[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
5000一個月咁撚貴?
有冇講錯?
如果調轉睇
我冇事冇病冇痛嘅話,可以拎返哂啲錢
我都唔想諗份儲危可唔可以幫我儲到錢,但只少我可以拎返我買左份保障嘅所有錢?
短期睇,我嘅流動資金係少左
但係長期睇,我可能都比通漲賺多少少錢
當然,呢個睇法只適用於有鬆動錢嘅人
如果冇病,儲蓄危疾係好過非儲蓄危疾
有病的儲蓄危疾就唔抵 (賠償額低+損失儲蓄部分)
我買危,其實都係驚心臟病,中風,癌症
我追過post,中完心臟病,再中風,應該可以賠兩次?
我自爆多少少
我遲啲份工應該係做醫護,應該唔怕失業嘅(勿屌)
要返通宵更,真係驚自己中幾野cancer,就咁睇,我係咪其實都係買儲危好啲
以你工作經驗,有人可以中兩次都唔死?
比個例子,我買定危,保費當然平
但當我有左心臟病,claim左第一次危疾
定危應該唔會再比我投保?
再投保嘅保費應該都會好貴??
咁多數人都唔會再買定危,咁樣呢個情況下,隔幾年我再中埋風,咁我咪輸左個保障??
頭盔:我唔係代理,我近期想買保險,追左啲保險危疾post,同上網睇過啲info,所以得出呢啲結論
睇下你自己負唔負擔到、壓力大唔大
儲危供完保終身,而且保障一定比純危疾全面,又有多重
不過連登仔一定叫你供純危疾架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞