[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
其實都唔係套牢,因為keep住賺緊錢;
儲蓄保就真係套牢資金喇屌你老母
你係唔係唔識乜嘢叫rolling annualised returns?呢堆數已經計埋喺最差情況下離場喇傻仔

讀書啦保險狗
剩係考個保安牌當自己專業呀?
你係咪以為rolling annualised return同annualised return係同一樣野?7年期嗰個數咪就係金融海嘯低點離場囉
又得返貼倉一招?
我全倉tqqq而家血流成河日日叫春㗎
不過呢幾日炒期又回咗血喇傻仔

貼唔貼倉
同儲蓄保、同Boglehead有乜關係?
而家儲蓄保係咪樣樣都輸俾Boglehead?
你隻傻散保險狗係咪唔識rolling return?
保險狗全倉儲蓄保麻煩解答一下:

請問同樣擺十年,不論較年輕嘅Boglehead配置,抑或較耐歷史嘅Coffee House配置,根據滾動年化回報都可以跑贏通脹嘅時候,將筆錢擺喺儲蓄保裡面,除咗俾錢你賺之外仲有咩好處?
同埋全倉儲蓄保,唔熟書都麻煩查下wiki,唔好再見到唔識嘅字就鳩估咩係資產配置、咩係rolling returns,其實好容易搵到答案
我唔係水人買Boglehead,我只係證明俾你睇,如果要做到同樣效果,Boglehead係任何層面都優勝過垃圾儲蓄保

我仲後生,Boglehead呢啲保守嘢唔啱我,我會繼續全倉tqqq+炒期

儲蓄保呢啲垃圾,就無論係咪後生都唔啱我

至於點解血流成河,唔好再問喇
俾人問過好多次
講講吓其實到時發現回報不似預期都冇得退要硬食好多年
你係咪仲未分到rolling annualised return同annualised return嘅分別
高端醫療越老越貴 分分鐘你退休後要成幾千到一皮 你確定你比得起咪可以咁玩
你覺得危疾筆錢夠畀醫藥費?
去到60歲打後儲蓄危已經變左儲蓄保近乎冇槓桿。你60歲打後要槓桿係要畀錢架啦?有咩咁出奇又唔想畀錢又有保障
買儲蓄危去到60歲打後都已經冇槓桿同我買定期危到60歲再差價買儲蓄保有咩分別?
最後如果冇買醫保/定期危,其實咪又係用自己d儲蓄醫病
仲水人買儲蓄保,頭五年仲係蝕緊20%以上
買儲蓄保可以坐貨等廿年,買債就要一年定生死?
買債ETF 呢幾十年都係正回報你唔計?
儲存危點會冇槓桿 你有得供斷架wo 你確定供幾多保險公司就比幾多你? 同埋要cover醫藥費一定係用 醫保去cover 危疾係for 生活費加一d醫保未必cover到既其他洗費wo
市面咁多醫保plan 收費都唔同保既野都唔同 點解唔揾返一個自己affort到既醫保plan 一味死買高端係cover好多野但係重點係你要比得起
仲有重點點解唔好買定期危係因為儲蓄危包既野比term多好多 ex.你中左原位癌儲蓄危都好大機會有得claim 但係定期危就冇

人哋條款寫明嘅
保險狗
到時會升,保額都會跟住升
始終有醫療通脹
相反,儲蓄危疾唔加價/加好少,將來可能應付唔到醫療通脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞