[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
但第一集首歌好似唔係 vivy果首,第一次滅世嘅原因仲未知
咁找回那一天的我係邊一天呢
六十路
希望vivy最後唔好死,俾條生路佢行都好呀
我諗就係今集 佢幫松本小朋友埋堆
之後先令佢做到博士
但點解要搵返佢 就唔清楚
子安可能係幕後大boss
所謂嘅奇點計劃其實係確保AI可以消滅人類
為嘅係令到全世界人類可以「進化」
擺脫所謂嘅壽命限制
從而達到永生呢個目的
會唔會係松本個女
機械人黎架
成班ai因為vivy首歌所以暴走?好似有d夾硬黎
不過今集見到vivy冇得唱歌所以只係可以依賴singularity作寄託有d sad,但原來ai可以唔理個使命都生存到
用首ED歌做 載體(Carrier) 傳送(modulated signal)訊號
同以前d月餅一樣
佢就係松本好滾動
個博士叫松本,個ai又叫松本
唔同博士將自己變做ai?
頭先翻睇咗多次 有少少嘢補充
Vivy作首歌嘅時候係諗住奇點計劃
而唔同事件令Vivy開始思考咩係“心”

AI松本一聽到首歌就知佢係關於奇點計劃
係因為佢一聽到首歌就"睇”到Vivy想表達嘅嘢 因為大家都係AI
而人類松本聽到嘅就係一首普通嘅旋律
正如其他巴打講 佢就攞咗首歌去派街坊
其他AI一聽到首歌就觸發佢哋開始思考咩係“心”
正如Vivy開發者話齋 最後變成憎恨人類
佢2個使命?
第一集咪講左因為拎製作人名黎做自己名
原來有咁分
第一集果陣松本send data果陣vivy係瞓緊係松本果間房入面, 即係滅世果日本身vivy冇醒到? 定佢本身都會遲啲醒呢?

依家既世界線仲係博物館到醒左

唔知有冇咩特別意思
咪即係松本依家已經死左囉
Vivy 音樂theme
Modulation 可能係音樂嘅modulation
者係轉調
應該係講vivy 同松本做咁多嘢改變下嘅世界
宿命論

會唔會係Vivy用AI作咗首歌, 搞到全球AI自我覺醒然後去消滅人類

即係未來嘅松本送松本立方AI返去搵Diva要制止AI嘅自我覺醒, 但最終卻引發人類文明毁滅, 自我實現預言成真
但係仲有天啟 應該係幕後最終boss
可能班ai 係比天啟控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞