[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
年金如果冇扣稅個part
回報的確唔多高
唔需要,直接簽返張form比agent就ok。上個月啱到期退保
[member]ching如果你比得出每年60,000 個保額唔會止咁少㗎啦喎

想了解可以留TG

之前on99買左份儲蓄保 係咪愈早cut單會冇蝕得咁多
死曱甴阻人搵食?
就算個個都知d錢擺銀行做定期
係on99無回報
一樣大把人咁做緊
所以真係百貨應百客
屌你老味啊屎忽鬼

AA 不得好死
視乎你想個保額有幾大
留名學野

Btw 想買富通168 有無女agent 好服務?
[url]網址[/url]
今日起我會係到長期提醒大家

樓主 普渡眾生 功德無量
Copy 番我隔離post所寫嘅,俾多啲新手睇到。

上年年尾俾個agent sell 我儲蓄危疾, 個plan大約係每年$20000供18or20年, 保障$500K, 頭10年送+35%保障, 保四次, 初期病如原位癌都claim到20%, 萬一中左就即時唔使再供保到老.....
我愈諗愈唔對路, 每年俾咁多錢, 萬一中大鑊野先claim得到$500K, 夠我做D乜? 我患左重病, 需要既係醫療費用, 而唔係到喉唔到肺果幾十萬.
之後我就開始爬下文,10life, darkmoney, 研究高端醫保, bupa, cigna, fwd, AIA...etc.
最終我自己買左份消費型有墊底費高端自願醫保, 都係3千幾蚊一年, 賠償額終身3千幾萬.
同時, 每年慳番既保費, 計劃會放去自願強積金(可以隨時提取果種). 第一年我一炮放左$50000落去, 今日為止都賺左8%, 已經夠我俾下年醫保保費. 呢筆錢會繼續滾存, 又可以自行調配, 隨時提走, 真係諗唔到邊方面差得過儲保.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞