[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
咁你標把藥筆錢用咩比? 自己比?
意外保險啊?

YFLife會係可以獨立購買嘅意外保險入面現時最好,保障內容充足價錢都平既

如果可以接受食豬頭骨嘅,aia隨便買個儲蓄計劃買最平,然後搭配佢個自選意外都可以嘅,佢之前個意外計劃係天下無敵,但係因為太多人買搞到佢變咗要搭豬頭骨先得,呢個都可以考慮嘅

至於危疾方面你係想問儲蓄危疾定係定期危疾

儲蓄危疾我會推薦generali 無限保,佢可以提供無限次保障,同一時間保費都係同宏利差唔多,唔貴嘅可以參考

至於另外一間呢我就會推薦性價比高嘅ftlife 168,提供市面上最多嘅疾病數目,同一個保額入面最平嘅多重危疾價錢,性價比最高,可以額外提供2次癌症中風心臟病賠償

至於定期危疾方面呢,我暫時睇都係覺得呢aia可能會比較適合,大公司呢個價錢呢個保費算係四大入面最抵玩,其他公司嘅危疾我睇完之後都唔係好覺得吸引,最主要係冇好多早期危疾包落去,唔係太吸引,同埋保費都唔平

有需要嘅可以上面搵返我,或者有問題可以繼續問
醫療融資 e d 已經係好old 既agent 話語

e 家醫保講緊一年起碼加7-10%, 未計因為age 而加既保費
粗粗地...30歲同65歲, 保費已經係差300%-4xx%
仲要每年加7-10% 醫療通帳...
而saving plan 既回報係有限, 即係agent 想引導你買大量savings

咁你會唔會年年供10幾萬savings 就係為左個e 家7,8千蚊既醫保, for 唔知30幾40年後既醫保? Come on...
咁要睇埋啲terms同claims成功率啦,我睇完最後都冇考慮bowtie,bupa冇睇過,唔敢講
其實係嘅

儲蓄危疾機制上面同一般儲蓄保險好唔同,因為你係因為佢個產品內容去買,唔係因為回到本去買

揀適合自己嘅產品去買就得,每個人追求嘅地方唔同
有人追求65歲之後就結束責任,有人覺得保障可以保障一生先足夠,呢個冇分對錯,只有邊種態度適合自己,同埋最重要係自己負擔得起就可以

至於儲蓄保,真係好難評論,因為都係要睇每間公司個計劃先可以評論到,短plan又保證高回報嘅通常轉瞬即逝,長plan就同我上面講一樣睇你本身有冇其他工具可以幫到你用應該更加靈活嘅方式去幫自己達成到
無上連登一排, 無乜心機
因為高端醫療主要係負責支付住院費用為主,如果唔係住院相關,有需要長期食藥嘅都會係比較kick

但係例如如果用cancer做例子,淋巴癌鏢靶係用140萬一年,呢個係舊年嘅數,唔記得浸會定係法國

如果免疫治療廣華醫院出面有個牌寫,一個療程100萬,唔係一個平嘅數目

但係呢啲就會係現時嘅高端醫療可以包含到嘅,同埋當真係唔好彩用得着嘅時候,你就會覺得每年俾少少錢當交保護費,唔需要比一筆天文數字嘅時候會好值得
仲諗住你會對我有印象添

唔知你覺得我而家嘅回答對唔對得着專業兩個字?

因為當初同你理性交流,令我增進左唔少知識,學無止境乜都要慢慢學,但係你嘅知識你對保險用一個會計角度去理解,好佩服既

我想知你對我而家回答嘅質量點睇?如果有做得唔好嘅地方你隨便講,我樂於聽意見,特別係你既

你係我眼中都係一個神級人物
公立醫院其實最令人垢病嘅原因係排隊排好耐,最主要係判斷係咪屬於癌症嘅時間最短都要幾個月,但係呢部份如果私家醫院通常一個星期已經有結果,之後再轉介返去公立個速度已經同你就咁排公立係兩個世界

醫療保險簡單講就係用錢買時間,亦都係買個環境同埋個醫療質素,因為你可以選擇任何呢方面做得好嘅醫生去幫你,就等於當萬一有咩事觸及法律嘅時候,可以選擇法援嘅律師,亦都可以選擇自己俾錢請專打嗰個範疇嘅律師,有選擇性同埋可以就住自己需要去攞更加多嘅醫療意見

呢個亦都冇分對錯,每個人對於自己可以接受嘅醫療質素需求唔同,我屋企人係追求高醫療質素嘅,例如我老母係接受唔到公立環境,所以屋企人都好buy交保護費呢個概念,有病嘅時候咪用,冇病咪當交保護費

同埋保險個原理唔知你會唔會知,就係100個人夾1蚊買邊個出事就比100邊個,你自己用唔着嘅時候其實都係同做善事冇分別,會張善款交比真正有需要嘅人去用,到自己真係用得着嘅時候都會有其他單三人將自己嘅保費轉比你,呢個先係當初保險成立嘅原因

同埋我都欣賞你幫屋企人考慮呢個概念,因為等屋企人出事,俾錢嗰個都會係你,你都要幫自己做打算係出事嘅時候一次過比咁多定係自己預早每年比少少咁樣,出大事咪唔需要比咁多
之前定期危疾最靚嗰隻落咗假我依家都未搵得返替代品

35年鎖定保費幾撚屈機,而家有冇其他公司可以做到差唔多,真心求教,太平洋就唔好撚講,呢間垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞