[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
尚欠OP中一埸著JK裝打鬥
可能可以用恒谷個身體

所以先有幕恒谷個腦突出黎

同埋有ophelia同antonio依個鋪排
衫初我覺我覺得佢好似米浴
Diva討喜過vivi
好多大陸仔睇唔明今集劇情之後屌鳩今集劇情差
Vivy前60年嘅努力開始改變未來嘅世界線, 睇嚟係未來有人/AI轉送黑科技返到過去對抗Vivy同立方嘅作消滅AI作戰

結果Ophelia都係死咗?
最後由Olivia自殺變成Diva自殺
我get到嘅係Antonio係見到黑毛完成唔到/冇能力完成使命,而自己嘅使命就係輔助佢黑毛完成使命,所以佢個結論就搶左黑毛身體代替佢完成使命,因為咁樣就完成左黑毛嘅使命 => 之後就完成埋Antonio嘅使命

但其實從後來佢兩個好似殉情咁嘅結局睇,我諗Antonio其實係唔想黑毛承受一直完成唔到使命嘅痛苦

就咁睇返其實ai個「使命」好悲哀,完成唔到使命嘅ai就只係瑕疵品,尤其係「用聲音令人感到幸福」d咁闊嘅使命根本都冇咩可能做到(亦唔知點measure使命成唔成功);但ai係有自我思想嘅,黑毛呢幾集講嘅野就係ai注定比「使命」束縛、同埋ai完成唔到使命嘅痛苦。

人類完成唔到自己嘅「人生目標」嘅話可以選擇逃避,或者就算能力有限做唔到「使命」嘅話亦可以終於改變自己嘅「使命」,再唔係就自我安慰。
但對ai黎講,「使命」就係全部,係被製造出黎嘅目的、生存嘅目的亦係令佢地痛苦嘅泉源。

同埋後面發現其實antonio根本冇殺黑毛只係代替左佢承受痛苦,所以我覺得原先歷史到決定自殺嘅都係黑毛自己。(9估)

呢幾集真係好高質feel到套野想探討嘅野越黎越深入,之前都只係用其他野黎同「使命」探討對比,但呢次直接對「使命」作出探討

近年原創番黎講呢套真係冇得輸
係,同re 第六章486 鋪排一樣
冇諗到會起動畫用兩話套落vivy 到
diva都唔係自殺
最尾唔係揀上台唱歌 而唔係比松本清病毒咩
松本都冇能力清
個病毒同松本同一個時代
其實可以點睇唔明
個人覺得呢套對比起作者另一套re0已經易睇好多,已經好多野都有講清楚
手術成功
病人死亡
咁呢個奇點只係阻止ophelia自殺,
佢俾人他殺咪唔算自殺
Ophelia就算真係整返好應該都會揀自殺/自閉,
佢點繼續唱都再冇可能用歌聲令Antonio笑
支那人價值觀同普世價值唔一樣
佢地只可以跟黨 那有思考空間
支那人連自殺都唔會諗 因為要聽黨的話
要死就要為國捐軀
都有鬼佬同台仔話睇唔明既
動畫太多無腦番 一要用下腦好多人就會hang機
那支那仔話睇唔明個比率高好撚多
霸權番無叫錯
動作同電子戰一流
再加原創
上個po咪有人話J錯男AI
但係第8集最尾ophelia 自爆係antonio 果段應該點理解
類似係講無論Antonio (用ophelia個殼) 點樣努力都唱唔出滿意既歌聲?
DIVA係被殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞