[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
1.間公司廢
2.有保障成份 唔係純儲蓄
3.如果係有保障成份 睇下保左d咩
儲蓄保係差唔多啦
買之前個預期回報吹到大一大
好多垃圾公司紅利實現率事實上低到喊
lm
想請問下 我有份儲蓄+危疾要供25年
一年供143xx
依家供左6年 比左8萬幾
依家cut左佢係咪好唔明智?
咁真係公司廢
我果張都係儲蓄人壽15萬usd保額
都係供100年 因為以前賣呢d plan叫終身人壽
而家供左23年 21390usd
而家cut有38510usd
計irr都叫有4.89%
都唔怕開埋名啦 我果間AIA
Linkedln 大量保險雞招FG入行
Cigna份百分百根本就唔係當儲蓄用

佢呢個特點係就算你中間10年瘋狂claim都好,你比過嘅保費都會比返你,同上述討論緊嘅儲蓄保險好唔同,因為上面講緊嘅係儲錢形式嘅,呢個就只不過係醫療儲蓄,留意係醫療儲蓄並非醫療融資,兩個不同概念來的

但佢呢個嘅壞處係當你中間瘋狂claim過,之後有晒記錄同埋病歷,就只可以繼續使用佢呢份醫療保險直到老,失去左消費形式嘅靈活性,同埋佢本身嘅保障範圍比起而家嘅中高端產品來得低,如果係面對超級大病係唔會夠用,所以我覺得呢個產品有啲差

但係佢係作為一種claim過都可以攞返所有本金同埋利息嘅,真係算係咁,起碼叫做有一種特別嘅產品係市面上
係,官網寫99~100%,但自己同家人的保單永遠少一截
信諾自願醫保有無伏
但係危疾都係綁住人壽+儲蓄 除非消耗性

有冇啲plan係危疾+人壽+醫保 ?

同埋消耗性 熟同唔熟既aa都話唔好,話愈後愈貴

我自己咁諗既,其實危疾保到60歲就夠,現在都市人9成最後都會生cancer,但最緊要係搵緊錢既時間不幸奶左野,都可以幫到下忙

現時我打算係危疾用消耗性 + 醫保配人壽
求比下意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞