[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
3千幾蚊一年買到高端自願醫保啦、每年800萬、終身4千5百萬。family 一齊買可能有折扣。

你同老婆係經濟支柱,人壽、危疾、意外唔少得。不過唔使買儲蓄成份嘅。
至於BB就真係唔需要呢三保喇,佢又冇份賺錢養家
樓主好有心
十幾年前嘅樓價vs依家嘅樓價
同埋每個人追求嘅quality of life唔同姐
唔洗起哂鋼咁嘅師兄
純危同連儲蓄 係咪供嘅差好遠
純危同住院一樣個個月純消費出去

人壽點買法好有the
3千幾 / 人 有冇成家買? 定只買二個大人?
諗真考慮下先,呢個都要經agent買?
3. 危疾或人壽保,係唔需要保終身。因為當你退左休、供完樓、仔女出晒身、父母已歸老時,萬一你出左事,果時你已經唔係經濟支柱,家人係會傷心,但係唔會影響到佢地生活。所以去到某年紀,呢兩類保障可以斷。

1. 純危疾連儲蓄睇你點買,一般頭10年會送額外保額,就算10後冇取消翻紅利+隨通脹上升嘅原保額都會夠cover
2. 純危疾同住院都係純消費,唔會有得拎翻
3. 人壽真係要計,例如你爭幾多先供完你層樓或者你想留幾多比屋企人
比左啦
啱呀,係要搵個適合嘅工具呀,但點都唔會係儲蓄保囉
我第一點已經講左要買醫保到老,想點
月供股票同股票基金兩樣嘢黎,你搵啲文睇下先
嚟緊想買自願醫保有無巴絲解答下?
要注意啲咩地方同邊間保障好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞