[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
到你50果陣你確定仲係呢個價?
魔鬼在細節
但儲蓄就真係做果陣係咩價就供果個價
通常都無乜得剩
儲蓄plan 頭幾年無乜cash value
你整番個etf plan囉
保證8% irr
咁易做既野點解都未有人做到

全部一樣
只不過broker唔會係代表任何一間公司,唔係受雇任何保險公司,只會就住客人需要去推薦適合嘅公司。

因為每一間公司特點唔同,專長都不同,咁咪會就住每邊範疇嘅需要去推薦嗰間公司

咁我地可以提供嘅公司就取決於我哋簽約嘅夥計有幾多,都提供到市面上九成嘅產品,有少部份係保險公司獨家或者銀行自己獨家嘅

選擇broker 係會多一個比較嘅服務,可以客觀去分析邊間公司嘅好與壞,至於呢個服務就唔會額外收費,我哋嘅傭金都係來自保險公司,但唔係受雇於佢地,所以有唔公平嘅地方可以隨時鬧,唔需要驚比人終止合約

至於我哋嘅對接方,會係保險公司嘅rm,權力上係有中層嘅決定權,係話到事出事嘅時候會幫手去處理,唔會話隔咗一層就冇agent咁快

至於提供嘅保險產品保費上面係同外面一樣,保險價錢係公價嘅,唔會貴咗唔會平咗,提供嘅優惠好多時都係一樣。除咗Cigna 公務員自己選擇網上購買嘅終身折扣會比透過broker買優勝之外,其他公司對公務員或者普通客人嘅折扣都係一樣

希望呢個解答會令你更加了解兩者分別
你意思係?
介紹相熟醫生或者醫療集團,有咩利益衝突可言?

朋友病咗,推薦嗰個範疇做得好嘅醫生,有咩利益衝突,客人係有最終選擇權,保險公司都會有個list提供醫生列表,好正常嘅
呢個on9

醫療融資唔係好值得做,除非你本身真係冇其他投資途徑或者創造其他被動收入,去支付你往後保費,如果唔係都唔會適合你

更何況好多儲蓄計非保證成份好高,好難做到當初承諾嘅效果,要睇實見率同埋投資部表現,不確定性都好大

至於有咩其他投資途徑可以參考其他巴打嘅推薦,都係適合嘅
我之前計過差不多保額
terms供到六十同一份多重危疾供完嘅總供款係breakeven
所以供到六十嘅terms其實同供斷一份多重係冇乜分別
屠龍巴打好耐冇見啦
唔知你認唔認得我呢
其實高端先係真正適合

因為小病小痛自己比到,最怕係大病呢個無底深潭自己比唔到,咁高端嘅高保額先正正可以幫自己去應付到呢一部份

雖然保費同埋薦底費係貴,但係同醫病嘅成本相對比係平
其實都係要睇個計劃包咩內容

兩年前買好多保險公司都係未包免疫治療同激素治療,係近呢一兩年先開始包到,之前都係得一兩間公司有

你呢個可以參考返鄧達智話AIA呃人嘅例子,因為佢係20年前買,嗰陣邊有機械人做手術呢樣嘢,所以佢嗰陣選擇用呢個治療方式係冇得到賠償

所以你咁樣講唔係太貼切,只能夠講你今日買嘅係買到今日update嘅內容,但係咪10年之後都係咁update呢就後話

所以消費形式嘅保險有個好處係,只要你一日未有醫療記錄或者出現嚴重疾病,甚至驗身出現問題,你都可以隨時換過一份新嘅計劃

呢個就係個靈活性同埋選擇嘅重要
人壽買嚟有冇用?
你一個月可以儲到幾多
10幾年 兩個儲到200幾萬,仲未計結婚,裝修
有冇諗過真係老左病左要化療 標把藥既時候 醫療唔計 要用危疾cover? 如果過左term既話 到時候你用咩比?
QE 後時代
cash is trash
你要用件trash asset 去襯托...明既

真正既較量係...
股票ETF
長遠係咪大機會高過一個又買股票又買債既儲蓄保

或者唔應該講一定高過儲蓄保e d 說話
但係我相信好大概率係30幾40年後投資股票會多錢過儲蓄保

如果第時通脹升得好快, 其實股票同債券都係會死
只係重債既野會死得仲金...
你好似閱讀理解能力有啲問題?
你係家庭支柱要養人咪要買 唔使咪唔好買
我嗰時compare嘅係AIA terms同Ft life168

你見到去到6x俾嘅錢就和數
大家保額都係130k美金

但terms包得58種病claim 1次
ftlife 168包168種病可以claim幾次

有閒錢黃金年齡俾多啲錢嘅,似乎多重危疾合理啲

利申:懶,兩份都未買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞