醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
其實最驚係俾d能力低既人做醫生
到時醫療事故害死人
不過香港醫療制度遲早失守
攬炒
咁咪加生源
全民醫生都冇用 你個制壞左
正解
快啲走 兒燈仔好迷醫畜
但其實一日ha 唔改善制度
問題都會存在
呢班真係仆街嚟唔比海外醫生嚟又唔比加學位
大家可youtube 睇 蘋果, 美女黃嘉恩 (Catherine) 醫生 就搵到答案
咁似政府個論術嘅?
大家講供求問題唔係錯 不過我就唔認為會改善到幾多
多左供應10年8年後可能改善到小小個問題
當你以為將香港醫生數量不斷增加善就會夠醫生, sorry 你有既只係一個有醫生牌同有d醫學知識既人
佢醫你唔死 但係未必醫得好你
例如你心臟有事, 佢識開下藥比你, 唔代表佢識通波仔
呢d 全部要有training, 有配套, 有case load
要有quantity好易, 要有quality既醫生唔係一件咁簡單既事, 已經唔係剩係講醫德, 知識. 仲有技術呢d唔係你個量多就解決得到
你咁樣樓豬點駁呀
睇左咁耐 樓豬淨係識死chur爛chur話唔夠人 講到所有問題都係源自唔夠人 完全無考慮過成個制度各方面有咩問題兼且每個問題都環環相扣
呢個惡性循環要同時由多方面入手先處理得到 不過樓豬應該都唔夠智商
但咁其實no solution
輸入外面的醫生又擔心魚目混珠

本地train 學生係最好既選擇

或者好似上面嗰ching咁話同外國大學合作train香港人
eg 1. 香港select 部分叻嘅人去外國讀MD train完返香港做
2. 香港train pre clinical, clinical year 送去外國train train完返香港做
3. 同外國醫學院合作 開多間醫學院 eg 新加坡同imperial同duke合作咁

又或者學澳洲/英國/美國比allied health有role extension
eg reporting radiographer, Nurse practitioners, direct access to PT/OT/ST/Opto
明明可以做多d role 但香港AH 往往大材小用
第日睇醫生,
你同佢講英文/廣東話,
醫生: 聽不懂, 說普通話
一隻藥由醫生開藥到擺入你個口/打入你個人度理論上要過幾關
如果咁易害得死人 就唔係個人能力問題 而係個系統出左問題
成日話加人=水準會下跌 其實唔make sense
如果係咁即係本來只係靠班叻既學生打天才波
d exam把唔到關, pass左拎到醫生牌都可能係唔識野
咁應該係review d exam而唔係走去keep住收少d學生
不如增加副學士醫科課程到時個撚個都可以做醫生你話幾好呢
其實係 真係成條街一車車GP 肯行多兩步唔會無醫生睇
但有specialty既真係稀有動物 貴撚到仆街
每年係請唔哂 唔係無錢 只係唔請
佢不知幾想做到個景象係要搵海外醫護

護士而家ratio 1:20-25
幾時做到1:4-6
病人集中哂係公立醫院
做私家邊有咁多病人比你儲case考專科
到最後嘔到幾多專科醫生出個市場都係睇HA頭
條數計好哂邊有咁易比你玩demand supply
開多啲學位短期內都唔會解決到問題 因為而家最缺既係專科醫生 講緊係攞完牌都仲要train多5 6年都先做到fellow

最慘係根本冇再多既人手去幫多啲新仔醫生做specialty training
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞