[勿買儲蓄保4]一文話你知點解唔好買儲蓄保 之 唔好比保險agent搵你笨

451 回覆
127 Like 13 Dislike
所以, 點解要局限人地e 個世界只有儲蓄保呢.

當然, 一個all cash 唔敢投資既人
儲蓄保maybe (just maybe) 係一個叫做容易D 踏出comfort zone 去投資既一步

但當發現要鎖錢既時候
人自然會諗有咩可以有回報又唔使鎖錢既方法

想請問AIA「裕滿人生」保障計劃2(25年繳費)
對一個家庭支柱有冇用?
有人向我sell依個
25年後差唔多退休
呢個世界好多方法
特別係而家資訊咁流通,好多昔日有錢人先做到嘅工具一般人都可以玩到,理財產品嘅下流化其實對我地普羅大眾係件好事

學習新事物固然係需要時間,亦都可能會有撞板嘅時候,每個人可以踏出嘅程度都唔同,但係付出完時間知識都增長咗,先可以更加好去管理財富

有句說話好啱嘅
你不理財 財不理你
唔付出時間心力 點管理好自己財富
其實不斷學野一定係好事黎
但唔好因為工作而覺得保險係全部世界..

你見多少少人, 你會發覺好多人心態係有問題
有時候問問題會比"解答"更重要
可以到時重新買完之後cut架嘛,冇病冇痛嘅話

問題係而家呢隻王牌王牌產品冇得賣

儲蓄危疾固然係有市場,但係都唔可以忽視定期危疾嘅市場,有一部份人真係冇咁多預算又有呢方面嘅需要,咁我都要搵到呢方面好嘅產品比佢地

但係真係好難搵到符合到以前呢個效果嘅產品,暫時最貼近我都係搵到aia

唔似意外保險,以前aia天下,收咗皮之後就ftlife,到佢收皮而家就yflife,有競爭先有進步嘅
你講心態有問題係講緊客人定係我身邊同行?

講真唔係做呢行嘅都唔會覺得保險係一個可以全天候咩都可以cover嘅無敵產品,基本上其實每個範疇都可以有做得好嘅去取長補短,爭在係自己唔肯唔肯花時間慢慢發掘

我呢幾年都見多咗好多人,自己亦都多咗d閱歷,更加覺得心平氣和理性交流令自己進步,係好過我唔係就住一個點去鬧交來得好

我都係想盡量做到解答者呢個角色,不過睇嚟都係仲差好遠先做到,不過向唔同範疇叻嘅人虛心請教,總好過自己撞板做錯晒先比人鬧到上天花板
呢隻係終身人壽

如果你係諗住去到退休年紀都keep住用嘅,可以考慮

但係如果你係純粹諗住解決黃金年紀所需要面對嘅老婆仔女仲細,父母在堂,需要供樓支撐家庭嘅,你需要嘅應該只係保額比較大嘅定期人壽,因為你目前面對嘅需要都只不過係一個短期

如果你係真係想一個長期需要為主嘅,先考慮終身人壽會比較妥當,因為佢個槓桿只有5-6倍到,咁你比出去嘅保費換取到呢個程度嘅保額你覺得足夠嘅,已有真係想退休之後keep住用又可以退保連本帶利攞返,會適合你買嘅

如果唔係嘅都係老老實實考慮返定期人壽好過啦
之前買落嘅咪繼續唔cut都可以享受到

係而家新嘅客人咪需要幫佢地諗新嘅出路,其實呢類型嘅產品回本問題不大嘅,實際上個賠償比率冇你哋諗到咁高

唯一蝕錢嘅項目好似係汽車保險係最多,其他範疇都可以打和

同埋作為每年收錢嘅消費形式,係保險公司角度係提供一個好可觀嘅現金流,對佢哋來講係屬於好嘅產品嚟,至於一筆過嘅短計劃,因為好快就面對cash out嘅問題好難選擇投資項目,就會好麻煩嘅通常都係蝕住去做
樓主個post 我無睇哂
其實我覺得樓主唔係話唔應該有儲蓄保
只係佢想資訊對稱, 講番佣金同鎖年期既問題
佢深信d 人知道哂成個story 後
好多人都會被discourage 去買儲蓄保

其實外國有地方賣儲蓄保係公開佣金率
公開埋後面既underlying fund 係乜野黎, underlying fund 表現如何
係咁透明既環境下, 要再sell 儲蓄保, 一定係講緊保險回報以外既野

而事實上, 如果身邊有朋友做保險
你會知佢地大部分時間都係train 緊用唔同話語去sell 野.
大部份agent 只係玩緊一個扑傻瓜既遊戲, 扑中睇下邊個buy

但真正理性既客, 係會用保險睇下邊個agent 可以幫佢解決保險以外既問題, 可以係一張床單, 可以係入學識得邊個校長, 可以係幫佢搞掂重大醫療問題 等等
所以傭金通常係成正比

不過有咁講,短計劃雖然個傭金比率細,但係個入場門檻都會高返,整返出嚟呢其實就兩邊條數差唔多,但係保險公司就唔鍾意,因為佢哋好難買產品去投資,買到差唔多賺錢你又要退保走人,佢哋咪唔鍾意
同埋汽車全保其實最抵買

一年1萬 幾千就有,基本上炒一次就幾皮野,仲未計如果自己錯要咩埋對家架車,仲未計靚車或者大鑊野,一下就幾十萬

槓桿比率高到呢,所以汽車保險係長期蝕錢,但係又唔買唔得嘅

Networking 先係保險人後期最值錢嘅地方

有會計需要嘅推薦個會計師客,打官司嘅身邊識人,再唔係就係醫療有需要識咗個醫生咁耐有折頭打

通常搞生意個班,有咩人有需要用得着問起,都好容易嘅問到其他完全同你唔關事範疇嘅人返嚟

好多仲要唔係自己客人,純粹係幫人做一個轉介,賺取人情賺取信譽係個雙贏局面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞