[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
我記得宏利好似有呢個選項
其他公司就冇細心睇過
點解可以開4個post 咁多
成日開口埋口就話純危疾保費白白俾左去就冇左,其實儲危都係一樣咋,保險果部分咪又係扣左你消費左,不過整份proposal有一堆數字掩人耳目姐
broker都會好似agent咁幫手搵醫生,安排入院,同claim手續?
留名
高端係包晒好多危疾長期病所需嘅新技術治療,例如標靶藥物。果啲閒閒地使你幾百萬。所以高端醫保係重要過危疾保,唔買危都要買份醫療。
咁你等多廿年先買
去HA如果食d偏門少少貴少少既cancer藥同療程都係要自費
你可以睇下連登會員媽咪麵
冇人做定期銀行會有錢借比人地買樓咩
要搵個好agent呢下真係難
但墊底費嗰到一般嚟講公司普通plan都夠cover?
以前老母幫我去親戚買咗危疾加儲蓄(AIA),一年供萬零到,冇記錯供咗兩年。依家決定唔供cut咗佢會唔會攞得返啲錢?
如果儲蓄拉長黎計呢
30-40年irr可以有6.x%
所以一定好過淨係你放係銀行咩都唔做
同埋到你供斷左儲蓄果part
儲蓄就算每年拎錢出黎
個本都可以變大
到時你真係想拎一筆錢就直接cut單
其實IRR 6% 係好細數.
肯strong hold 美國ETF 一定唔只e 個數
IRR 夠高, 調番轉其實要儲既錢可以少番D
變相自己liquidity 可以多番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞