[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
Love you
支持良心agent
係到sell得唔得呀
呢到良心agent 大把人搵佢買呀
諗緊係咪應該斷左份儲蓄成份既危疾佢 買純危疾 有無人比下意見 我其實唔求回本 都係同保險公司對賭
無得輸係咩意思
要做個有良心嘅agent
你quote下啲agent問下
純危疾嗰啲就話如果你一路冇事嘅 啲保費就白俾咗出去
當你真係有事嘅 好多都係索償一次嘅啫

但係連儲蓄嘅危疾就如果你冇事嘅 你可以到老嗰陣攞返夠錢出嚟 有事嘅 係可以多次索償
我而家有份 年供萬3左右 有儲蓄成份溝左非儲蓄
何來有sales產品都未攞出嚟 sale條能
佢到時拎果舊錢應該都得好少? 通常係咪都會追返通脹
危疾個本意就唔係俾你追通漲同埋回本 確實要第幾年先回本嘅爬文啦上面有講
明白應該斷左佢直接買個純既好似好d 我唔係太介意拎唔拎返舊錢
我意思係有無得拎啲products係到sell
定有regulations限左
醫療就好簡單實報實銷既,係唔會比多你既,同埋係供唔斷既,佢最主要有兩種類型計劃,一種係大房plan,佢就有個限額,如果爆左條數佢就會幫你cover多出黎既8成到8半,咁變相你都係比少少錢。如果係中高端計劃,就係全包同住半私家房,基本上由入醫院,出院都唔需要比其他錢,不過就有個墊底費要比,高低就自己選擇,變相咩都唔需要擔心

危疾就係一筆過賠償既,冇限住你用途。通常個保額就會係醫病個費用加兩年人工,咁正常人100萬就好夠用。如果你本身有醫療plan,咁樣危疾賠償嘅費用可以全部攞嚟補貼因為病咗開唔到工嘅生活費同買補身嘅用品。咁佢都有分儲蓄同非儲蓄型(term),儲蓄嗰種包含既疾病都會多好多,同埋依家會有多重保,同埋你供完發覺用唔着都可以全數拎返保費,不過就比term貴2-3倍。term就適合預算冇咁高但又想有保障既,不過缺點就係會隨着年紀越嚟越貴,同埋冇得保終身同保嘅疾病少好多,不過就平好多

如果有需要可以搵我,如果有保險上問題都可以問,自問都算專業認真
https://t.me/Al485
利申 4年broker
最重要係純嗰份淨係可以一次性次索償衰啲講句 Cancer呢啲好容易不斷返發
留咗TG真係有興趣嘅咪TG先講囉
你幾驚又再被禁言
辛苦洒﹐好有用資料!

多謝樓主!
呢個機制其實先係普通人會選擇購買儲蓄危疾唔係選擇定期危疾嘅原因

因為你買危疾唔係睇佢賺錢與否,點樣計算最理想,而係去睇佢個產品內容結構適唔適合自己

例如癌症中風心臟病可以額外賠償幾多次,每次相隔等候期幾耐,中咗其他疾病會唔會有額外賠償,保證回本期係幾長

其實市面上好多儲蓄危疾價錢都唔係好貴保障內容都好好,只不過你係要識得睇同埋分辨到邊一間公司係最好,因為一買就係一個長期產品,要選擇清楚先去購買,醫療都係,因為你就算消費形式可以每年更新都好前提係你當時冇病冇痛冇醫療記錄先可以做到

如果係比得出宏利危疾嘅價錢,我會建議你買generali 無限保,無限次保障,性價比嘅咪買ftlife 168,市場上同一個價錢可以換到最大保障同保額,仲有不可異議條款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞