[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
上集一開波咪講左點解“自殺”係咁緊要囉
輕改動畫好多都可以skip住睇嘅
我會選擇唔睇
唔係依套囉
呢套真係神作電影級
同vivy一樣
救人都係為咗達成使命
人死咗仲點幸福啊
百年之約 下集又推前多幾多年就快收尾 好緊張
結果係相同,但動機爭好遠
AI嘅設定係為人類服務,而自殺就服務唔到人類,即係突破咗原先設定
sister系列唔係個個使命都用歌聲令大家幸福,
呢個系列共通點只係把聲好好聽,
暫時已知得Diva同Ophelia係呢個使命,
前面Estella/Elizabeth/Grace全部都唔係
再見啦Diva
點解每集都可以咁完美
連眨一下眼既時間都覺得會錯過左啲咩
觀感唔同
類似sunrise咁雖然同正史一樣都係墜毀,
但正史就係”Estella”故意殺人,
依家個歷史係Estella為咗救乘客而犧牲,
人類由覺得Estella係有問題嘅AI變成英雄AI
正史d人覺得Ophelia似人咁有心有靈魂所以先會自殺,
咁Ophelia依家係他殺就唔會變成證明AI同人類係一樣嘅證據
次次講到點點點
都係輸俾世界嘅修正力
最尾個結果都係會加速AI發展
我都分享下個人既見解
歡迎交流

邊度唱歌唔重要,重要係唱到最好嘅歌 其實係 antonio講既
我諗呢句要對比返正史 / 5年前
「妳的歌沒有問題 妳需要更有自信 我們只需要配得上妳歌聲的觀眾和舞台」
<只有安東會稱讚我的歌呢>
我總有一天會為妳準備配得上妳的舞台

我認為antonio原本真係以使命優先
所以先會overwrite ophelia
既然ophelia做唔到 就由自己幫佢做 都算係完成到使命
但佢即使去音樂節呢個最大舞台都仍然唔滿足自己既歌
認為自己唱唔到理想既歌 (即使人類已經滿足佢既歌聲 其實某程度上已經完成左使命?)

正史上,Antonio應該真係絕望而死
「的確我很絕望 即使來到這種巨大劇場唱歌 不管怎麼向其他歌唱型AI尋求答案
仍然無法唱出理想的歌聲」
Antonio完成左約定 將Ophelia帶到去最大既舞台 甚至可以叫做完成左使命
但Antonio理想既歌聲 其實係Ophelia原本既歌聲
「Ophelia的聲音才不止這種程度」
「妳的歌沒有問題 妳需要更有自信 .....」
「我只是想讓更多人聽到你的歌聲」
「Ophelia到底是想著什麼而唱歌的」

所以 Antonio最後永遠都完成達成唔到自己心中使命既定義
<為了 總有一天唱出能得到你認同的歌聲 我會努力的>

============================================

簡單D講
Ophelia既使命雖然係用歌聲令大家幸福
但佢係優先考慮Antonio而唱

Antonio雖然滿意Ophelia既歌聲
但不滿太小人聽到Ophelia既歌聲 / 完成唔到「用歌聲令大家幸福」既使命
所以OVERWRITE左Ophelia
幫Ophelia踏上最大既舞台,將Ophelia既歌送比全人類
但最後就發現自己唱唔到理想既歌聲 = Ophelia既歌

至於佢最後個句咩其實想ophelia只為自己唱歌
唔知佢係 AI將死 邏輯混亂
定最後真係 將 人類賦予使命 同 自己既願望 分到開
第8集好似有提 ophelia自殺事件之後
AI有跟機自殺既情況
AI係呢個時間點已經進化到出現有同使命衝突既願望/感情都唔出奇
呢部份可能係FF多左 唔洗太認真 多多包涵
次次睇完都爆腦加心up到訓唔著
睇返覺得今集diva同vivy講野果part真係好正自己同自己say goodbye 好有feel

btw睇返人話trailer到話係一個「自己毀滅自己嘅故事」,咁係咪最後vivy係會自殺
OP死亡名單得返vivy同松本未死
如果vivy係最終boss,
真係想睇陪咗vivy/diva咁耐嘅松本會點做
頭半集心諗
天台睇奈葉魔炮
樓下睇犬舍手變炮
支那人番百度啦
每個故事都bad end
這樣燒錢真的好嗎
戰鬥ova級
唔想見到下一集個新AI出埸最後又要死
呢套野d budget應該多過巨人第三季

WIT
唔翻睇真係好難留意到咁多嘢
Btw套嘢ed用純鋼琴聲真係好好feel 但同時令人更sad
最後Diva唱歌都feel唔到有咩感情
同死魚Vivy唱既有乜分別
其實d歌會唔會上架 搵唔到
Kk box 已經有幾首
得3首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞