[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song- (2)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
兩個不同世界線裡, AI經過100年的最終演算結果:

果然人類是最可惡的
我有個疑問,一週目archive點解都係要殺哂人類
係咪一週目同二週目發生左咩共同點 導致要殺哂人類呢個決定
可能係叫你唔好用cloud service
一日追哂 lm
今個禮拜追感覺可能差少少
今集節奏慢番啲用黎交待過渡
之前10集既緊張期待同張力都好勁有啲期望落差
但第一次vivi都冇話做過咩
都係要毀滅世界
loop翻去殺自己咪同最初一樣
會唔會一週目既boss就係diva,跟埋松本一齊番去過去,但因為vivy起到,所以平時沉睡,中間終於搵到機會醒左,就整個天啟比人類去釋放自己,話清除data 但其實係upload 自己上archive
一周目啲ai要殺人類應該唔關vivy事掛
都冇唱vivy首歌
可能類似persona 5咁,
Archive點都會打算殺哂人類,
只係修正史想睇下奇點計劃係咪真係可以做到人類AI和平共存,
見diva接近成功,
知道用心唱歌係咩意思嘅時候直接delete佢人格,
夾硬拉返去會令人類滅亡嘅結局
忽然記起LOST SONG呢套野
唔知最後係咪類似的悲劇
套嘢中心思想都係講世界發展點都係會發展AI 最終導致AI毀滅人類呢個結果
個計劃用咗100年改哂所有重要事件都冇法改變AI最終會有消滅人類嘅諗法
如果話無咗vivy世界就唔會發展AI真心講笑咩
無vivy世界一樣發展第2款AI 只要有人就會想要AI去幫助人類 結果係一樣
我都想知,vivy係一週目只係一舊唔出名嘅老古董,又冇vivy首歌,但archive都係要滅,最初個原因等下集應該有掛
係咁loop 1hr ed唔知點解覺得同d ai唱既歌有d似
我係咪痴左線
個ed就係vivy最後寫果首,亦係ai今次修正史殺緊人嘅時候唱嘅歌
岩岩諗住重睇第十集
原來我miss左
睇佢作曲唔知點解果時聽唔出係ed
11話 World's End Modulation -西暦2161年4月11日-
演出:洪佩妮
作畫監督:
蔡孟書、湯團、程震雷、翁朝偉、李毅
柴晨鐘、楊可心、陳玉峰、杭新華、陳潔瓊
黃鳳、顧金秋、周建、趙小川、李少雷

呢集咁多人屌唔係無道理
同總集編差唔多
正常12話可以完
咁多華人名嘅?
公道啲講 劇情關演出作畫咩事 佢地都係跟order做嘢
除非你鬧佢作畫有問題囉
最近d動畫都係咁
唔重要既劇情,幾年前就交畀韓國
呢兩年就交畀中國做
攝時間用
蜘蛛子都係咁
人線個個睇完都屌
演出即係導演,點會唔關事
腳本、分鏡 呢兩個先係負責劇情
演出係 表達、expression嘅問題 打鬥、運鏡呢啲就關事啦
成集都外包
劇情表現無左之前張力
淡如水
唔係演出的責任?
今集係平淡啲,但又未去到糞level嘅
你話好似fgo套第六章劇場版就真係要屌鬼
vivy今集只係普通水準
好彩未睇fgo第六章劇場版姐
前半part 係屎
後半上網睇d 人觀後感好似回復正常水準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞