菲林機討論 8

999 回覆
4 Like 1 Dislike
有冇人試過過完機場xray有問題?

無事
無聊分享下

有冇d M42機係細部
我有一部zenit 同 praktica 發覺太大部,唔想拎出街

🤦‍♂️

SLR你想幾細部
諗下RF機囉

用開pentax細機
唔慣d落足鋼水嘅機

MX 加接環咪細部囉
Olympus mju II zoom80試機
今日影 岩岩屋企沖同scan 條菲林比我筒過筒搞到漏光

有冇巴打知Eos 5 個mode轉盤壞咗,要整大概幾錢?
有冇巴打用過Yashica Electro 35 CC?
一路都想搵部35mm focal length嘅機仔 XA嗰啲手感又麻麻哋
見肥花有 買唔買得過?

點樣為之筒過筒?
巴打係咪玩bulk film?
btw巴打ig好正
有冇巴打有興趣整關於菲林相機/鏡頭網頁?
有冇巴打有興趣整關於菲林相機/鏡頭網頁?

外國已有唔少喇喎
同埋啲台灣仔寫射埋埋d 乜都讚嘅blog
睇完都會明白部機嘅用法, 歷史同埋同系列嘅機型

點樣為之筒過筒?
btw巴打ig好正

我將一筒foma 400分左3筒試機用
咁原本foma 400個筒無dx code 所以將條菲林過番去一個有dx code嘅筒度用 不過今朝趕住出門口懶無係黑袋搞所以漏漏地光

散裝?自捲? 散裝有玩
自捲就多數同友夾之後自己有舊野搞

點樣為之筒過筒?
btw巴打ig好正

我將一筒foma 400分左3筒試機用
咁原本foma 400個筒無dx code 所以將條菲林過番去一個有dx code嘅筒度用 不過今朝趕住出門口懶無係黑袋搞所以漏漏地光

散裝?自捲? 散裝有玩
自捲就多數同友夾之後自己有舊野搞

哦~原來係咁
我以為係自卷個筒漏光
有冇手足有玩過zorki 4?
有啲想屌返部 ebay幾舊水有交易

對俄機有愛可以一戰

我買咗部50週年

對俄機有愛可以一戰

未玩過俄機
過片較快門係咪好麻煩

對俄機有愛可以一戰

未玩過俄機
過片較快門係咪好麻煩

唔煩嘅 不過俄機qc差 同埋都有番咁上下年紀 萬一有野壞整嘅錢可以買過部 甚至有錢都難搵人整
樓上唔好玩俄機.....
二三線既日本機都可以好差, 俄機更差, 反而俄鏡可以一戰
想平玩rangefinder買部canon 7, 可靠好多, 都要比師傅CLA先
fei lin

菲林L

麻煩各位巴絲 打救下小妹 小妹有事想問下各位,點解我部菲林相機會咁?不斷係咁顯示上圖
影唔到相 明明電入新入菲林新入
係連快門按唔到

麻煩各位巴絲 打救下小妹 小妹有事想問下各位,點解我部菲林相機會咁?不斷係咁顯示上圖
係連快門按唔到

電路板壞

係連快門按唔到

可以買過部

我買咗部50週年

壞既

有部zorki 4
連鏡咪買黎玩下
淨機就唔好

我買咗部50週年

我都有
Fed 3都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞