台灣人最近因為武肺係咁屌台灣政府

311 回覆
92 Like 212 Dislike
其實真心 台灣有民主唔代表佢政治體制無問題
好似上面都有巴打講左既現行兩黨制既無限Loop
真係唔好再只係比吹奏唔比屌啦每日國家都有讚有彈既地方 唔好一彈就係PR 五毛
唔係時間問題
你唔3+11就唔會爆
仲要係全世界都有既疫情問題 結果你0準備
之前台灣人係咁話佢地可以幫到世界
結果依家一爆自己咩都唔識
根本係政府抵死要市民受結果
1,冇可否認政府一開始買疫苗太少,但你去睇下兩間疫苗廠肯後投資人根本上唔需要太擔心,同埋已經講左會做三期拿國際認證。同埋國民黨上年係支持大力發展國產疫苗,同埋支持減少國產疫苗研究人數同步驟
2,明明就係中共班國民黨屈台灣政府只需要100萬就夠,你可以去睇下日本點講,仲有124萬係日本全部現貨,綠黨點會唔希望拿多啲,拿500萬已經夠塞住大部分台灣人把口,平息左民怨喇,唔通佢唔識計數咩?同埋日本一定仲有第二批AZ送過黎
3,郭董都冇出黎屌政府阻佢買疫苗,你班藍軍就老屈落去?宜家政府開曬綠燈,咪睇下郭董係咪真係買到現貨囉
4,因為佢pcr驗測量低,一開始拖慢左6,7日,你將6日前確診放係6日後確診咁樣有比較好?同埋有咩隱瞞?總確診人數冇減少到?宜家pcr 量加大左,冇左校正回歸,有咩解釋?
5,其實一直得雙北嚴重爆發,中南部更加係少量,宜家中南部已經嘈緊希望628降二級,封咩撚城?同埋封城代價有幾大藍軍班大佬唔知咩?根本為屌而屌
6,調走又如何?已經係公共交通上減量,阻礙你上國道,不停呼籲你唔好返鄉,但一樣有仆街仔唔理你返鄉過節
個名單啲綠多到
唔好講到台灣無爆過SARS 咁
自己Google 翻台灣當年SARS 既情況,其實同香港都差唔多,當年台灣亦都做得比香港好
依WHO宣佈,台灣從「SARS感染區」除名比各國均快速,台灣46天,加拿大60天,北京75天,新加坡76天,廣東90天,香港98天
成班5毛係到唱雙簧

人地台灣有民主
你有無?
人地台灣真係好高質數 好自律 同日本一樣
一有疫情個個唔出街 個個盡公民責任
人地垃圾會拎番屋企先掉
地下無垃雜 過馬路車讓人又點頭示意
我去完台灣真係去左日本咁
差在d人唔係講日文
D街道 樓既設計同日本一模一樣
台灣人真係好似日本人咁高質
台灣最美的風景是人
我出國都會偷偷地扮台灣人
每次一講我係台灣人
人地道會問part of japan?
得到無尚光榮同尊貴待遇
你班垃圾支那豬無資格批評台灣
原來咩都國民黨屈
當初無事緊係支持國產貨,依家咁急唔通仲要死等國產?你都幾搞笑
塞住台灣人把口?你中央做得唔好你條友高高在上咁檢討人民
你呢啲回覆避晒綠營啲柒野一路係藍點屈
唔知以為依家係藍營執政
5想講下
其實中南部唔係少量 反而開始慢慢爆到落去
苗栗竹南京元電、台中新光三越 等等
其實都係潛在既傳染源
暫時真係未聽到有話想翻二級
藍綠都有 btw 邊度有流出
苗栗 台中 算小事 而家雙北失控 同中南部咁嬲係因為 雙北放棄疫調CLS
好心肝打疫苗第一波名單
【企業】
詹宏志(PChome )
何奕佳(永豐餘)
楊鳴(愛奇藝)
侯西全
徐重仁(全聯、統一)
【藝人】
侯昌明夫婦
郭子乾
陳淑芳
夏玲玲
【新聞業】
練台生(年代、壹電視)
陳斐娟(東財)
陳曉宜(自由時報)
陳諺瑩(中天)
哈遠儀(中視)
黃怡文(TVBS)
藍宜楨(三立)
蔡昌波
【政治】
吳靜吉(國策顧問)
吳豐山(前自立晚報社長、前國大代表)
陳永興(民報創辦人)
蘇俊賓(國民黨前文傳會主委、前組發會主委)
黃敏恭(朱立倫在桃園的副縣長,後來代理縣長)
孫震(連戰內閣的國防部長)
孫立群(江宜樺、毛治國、張善政的行政院發言人)
許嘉棟(唐飛內閣的財政部長)

好綠
台灣之前keep住一路有輸出個案,只不過個政府唔理
成功與否都會有班人出黎屌蔡英文
我上面有講左民進黨今次係抵屌,但係你國民黨有冇做好你在野黨應該要做嘅野?日本AZ 124萬屈綠黨只要100萬就夠呢單野就係國民黨人亂翻譯屈出黎,咁都唔肯認屈?

一開始屌買得多az ,再屌az 副作用多,搞到一開始醫護唔敢去打,國民黨又認唔認? 搞到爆發後醫護冇得打,結果宜家打左80萬劑,有幾多單嚴重副用?連你國民黨姓賴果位一路屌AZ但早就走左去打
因為你係用自己角度去睇
人個到我Agree 至少我屋企附近D 鄰居都幾Nice
但City Planning個到絕對唔係
台灣係數一數二對行人唔友善既國家
官方數據:人行道的普及率已達 42%

但有好多時候行人路都有好撚多唔同程度既佔用、違停
仲有好多其他原因 太多 可以睇下面條Link 參考下
https://eyesonplace.net/2020/11/25/15768/
利申 住台灣
國民黨搞到醫護唔敢打??
即係啲醫護無醫學知識好似啲廢老咁會去聽國民黨講就好驚好驚?
你講完自己唔笑先勁
空心菜做柒事都會有人盲撐
仲有玩喇叭 送花牌 雲林張家偷打 竹縣公然傳fake news 連戰特權疫苗 一單膠過一單
回歸支那就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞