[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
明明二周目救左博士先,反AI組織個女仔都冇事
點解三周目要放棄博士搵條女先
應該係因為今次去到八識塔果陣已經恢復電力搞到團滅
所以今次博士想vivy唔好嚟揾佢,直至去揾唯組隊直入
不如救返博士再即場跳多次返早D準備
不過都係算啦,玩時間呢啲都係唔好咁執着
如果救博士就變咗無限save load
可能想避免咁而要博士退場
全家死晒
點解咁好似咁多人睇唔明
唔救博士係因為松本同vivy 連住阿卡布,一翻到過去對家都會即刻知
所以今集最後趕到輪椅妹度已經係千均一發,唔似上一輪咁仲有時間
講到阿卡有咁聰明識先讀
又唔見第10集打仗之前優先殺博士防後患
人哋阿卡布咪講咗你聽想交其中一個未來比vivy嘛
呢個ai boss唔係天網果款
係真心理性想比個機會vivy (同時都係比個機會人類同自己)

今集電腦大爆炸之前vivy唱到出聲的話,阿卡布都無乜所謂 (應該)
所以佢從來唔係想趕盡殺絕
咁如果阿卡布唔係想趕盡殺絕嘅話
松本第一次回到過去之前嗰次暴走又係乜嚟
未趕盡殺絕係vivy作曲之後嘅事
之前就純粹觀察奇點計劃,同修正翻去正史線

至於正史ai暴走,唔再plot twist咪學佢咁講
人類過度依賴ai所以ai想取代人類
再促進人類進化囉
其實係有啲bug bug 地
佢一翻到過去 即刻唱歌就搞掂 唔洗搞咁多嘢
除非佢仲係唔肯唱住
唔係唔肯唱 係唱唔到
Archive 喺今次二周目已經認咗vivy 做大佬 聽vivy 決定
係vivy 自己唔生性
但其實都有少少攞嚟講 點解一定要唱出口 簡單講句 yes or no 得唔得
唱得難聽都求其唱住先得唔得 啲阿婆電腦真係煩
好似啲programme 打少咗個 ; 就run 唔到咁
點解你講到阿卡布有reading steiner咁
loop嘅淨係松本(+vivy),阿卡布照道理只係透過佢地兩個之間嘅對話得知有loop有奇點計畫
所以阿卡布100年前係唔應該有100年後想反抗人類嘅意志
點解阿卡布由第一次命名法奇點嗰陣已經修正歷史
而阿卡布識先讀vivy優先攻擊輪椅妹係咪即係代表12集一下cut左好多嘢冇表達到
亞卡布要既係最貼近人類既vivy
鳩唱到成個機械音咁
嬲嬲地撞多幾萬個衛星落地球添啊
我都覺呢啲位有好多bugs 已經放棄咗深究呢啲time travel 嘅嘢
可能archive 其實係啲痴線佬 幾十年冇聽到vivy 唱歌 要道德綁架 逼佢唱比自己聽
唔係阿卡布有reading steiner
係佢基本上同觀眾個視角同步
正史無人time leap,阿卡布就得出人類過度依賴ai >>> 取代人類
第一集松本time leap,假設松本無連住阿卡布/100年前佢技術力高過阿卡布無比人發現都好,vivy一連線,佢同松本做嘅所有嘢(即係觀眾見到嘅劇情)阿卡布都即刻會知
vivy同觀眾知幾多,阿卡布咪知幾多
所以第二集過後阿卡布知救議員係唔想命名法過,咪base on呢點去修正,引導ai發展貼近翻正史

12集一開頭vivy都未知可以唱歌打大佬,阿卡布亦都未知反抗軍響邊
12集尾所有嘢都通哂天,兩邊資訊都互通哂

當然可以駁話既然阿卡布想比機會vivy
點解要殺人,點解唔直接搵個ai去接vivy請佢唱歌,所有嘢和平解決之類
呢啲就劇情需要無謂深究
有reading steiner亦唔出奇,一連落cloud應該read曬,或者演算力高硬爆亦得
不過就算冇,我諗係佢演算出原本歷史就係最乎合自己使命,所以會做嘢修正返
我嘅意思就係100年前嘅阿卡布點解會想修正番原史
阿卡布想叛亂係幾時開始嘅事
阿卡布嘅私心大到主動干涉人類發展,除左奇點同最後戰爭之外成個故事冇顯示過
reading steiner係知道100年後嘅自己諗緊d乜
但100年前嘅阿卡布對未來嘅認識只係局限落松本度
故事完全冇講過100年前嘅阿卡布已經有心反抗人類
咁佢一直修正歷史係為乜
第二輪(即係由觀眾視角第一集開始)阿卡布已經可以話係繼承咗第一輪(即係正史)嘅所有演算過程
透過vivy見到松本show出嚟100年之後嘅ai暴走
推演到正史100年後發生咩事有乜咁出奇

再加上就算唔知100年後發生咩事
阿卡布本來個使命就係管理ai,推動ai發展同人類文明進步
就剩係呢點佢都知松本個奇點計劃同自己使命有抵觸,盡量要修正
你第一行個故事已經冇講過
搞錯呢套嘢已經畫公仔畫出腸架喇喎
阿卡布上集最後同今集最頭咪講到好白
"我們一直觀察你的百年之旅"
講得出"百年之旅",咪即係成個奇點計劃個前因後果佢都已經知道哂
仲要係day1開始已經知
點解觀察vivy 100年=知道loop前嘅所有嘢
我都係唔明你講緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞