[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
我覺得呢個唔太可能,
Boss應該係想殺哂人類,
Vivy係要阻止呢場戰爭令人類可以繼續聽佢唱歌,
AI取代人類代表Vivy呢邊陣營輸咗,
對boss嚟講Vivy擺明係戰犯嚟,
咁又點會放佢入博物館仲紀念佢
Sing My Pleasure / ヴィヴィ(vo.八木海莉)弾き語り

https://www.youtube.com/watch?v=uY_h9pqAUc8
第一集有講 個箱用緊設計佢嗰條友個姓做名
呢個情況似田漢多過係孫中山

不過Vivy為咗人類殺其他AI點睇都會俾人當係叛徒多d喎
會唔會最後去返松本send返個AI返100年前
跟住開放式結局 無限loop
我最唔想見到呢個ending
然後出第二季
變左寒蟬
如果係松本send Vivy返去100年前
而松本走唔到呢
係估唔到係由vivy 引發
另外 個松本博士就係第一集 按制send cube 去一百年前個個?
跟住原來松本cube就係vivy
我覺得vivy會要求松本傳送自己個記憶番100年前 然後自殺
用死話比人類聽唔好意圖開發自律型AI 只會帶黎不幸
如果最後幾集keep 到水準,vivy 應該真係神作到
由OP 到本身套野再到ED 都排得好靚
成套都係既話就唔special
聽咗少少廣播

因為sunrise篇小說原案係長月,所以動畫係梅原負責;梅原寫巨浮島篇原案,所以動畫係長月負責

結局兩個早就大致決定好,最後情節主要係長月寫
最初故事係諗宇宙世界觀,松本原設係太空戰艦,帶vivy去唔同星球旅行,直到諗姐妹人設都係想用呢個世界觀,俾美術設計話太難搞先放棄
佢兩個真係好夾
希望下次再一齊整原創
買咗碟
其實兩個風格幾大分別

長月鍾意既對白係第2集「接下來你的百年之旅要開始」、第6集vivy講「我係毀滅ai的ai」係佢寫

即係長月係鍾意點題句,設定鋪排為高潮服務(所以最後都交俾佢)

巨浮島結局vivy希望冴木幸福,然後冴木自殺,呢段係梅原諗(廣播福山同梅原有深入傾呢節劇情,睇下遲d有冇人譯)

梅原係鍾意寫d由不經意說話hurt人導致悲劇,偏向使用日常語言

大致印象,長月模板係龍騎士,梅原模板係老虛

我覺得近兩個單元plot twist,男扮女係長月風格(要出乎觀眾意料),作曲變屠殺曲係梅原風格(不經意既事導致不幸結果)

Btw長月語速仲快過福山,兩個一輪嘴好難聽
樓上 有人劇透了...
呢套RE0 作者有份作...
全卷係bd全卷? 邊間送嘅嘢最好? 我見Amazon 全卷2千幾蚊 雖然好貴 但好睇到我好想買 我怕買完佢爛尾
睇到6 揸飛機衝入去core果度
我就係要睇呢d作畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞