[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
就 70 la
仲 JK裝

我都係唔明個android要自殺,佢取代黑毛唔係為左唱好啲歌咩
你覺得呢度好好多?
所以vivy都係唔明白
佢由始至終都係服從指令去做
冇明白過使命同心靈
未發展到diva咁知道有個任務
但係以自己方式表達同執行

相反松本尊重diva
其他角色都全部表現到使命同心靈
又拋返個波俾diva
同埋哲學上
如果有選擇之下自願犧牲自己成全他人就係人性
咁個音樂老師先係
換句話講即係AI已經發展到人類嘅地步或以上
但都未違背機械人三原則唔係咩?
定係三原則唔適合用落AI度
我諗個關鍵在於AI知道有咁嘅法則
有選擇之下唔反抗而行使個權利
的確好好多
成堆支那仔自己睇唔明就直接話套劇邏輯有問題劇情爛,
喺其他地方呢種人比例上少好多
對唔住 我講香港
識人係咁 成日skip住睇
之後自己睇唔明就屌人
點解skip住睇av咩
呢套咁多細節位要留意都skip住睇
佢都係返去睇天線得得B算啦
我覺得diva同vivy嘅分別在於佢地對使命嘅睇法
對vivy黎講,唱歌係「使命」,係佢必須完成嘅野
但對diva黎講,唱歌對佢黎講係比較似係「夢想」,係佢想要完成嘅野

我發現一樣好有趣嘅野,就係vivy會成日講「我嘅使命就係用歌聲令人幸福」,好似自己講比自己聽攞黎洗自己腦嘅感覺;相反唱歌更加出色diva根本提都冇提過自己嘅使命係咩(冇fc, 但印象中佢好似冇提過),但diva會話唱歌係佢嘅生命、佢會做所有嘅野去唱好歌

會唔會係其實vivy自己根本都唔知自己「想唔想」完成個使命,但另一方面diva就好明顯想

一個係知道要完成使命,而另一個係想要完成使命,係呢個層面睇diva嘅思想的確係比較high level d

所以先明明係同一個人,diva唱到世界級而diva淨係可以係自己個樂園到唱歌
就係發現都係突破唔到樽頸都係唔滿意?
其實個老師救人
有可能係ai個program設定黎實際上根本冇任何方法證明到佢係真心想救人定只係比人設計到咁

我諗呢個就係恒谷想知嘅野,佢想知最尾鋼琴老師做野野有冇令佢痛苦(因為佢完成唔到彈鋼琴嘅使命)
可以睇下ptt 呢篇分析其中一個可能性
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1621707372.A.2AC.html
下面節錄一小段

掃地的機器人就去掃地,
接待的機器人就只做接待,
那唱歌的機器人呢?就把歌曲唱好吧!

這看似單純的目標,
但本作世界裡的AI卻沒有因此解脫,
這是因為,每個「使命」的定義和達成手段,
其實都是相當模糊而充滿辯證的。
也因此如Vivy這樣的自律型AI,也如同人類一樣,
得到了「學習」和「逾越/自我超越」的機會。

Diva的使命是「用歌聲使大家幸福」-到底什麼是「幸福」?如何達成?

如果一個唱歌機器人只專注在把歌唱好,
那她根本不必關心多餘的事情
(我猜測這也是一開始的畫面表現中,
Diva動作和表情都顯得呆版的原因,
她只是不斷重複同樣的演算模式)
因此,垣谷的老師明明只是個教鋼琴的

(且如果是只服務於特定對象的家教AI的話)
卻在火場之中,主動去拯救其他人,
邏輯上他大可以救出垣谷後,就不去理會其他人。
甚至應該要為了能夠持續履行使命,
而使自己避開不必要的危險。

我想在老師AI在長久與人類接觸的學習裡,
已經演算出了「幸福」的定義,
也許他認為人必須要活下去,才有辦法享受幸福,
也許他認為若只有垣谷得救,小男孩會背負著只有自己活下來的痛苦。

劇情沒有多交代,我們無從得知、只能腦補,
但從老師到Vivy,全都從「單一使命」,
發展出更複雜的詮釋、價值與多重手段,
進而推導出
「為了完成該使命(被設定好的目標),而必須履行的更為崇高的使命(存在意義)」

當AI跟人類一樣,會從矛盾中學習如何抉擇,甚至轉而修改和昇華自身的認同時,
人與機械之間的邊界,也因此變得模糊了。
所以,究竟點解Antonio會自殺?

達成唔到使命唔足以導致自殺,噉就會自殺嘅話呢次點會係首宗
睇咗兩次8-9話都未完全梳理到個故事

第8話一開始antonio唔滿意掌聲敷衍同舞台細,覺得實現唔到「用歌聲為大家帶來幸福」呢個使命,所以overwrite咗ophelia想代佢完成。

到diva問ophelia有咩煩惱嘅時候,antonio 5年前已經停止運作,姐係其實應該已經overwrite 5年? 但從對白睇應該仲係ophelia。

ophelia話自己做唔到antonio所期待嘅自己,又話喺邊度唱歌唔重要,重要係唱到最好嘅歌聲。感覺好似根本無受使命束縛,同antonio當初唔滿意舞台同掌聲嘅態度有偏差。

之後antonio發現即使overwrite咗ophelia,舞台變大咗掌聲多咗但仍然遇到瓶頸,所以正史自殺嘅真相係antonio覺得完成唔到使命? 最後死前無啦啦話其實想ophelia只為自己唱歌係咪因為松本關係搵到自我?
點解黑毛同安東尼都係死咗
又話唔係想自殺

即係松本殺嘅?
擺明9寫諗住快啲完左個chapter算
阻止左自殺但變左他殺
有乜分別
antonio對咗ophelia咁耐識扮佢講野唔出奇,而我覺得當時"ophelia"既煩惱應該就係antonio既煩惱

成個sister series個使命都係 用歌聲使人幸福 只不過ophelia當咗antonio都係要使其幸福既其中一個

個樽頸位係antonio諗唔明 無論ophelia點唱人類既反應都好似認同咗ophelia,咁ophelia點解會成日話要得到人認同?
死前講嗰句應該係真心話同埋蚻講好耐不過冇機會對ophelia講
頭三個sister都叫無可避免
依次兩個都冇話唔死唔得啦
今集明明係他殺 做到好似殉情咁

唔覺得Diva會妥協松本嘅做法
然後你會發現去親輕改po都係呢啲人
漫畫同觀眾鬥智力低
唔係話悶就係話冇特別
明明係自己問題
呢套嘢係我近年嚟印象最深刻嘅一套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞