[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
多謝巴打咁詳細覆我
但係假設我有鬆動錢,同伴侶夾埋都應該夠錢結婚買樓養仔女,係咪都應該考慮買儲危??
講真我都好唔想比錢agent賺(女朋友家姐個未婚夫就係agent)但係買儲危好似真係唯一出路咁
樓主記得第日買咩都好 問咗人賺幾多先
問下餐廳一個餐賺幾多先 賺得多既就轉食第二間 話之佢幾好食

任何野明買明賣 貴既 回報唔好既可以唔買 係價值既問題 唔係agent賺幾多錢既問題

我係agent 唔撚使問喇
其實唔單只隨通脹升
因為儲蓄保會有紅利
如果賴野,會賠埋紅利
因為我都見幾多人中幾次大病,但係都未死
搞到我都驚自己遲啲會奶野,起馬中左都有舊錢拎返先
多謝你意見
再自爆多少少,我就係就快grad,廿幾歲,想用學生身份買儲危instead of 醫護身份,想再搏佢再平啲
但係唔sure呢個決定好唔好,先喺度問一問
不過好似大部分保險都好似唔包癌症復發(same origin)??
包嘅話,個保費應該都會再貴好多
講多啲儲蓄危疾
想問多少少
time deposit/2pay5 係咩意思?
美金保單,係指我唔用港紙供?咁樣有咩好處?
多謝巴打reply
我再睇睇相關資訊先
有新手如果有打算買保險,要搞清以下概念,咁就冇咁易俾agent水:

1. 醫保係入左院、長期治療費用嘅保障,實報實銷,咩病痛受傷都用得,唔只危疾。應該趁後生就買直到老。

2. 危疾或人壽保,係萬一出左事,一筆過俾保額筆錢你或家人,來應付生活所需,家庭經濟支柱係需要嘅。

3. 危疾或人壽保,係唔需要保終身。因為當你退左休、供完樓、仔女出晒身、父母已歸老時,萬一你出左事,果時你已經唔係經濟支柱,家人係會傷心,但係唔會影響到佢地生活。所以去到某年紀,呢兩類保障可以斷。

4. 你會問: 咁老左出左事咪冇野留俾自己/屋企人?點會冇?你供完層樓、收租層樓、股票、基金、儲落嘅現金,通通都係你同家人嘅,仲使乜靠份到喉唔到肺嘅賠償?
至於上面所講嘅資產點黎,我會話唔買儲蓄保慳落嚟嘅錢,經20-30年長線投資,多少一定建立到。

5. 保險可以買,唔使買儲蓄成份嘅。
唔買醫保?
Thx
2pay5即係供兩年,五年後全數拎翻出黎
而且回報係保證
基本上2pay5係策略性推出,唔會成日有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞