[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

啲奶假架
btw 磨牙
trailer都崩
點正常呀
我純粹refer番日本上畫果日d人twitter 嘅睇法咋
我自己都未睇
中間vivy講講下野插左半秒special effect
但硬照黎既人物比例又唔啱個咀又唔撚郁但係仲改緊野
第一次覺得個effect係破壞左件事
講緊野*
支那花生,個演出洪佩妮都幾搶口
唔止,之後松本同Elizabeth鬥嘴嗰段轉下一個場景嗰時黑咗半秒唔知做乜,
明明下個場景開始都冇任何對白,
冇呢半秒反而仲順d,
依家呢個轉場真係好突兀
呢篇野如果佢放去twitter隨時俾人炎上都似
有冇人覺得反ai 組織令到呢套動畫減分?
一開始奇點計劃同佢哋目的係一樣,但專登安排到有沖突,令到上帝視覺嘅觀眾佢哋好似好蠢咁,但又無得嬲佢哋,松本又好似無諗過同佢哋合作咁,只係靠vivy 一個

後嚟安排返d故事俾組織boss,但睇完只覺得個動機好唔實淨,明明佢嘅經歷應該係會令佢成為AI平權鬥士,但反而扭成要消滅Ai,加上最後好似傻咁問vivy 答案,成個角色真係唔知想做咩,搖擺不定。

到最新一集反ai 組織嘅新boss直頭係提倡ai 同人類共存,就好似素食組織嘅呀頭話「我係穩健派,大家可以食吓肉」,復活返嗰姐妹機械人又係怪,11集根本無佢劇情都講得通 照run到,宜家反而浪費咗時間交代佢嘅復活同前boss嘅事,出面秒秒鐘死緊人仲講呢d

Btw,vivy最後會唔會太勇?幾十年無update過嘅舊款機,敢直接連去個幕後黑手嘅系統到,真係唔驚佢灌爆d病毒俾佢?
一周目時,diva應該在尾40年喺博物館識咗博士,如果唔識又點會叫松本返去100年前搵佢進行二周目故事,而頭60年即係vivy 處理的奇點
問題就係一周目時尾個40年發生乜事而令博士會相信diva幫到手
準確嚟講係垣谷個角色寫得on9,
如果將每個奇點佢嘅戲份分俾其他角色會冇咁柒,
就算垣谷淨係喺最尾兩個奇點出現其實都已經夠,
佢個角色冇咗第一個奇點想消滅哂AI嗰段反而仲完整,
假如垣谷喺呢個奇點其實未入會,
反AI嘅人其實只係公園放炸彈去嚇議員,
OGC為咗過人權法故意買兇殺議員+炸自己大樓再老屈係反AI嘅人做,
點都俾依家由頭到尾都係垣谷好
由細培養到大既性癖

求其up幾句假都好
條友咁自負
仲以為博士會知道發生咩事
一開始講到叫VIVY搵返當日嘅佢 懶係有伏筆咁
原來FAKE嘅 乜柒都唔知
等我幫佢兜:
因為最舊嘅key event 差唔多成百年前
要自律人形ai作為媒介先可以送返去以前
ai動亂發生得好突然,所以無時間搵其他歷史悠久嘅自律人形ai
或者可能舊式嘅得返diva 仲喺度
因為有收藏價值,其他用到壞咪回收
所以除左diva無其他選擇
記得好似松本有解釋過
話嗰陣vivy係博物館做展品+無投入服務
當時出面啲AI已經撞哂邪(中哂毒)咁 得vivy用到 (冇受影響)所以揀vivy
當然仲有因素係同vivy係第一部自律型AI同博士私心有關
想問問vivy佢作曲果個空間係叫咩
好似就係亞卡布定係果時佢退役已經係offline狀態
狗改不了吃屎
人線係支那狗整架?
Nier
冇更新所以冇事
Ai server搞屎棍
成套野真係似尼爾,尤其機械島個part
亞卡布=Archive
佢訓左應該斷晒所有野
其實諗落個奇點計劃真係好伏
除咗第一個奇點(議員)叫好壞參半,vivy響之後每個奇點改變歷史都係無阻礙到ai發展,仲可以話係推進埋
最明顯就係metal float早咗二十年,松本講到自己咁高演算能力邊有可能無發現唔對路

一係就松本係鬼
一係就根本無時空穿梭到,奇點計劃只係模擬緊幾個奇點嘅唔到走向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞