子機架喎

達叔唔整電子機架喎

重有冇咩舖頭介紹

達叔唔整電子機架喎

重有冇咩舖頭介紹

A1要整唔平喎

達叔唔整電子機架喎

重有冇咩舖頭介紹

A1要整唔平喎

Oh..damn..

達叔唔整電子機架喎

重有冇咩舖頭介紹

A1要整唔平喎

其實我連佢咩事都唔知
喺屋企用Minolta x700試用a或m mode鳩影既時候個meter淨係不停眨個下箭咀代表咩

極定流呀。。。。。
喺屋企用Minolta x700試用a或m mode鳩影既時候個meter淨係不停眨個下箭咀代表咩

...太暗。google : 光圈快門ISO

極定流呀。。。。。

你去問下喇...或者佢見咩人講咩話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞