[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
問題係標把藥 化療至少都要幾十萬 如果危疾只包生活費 我當你一個月生活費 一萬 一年十二萬 三年三十六萬 你供危疾個額幾多? 五十萬?一百萬? 咁計又要幾多 你係唔係比多左 點解因為危疾至少要一百萬係因為好多時唔單止生活費 仲要包埋 醫療有機會唔包既收費 仲有 你醫完病揾工既時間呢? 當中你損失金錢時間又有冇諗過? 如果你咁淨計生活費五十萬都夠哂啦
Haha
睇落你都係一個唔錯嘅agent
師兄你心水清
呢個咩人黎
驚呀
陣間又7日
有用資訊!
儲蓄保 自己覺得只會買fixed 年期 保證irr plan
同埋只會叫退休時老母買

依加只有一份基本住院

老母多一份延期年金
介唔介意share下點解會買呢個延期年金?
富衛盈聚未來壽險計劃 (卓越版) 5年
想問有無伏 被屋企人夾左買
push
佢brochure無寫得好清楚,幾時退保先可以唔洗蝕,咁你咪睇下自己覺得抵唔抵,無啦啦俾筆錢保險公司套牢一段長年期
1.老母變左單身身分交稅,扣到1萬

2.佢咩投資經驗都無,份工行退休金 又唔會開TVC
如果開 都係要我幫佢搞

不過佢仲有幾年退休 遲下退休金都要買下etf ,bond 抗通漲

起碼今年都迫佢買下 ibond 先
不過講真,我開始睇化咗啲人將啲錢交俾保險公司管,買儲蓄保當投資

有一班人勞碌一生,成日話自己承受唔到風險,每年都將筆錢擺喺定存戶口度,賺一筆根本追唔到通脹嘅利息;咁儲蓄保呢個時候就幫到佢地喇,反正佢地嘅行為本來就係將資金長期套牢喺定存度(which係一個極差嘅理財決定),咁不如擺儲蓄保度,等自己輸少啲通脹啦

而呢個情況嘅大前提係,佢地本身嘅行為已經係同儲蓄保長期套牢資金個性質毫無分別,願者上釣只係啱啱好
我就係搞番清楚每種保險既實際用途先分享番自己做法, 相信我同你睇既野係一致, 我文筆差令你誤會左唔好意思
我一路覆post都係強調番大家搞清楚保險concept, 而唔好俾多左錢買左唔需要o既野.
咁佢講緊既係月供股票黎?
我都係建議你睇清楚 乜野叫做積極治療先
憑資產配置啊柒頭,睇多幾本書啦保險狗
Push
買高端醫保咪唔會有醫療費用包唔曬既問題
將資金用Bogleheads four funds嘅資產配置方法去投資:

套牢7年下,所有情況均獲得正回報

套牢7年嘅rolling annualised returns係介乎0.75%-12.65%(平均7.26%)

套牢10年嘅rolling annualised returns係介乎4.60%-12.28%(平均7.48%)

套牢15年嘅rolling annualised returns係介乎5.06%-9.57%(平均7.48%)

換言之,假設通脹率3%,只要將資金分配落Bogleheads,套牢10年就有至少4.6%年化回報,平均會有7.48%年化回報

水人買儲蓄保嗰班仆街agent,請問有無一份保單係可以10年即刻cut單情況下,做到過去平均10年有7.48%年化回報?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞